27 °

max 27 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

22° / 15°

Nedjelja

26.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EPCG zainteresovana za iskustva Slovenije u sektoru energetike

Izvor: EPCG

Ekonomija

Comments 2

EPCG zainteresovana za iskustva Slovenije u sektoru energetike

Izvor: Mina business

Autor: Antena M

  • Viber

Elektroprivreda (EPCG) je zainteresovana za zajedničke aktivnosti sa slovenačkim kompanijama na polju energetike i otvorena je za iskustva i preporuke Slovenije u tom sektoru.

Ambasadorka Slovenije u Crnoj Gori, Bernarda Gradišnik, danas je, tokom posjete EPCG, razgovarala sa predsjednikom Odbora direktora Milutinom Đukanovićem, izvršnim direktorom Ivanom Bulatovićem i njihovim saradnicima.

„Predstavljeni su strateški projekti EPCG, prvenstveno u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), kao dio investicionog ciklusa vrijednog oko 400 miliona EUR. Razmotrene su i mogućnosti saradnje slovenačkih kompanija na polju energetike i IT sigurnosti“, navodi se u saopštenju EPCG.

Đukanović je upoznao Gradišnik sa rezultatima kompanije i istakao da je posljednje tri godine napravljen dobar plan.

On je naglasio značaj razvojnih projekata na polju zelene tranzicije, ističući važnost realizacije projekta Solari 3000+ i 500+ u skladu sa poslovnom filozofijom „proizvodi gdje trošiš“.

„Do kraja godine, na krovovima u Crnoj Gori biće instalirano približno 100 megavata (MW) snage solarnih panela", tvrdi Đukanović. 

Predstavnici EPCG upoznali su Gradišnik i sa ogromnim hidroenergetskim i solarnim potencijalima Crne Gore, kao i mogućnostima korišćenja postojeće hidroenergetske infrastrukture za priključenje solarnih elektrana.

Bilo je riječi i o hidroelektrani (HE) Komarnica, ali i značaju priključenja agregata A8 u HE Perućica, kao i valorizacije Bilećkog jezera.

Bulatović je iskazao zainteresovanost za zajedničke aktivnosti sa slovenačkim kompanijama na polju energetike.

On je istakao da je veoma važno koristiti iskustva i preporuke Slovenije, kao članice Evropske unije (EU), tim prije što EPCG nastoji da prilikom realizacije energetskih projekata do kraja ispoštuje evropsku regulativu.

„Naše investicione ambicije su jasne - čista energija i zdrava životna sredina“, poručio je Bulatović.

Gradišnik je kazala da je zadovoljna time što EPCG ima razvojnu viziju zelene energetske tranzicije, značajan kapacitet u pogledu korišćenja obnovljivih izvora energije i što uz puno poštovanje međunarodnih stanadarda efikasno unapređuje stanje u energetici.

Ona je apostrofirala i značaj razmjene iskustava između dvije zemlje, pa je menadžmentu EPCG predstavila predstavnike kompanije iz Ljubljane koji imaju partnere u Crnoj Gori, a bave se zaštitom od sajber napada.

Predstavnik kompanije Creoplus, Mitja Trampuž, istakao je važnost pravljenja plana, dizajniranja i održavanja sistema sajber zaštite za kompanije.

On je predložio saradnju kako bi se uspješno suočili sa sajber napadima koji nas, kako je naveo, očekuju u budućnosti.

Izršni rukovovodilac Direkcije za ICT i DTP u EPCG, Brano Poleksić, saopštio je da EPCG ima razvijenu IT infrastrukturu, te da je pokrenuta procedura u slučaju sajber napada. 

„Svjesni opasnosti od sajber napada, već smo pokrenuli proceduru u slučaju takve neprijatnosti, ali svakako je važno razumjeti i uzeti u obzir svaku informaciju od partnera i stručnjaka, kako bi se pravovremeno onemogućilo pravljenje štete bilo kom sistemu“, zaključio je Poleksić.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Petar

Monopol EPCG sa kriminogenim detaljima oko ucjenjivanja građana koji proizvode ili bi željeli da proizvode električnu energiju je sraman. Izostanak stvarnog razvoja solarnih panela to pokazuje. Na ovom bogomdanom prostoru svaki razvoj se guši. U čijem interesu je siromašna i nerazvijena Crna Gora?

Mila K

Bože svekoliki Milutinov, jel ima knjižnih odovrenja u Sloveniji?