16 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

21° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Drecun: Sasvim ispravna odluka za Luku Bar, nijesmo svjesni koliko će skočiti cijena!

Ekonomija

Comments 0

Drecun: Sasvim ispravna odluka za Luku Bar, nijesmo svjesni koliko će skočiti cijena!

  • Viber
Za ekonomskog analitičara Predraga Drecuna sasvim je ispravna jučerašnja odluka Savjeta za privatizaciju, koji je odlučio da poništi tender za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar.

“Ova odluka je dobra,  jer se očekuje završetak auto-puta u nekoj bliskoj budućnosti, pa će vrijednost Luke Bar značajno da skoči i biće potpuno druga dimenzija prilikom vrednovanja ekonomskog potencijala luke. To je jedna vrsta monopolskog preduzeća. Iako naravno ima još luka, ali kao što je Luka Bar, u smislu kapaciteta vrlo ih je malo na Jadranu, a u Crnoj Gori ih nema, tako da bi sa te strane bilo ishitreno prodavati nešto što je klasični monopol, a znamo kako smo prošli u ranijim privatizacijama. Tako da mislim da su odgovorni ljudi u Tenderskoj komisiji donijeli ispravnu odluku", kazao je Drecun za portal Antena M. 

Drecun napominje i da prodaja akcija manjinskog paketa nije tako opasna, te da ne može da ugrozi strategiju, ali očigledno da je partner koji je htio da kupi manjinski paket akcija Luke Bar se ne bi vodio tim, već bi tražio više i onda bi bila otvorena mogućnost za kontroliše većinski paket akcija.

Kada se sve sabere, jučerašnja odluka ne bi trebalo da bude iznenađenje, već bi kaže Drecun mogla da bude početak jedne dobre prakse.

“Crna Gora u ovom trenutku nema nikakve pravne obaveze da bilo šta radi povodom ovoga, tender je poništen. Polazeći do onog objašnjenja koje smo čuli juče, mala je vjerovatnoća da će ubrzo tender biti raspisan. U narednih nekoliko godina sigurno nećemo imati jednu takvu transkaciju, zato što se očekuje koncentracije države na izgradnju auto-puta, a samim tim rašće cijena zemljišta, infrastrukture, prosto ne možemo da zamislimo koliko će se na tržištu kretati te cijene, tako da ne treba žuriti sa prodajom Luke Bar”, zaključuje Drecun.

Podsjećamo, jedini ponuđač na tenderu bio je poljski OT Logistics.

''Predloženi model privatizacije nije u interesu Crne Gore i njime se ne ostvaruju osnovni ciljevi privatizacije. Nakon cjelokupnog sagledavanja stanja, značaja i perspektive ovog subjekta, odlučili smo da se ne prodaje 30% akcija odnosno da se Luka Bar ne privatizuje, a samim tim se neće prodati ni akcije Montekarga jer je njihova kupovina uslovljena od kupca kupovinom akcija Luke Bar''- kazao je na jučerašnjoj pres konferenciji nakon sjednice ministar saobraćaja Osman Nurković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR