26 °

max 26 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

26° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Podśetnica – nova rubrika od śutra na Portalu Antena M

Istorija

Comments 2
PODŚETNICA

Podśetnica – nova rubrika od śutra na Portalu Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Portal Antena M u saradnji s Prijestonicom Cetinje pokreće seriju tekstova pod zajedničkim naslovom Podśetnica, koji će biti posvećeni crnogorskoj narodnoj nošnji, kao jednom od simbola nacionalnog identiteta kroz vjekove.

Kroz deset ilustrovanih tekstova, koji će biti objavljivani neđeljom, od 4. februara do 7. aprila, podśetićemo na vrijeme nastanka i istorijski kontinuitet tradicionalnog narodnog kostima u Crnoj Gori, obilježja svečane i svakodnevne, muške i ženske nošnje, razlike i sličnosti sa tradicionalnim načinom odijevanja u državama u okruženju tokom minulih stoljeća.

U rubrici Podśetnica pisaćemo i o starim zanatima i umjetnosti izrade crnogorske narodne nošnje, koja je dobila status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra.

Crnogorska narodna nošnja bila je kroz istoriju i ratna uniforma i simbol otpora, ali i izraz nacionalnog dostojanstva i ponosa.

Početkom 20. vijeka proglašena je najljepšom nošnjom u Evropi i danas živi, inspiriše nove generacije i plijeni svojim skladom i svevremenom ljepotom.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Eagle stone

Svaki narod na svijetu ima svoju nošnju - neka se crnogorski Srbi presaberu i vide koju nošnju su nosili njihovi djedovi i pradjedovi, ako je to bila srbijanska nošnja onda su oni Srbi - ako je to bila crnogorska nošnja onda su oni obični konvertiti i koritaši...

Zzzzzz

Imate i 2 knjige Drasko Savkovic i Zorica Mrvaljevic