8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krvavi zločini Srbije u Donjoj Morači – stradanje bratstva Rakočevića, ubistva Janketića, Pekovića i Dulovića (1920)

Istorija

Tag Gallery
Comments 4

Krvavi zločini Srbije u Donjoj Morači – stradanje bratstva Rakočevića, ubistva Janketića, Pekovića i Dulovića (1920)

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Ustanički potporučnik Milija Rakočević iz Donje Morače, tokom borbi protiv srpske okupacije više puta ranjavan, podnio je raport Vladi Kraljevine Crne Gore u egzilu, nakon što je do sredine 1920. uspio da se preko Albanije prebači u Italiju.

U raportu se navode žrtve srpskih ubistava – dvojice Rakočevića, dvojice Dulovića, te po jednoga Janketića i Pekovića. Opisuju se i okupacione deportacije stotininjak civila iz bratstva Rakočevića, uključujući đecu i žene, iz Donje Morače u Kolašin, zatim – teška premlaćivanja, mučenja i zlostavljanja u zatvoru; silovanje; paljevina kuće, etc. Raport je objavljen je pod egidom „Iz krvavog albuma Karađorđevića” u „Glasu Crnogorca” (88, 3, Neji kod Pariza, 24. septembar 1920).

Nakon boravka u Italiji, Rakočević se vraća u otadžbinu i nastavlja oružanu borbu. Zajedno s komitom Komnenom Čađenovićem, poginuo 28. septembra 1922. na Veruši, kod Lijeve Rijeke.

Evo raporta potporučnika Milije Rakočevića s kraja jula 1920. godine…

***

Dolazeći iz Crne Gore, preko Arbanije, u Italiju, čast mi je podnijeti sljedeći izvještaj o zločinima Srbijanaca, učinjenim prema mojoj porodici i prema mojim rođacima:

G[odine] 1918. kada su srbijanske trupe izvršile OKUPACIJU Crne Gore i drugim nedozvoljenim sredstvima primorale jedan dio gladnog i namučenog crnogorskog naroda da položi zakletvu na vjernost kralju Srbije, ja sam odskočio u šumu, kao i mnogi drugi, radi odbrane časti i prava naše mučeničke Otadžbine.

1. — Izgorjeli su mi kuću, koja se nalazi u Donjoj Morači (oblast Kolašin); UBILI SU MI DVA BRATA: majka mi je, što od tuge za njima, što od mučenja izvršnog nad njom, umrla; moja sestra je odskočila u šumu, gdje se i danas nalazi, ja sam u borbi protiv Srbijanaca zadobio više rana.

2. — Od mojih RAKOČEVIĆA zatvoreno je od strane Srbijanaca u Kolašin 75 ljudi, ne računajući tu ženu i djecu, čiji broj nijesam mogao tačno saznati.

3. ­— PETRA RAKOČEVIĆA, iz Donje Morače, udarili su na razne muke, najposlije su ga dva srbijanska vojnika usijanim gvožđem vukla za uši i za jezik. On je tada ostao živ, ali potpuno gluho-nijem. Njega su ovim htjeli namorati da kaže gdje se nalazim, pošto sam tada bio sklonjen u planini i liječen od zadobijenih rana.

4. — Srbijanski vojnici tukli su RADOJA RAKOČEVIĆA, bivšeg narodnog poslanika iz Kolašina, sa sekstima pijeska po trbuhu i leđima.

5. — Žena moga rođaka, poručnika MIHAILA RAKOČEVIĆA, sa jednim djetetom osuđena je na zatvor i zatvorena iako je bila pri porođaju, tako da se u zatvoru porodila. Njena krivica bila je u tome što je nama, ustanicima, nabavila nekoliko pari opanaka.

Osim ovih pobrojanih zločina, u mom mjestu izvršeni su i sljedeći:

6. — Srbijanski vojnici UBILI SU DVA BRATA poručnika TODORA DULOVIĆA, zapalili mu kuću i u zatvoru silovali njegovu 16-OGODIŠNJU SESTRU.

7. — VASO JANKETIĆ i RISTO PEKOVIĆ su ubijeni samo s toga, što su konačno odbili da polože zakletvu kralju Petru od Srbije.

GAETA (Italija)

30. jula 1920.

Potpisao:

Milija Rakočević

potporučnik crnogorske vojske

.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

ĐETIC

A bogomi ima ovakvih primjera od pamtivijeka Eto Peđi Bulatoviću su pobili porodicu Četnici pa ćetnikuje po televiziji

Drnik

@sad ih vole Pa nije baš tako da smo svi moračani za srbe.. pamte se zločini nad nama i te kako. Moj đed je vazda odkad pamtim nosio kapu i na njoj grb Crnogorski. Dok sam živ živjeću za CRNU GORU. MOJ pranđed đed i otac su kršteni i manastiru morača ka crnogorci. I za sve ima dokaza.

sad ih vole

Najviše stradali Rovčani i Moračani, sada vole Srbe više no sebe. Narod se pogubio, Srbi ih kupuju lažima.