24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

24° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vez života Crnogorke

Izvor: Čermak - Crnogorka

Istorija

Comments 5
PODŚETNICA

Vez života Crnogorke

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Brižne majke sinovima, stroge prema ćerkama, blage prema unučadima. Najbolje sestre, odane supruge, pokorne snahe, teške i zlovoljne svekrve.

Bile su tuđe večere, stopanice, virdžine, čoek žene…

Džeferdari, levori i karabini su mučali kad bi se u kakvoj crnogorskoj kući rađala ženska đeca, ali se tim oružjem branila njihova čast i čistota, dobrota ili ljepota. Očas posla očarale bi ukućane, braću ili oca koji bi im nekada i rekao - sine!

Iz bratskog zagrljaja išle su među đevere. Nevjeste nijesu pokazivale radost, nijesu pjevale sa đevojkama, nijesu podizale pogled sa svilene suknje i nijesu ustajale od sofre dok ne napušte roditeljsku kuću.

Poneku suzu, izdajnicu upijala je meka kadifa dolaktice, jakete, zubuna.

Crnogorsku kapu dolaskom u dom zamijenio bi crni veo. 

Samo one  iz najbogatijih kuća nosile su ćemer - filigranski srebrni pojas, ukrašavan i poludragim kamenjem, rad najvještijih terzija. Bio je porodično blago kojima su svekrve darivale najstariju snahu kad za to dođe vakat. 

Ostale su nosile šta su imale, a ako su imale sreće i ukrasa na nošnji je bilo dovoljno.

.

I darovi su bili teški. Đevojačku spremu činila bi aba, tkano sukno i još teži savjeti. Dom se poštuje jače nego rod.

Čast Crnogorke bila je i porodična. Đecu su rađale same, usput i bez glasa. U stajama, magazama, na njivama, kamenjarima...

Ako bi bio sin imale bi dijete, a ako ne, rodile bi šćer.

Vrijeme su mjerile korotom. Jednom obučena u crno, rijetko koja je ikad više skinula. Za braćom i đecom smjela je zaplakati, za svojim čoekom ne. 

Sve dublje bore i nestajuće obrise lica ramile su tamnim maramama, ruke otirale i skrivale iza pregača.

Nikada nijesu ništa tražile, ni birale.

Svoje su najbolje opanke obuvale ispred varoši, a u žbunovima i klekama ostavljale zavežljaje koje će ponovo obuti i obući. U Cetinje, u Kotor, na Vir na pjacu nosile su ječerme, kamizole i zubune.

Zlatni vez - Vesna Rakočević

U  tišini su rasplitale vijence (pletenicu) i češljale kosu. Na prvi šum ponovo bi se zabradile. U žalosti bi je śekle, jer gubitak je značio i gubitak svakog obilježija.

Vremenom, vijenci bi postajali tanji, vlasi svjetlije, a misli čemernije.

Željne žive đece koja su neđe daleko, braće koja ih, ako nisu izginuli po ratovima, zaboraviše ili zavičaja u kom ih se tek po neko śeća, blago bi pogledale u požutjele fotografije zađenute u okvire okrnjenih ogledala.

Dragocjena blijeda i ispucala, odavno čađava fotografija odlagana je u škrinju, kada bi na ogledalo stavljana krpa žalosnica.

Poneka dunja ili divlja jabuka, cvijet lipe, kamilice, list duvana, kestena rijetko ruzmarina, zamirisali bi sa dna tog čudnovatog sanduka u kojem je uvijek bilo nešto za unučad ili "stidna gosta".

Pogled na "robu" i misao na dan kada će je poslednji put obući, kada grudi više ne budu imale daha i najtanja srma života bude zauvijek prekinuta.

Kad će istinski počinuti.

Zlatni vez  - Vesna Rakočević

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Mira

Ako kojim slučajem nije odmah zatrudnjela svekrva i zaove su je korile riječima ,,mi ne držimo ni jalove krave a ne žene..A muz ,,ako rodiš kcer slobodno skoči sa V....... pećine.Pažljivo sam slušala priče mojih pretkinja i pri tom osjecala bunt i nelagodu.Toga ima dosta što bih dodala ovom tekst

Rada

Tek ćemo da žalimo za tim vremenima i tim vrednostima , kada je porodica bila zakon a žena stub porodice!

Snego

Tužna istina nasih prababa baba ponekada majki i nas..Predivna priča Poslaču svim ženama iz moje porodice Moje babe Milosave Scepanovic rodjene Dragovic se samo sjećam u crne robe i aljine