15 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministarski sastanak o Planu rasta za Zapadni Balkan u Podgorici

Ekonomija

Comments 0

Ministarski sastanak o Planu rasta za Zapadni Balkan u Podgorici

Izvor: Mina business

Autor: Antena M

  • Viber

Sastanak ministara evropskih poslova i finansija država regiona i Evropske komisije (EK), posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan, biće održan danas i sjutra u Podgorici.

“Na sastanku, čiji su domaćini ministarka evropskih poslova Maida Gorčević i ministar finansija Novica Vuković, učestvovaće direktorica za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju, Valentina Superti”, saopšteno je iz Vlade.

Delegaciju Kosova će činiti zamjenik premijera Beslik Besljimi i zamjenik ministra finansija, rada i transfera Avni Zogiani, dok će, u ime Sjeverne Makedonije, na sastanku učestvovati zamjenik ministra finansija Filip Nikolovski.

Članovi delegacije Vlade Albanije na sastanku će biti državna ministarka i glavna pregovaračica Majlinda Dhuka i ministar finansija Ervin Mete.

U ime Vlade Srbije, na sastanku će učestvovati ministarka evropskih integracija Tanja Miščević, a u ime Bosne i Hercegovine, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Zara Halilović.

Tokom prethodnih mjeseci, održani su ministarski sastanci i regionalni samiti lidera Zapadnog Balkana u Skoplju i Tirani, na kojima su razmijenjena mišljenja o zajedničkim akcijama, koordinisanim politikama i inicijativama usmjerenim na osiguranje uspjeha u implementaciji Plana rasta i cjelokupnog procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Ministri evropskih poslova i finansija država Zapadnog Balkana su se saglasili da Plan rasta predstavlja ključnu platformu za ubrzanje integracije u jedinstveno tržište EU i ukupne reforme u procesu pristupanja EU.

Sastanak u Podgorici biće prilika za nastavak konstruktivnih razgovora i dalje usmjeravanje započetih zajedničkih aktivnosti i napora.

Glavne teme sastanka će biti pristup jedinstvenoj zoni plaćanja u eurima (SEPA), unapređenje olakšica trgovine i transporta između država Zapadnog Balkana i zemalja članica EU, Aplikacija novčanik digitalnog identiteta i unapređenje snabdijevanja kritičnim ljekovima.

Nakon ministarskog sastanka u Podgorici, Crna Gora će sredinom maja biti domaćin regionalnog još jednog ministarskog sastanka i Samita lidera država Zapadnog Balkana i EK posvećenog maksimalnoj iskorišćenosti prednosti Plana rasta.

Cilj ovih sastanaka je približavanje Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU, produbljivanje regionalne ekonomske integracije, ubrzanje temeljnih reformi i povećanje finansijske pomoći.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR