25 °

max 32 ° / min 25 °

Petak

18.09.

32° / 25°

Subota

19.09.

30° / 21°

Nedjelja

20.09.

31° / 20°

Ponedjeljak

21.09.

31° / 20°

Utorak

22.09.

28° / 21°

Srijeda

23.09.

25° / 22°

Četvrtak

24.09.

27° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lazović: Najoptimističnije prognoze su 630 bolesnika

Izvor: Screenshot

KORONAVIRUS

Comments 0

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Lazović: Najoptimističnije prognoze su 630 bolesnika

Zdravstveni sistem u Crnoj Gori je organizovan i spreman za mnogo veće izazove koji slijede, rekao je za šef Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović.

"Napravili smo dobre procjene i komunikacije sa zdravstvenim ustanovama širom Crne Gore. Svakog potencijalno zaraženog i onog dokazano zaraženog možemo na adekvatan način zbrinuti", rekao je Lazović Televiziji Crne Gore.

On je istakao da su kapaciteti skroz dovoljni i da su svi centri u Crnoj Gori pod apsolutnom kontrolom.

"U državno-zdravstvenom sistemu imamo 77 respiratora, ne računajući privatnu zdravstvenu ustanovu Kodra, čije kapacitete u iznosu od 40 kreveta koristimo za korona bolesnike. Znači, nešto više od 80 respiratora u ukupnom crnogorskom sistemu“, kazao je Lazović.

Prema njegovim riječima, sjutra bi trebalo da stigne 11 respiratora, a 40 respiratora, koji su naručeni i plaćeni, Crna Gora treba da dobije od Njemačke i Švajcarske.

„Jedan dio isporuke slijedi iz Turske. Na dnevnom kontaktu smo i sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), i podaci su ohrabrujući. Nadamo se da ćemo dobiti nekih 150 respiratora i sa tog izvora", naveo je Lazović.

On je kazao da je u ovom trenutku u Kliničkom cenrtru Crne Gore (KCCG) hospitalizovano 12 pacijenata, jedan je u barskoj bolnici, a jedan u bolnici u Beranama.

"Nadzor nad tim pacijentima rade infektolozi kojih ima ukupno 15. Imamo 22 epidemiologa u Institutu za javno zdravlje, i imamo internista trocifren broj, koji se na minutnom nivou brinu oko tih pacijenata", istakao je Lazović.

Kako je naveo, jedan dio pacijenata je na Klinici za infektivne bolesti, a drugi u metaboličkoj jedinici koja je kompletno monitorizovana i snabdjevena respiratorima.

"Na respiratoru nemamo bolesnika. Od ovih 12 imamo dva koji su teži i ozbiljniji. Ostalih deset su obećavajuće prognoze", kazao je Lazović.

On je rekao da su za uzorak mogućih teških bolesnika uzeli Italiju, gdje broj oboljelih od početka 0,1 odsto na jugu, 0,3 odsto je u Lombardiji, i to je trenutno najveće svjetsko žarište.

"Najoptimističnije prognoze su 0,1 odsto ili 630 bolesnika, od čega bi 32 završila na respiratoru i hospitalno bi bilo liječeno 124. Jer 80 odsto oboljelih od koronavirusa se liječi u uslovima kućne izolacije ili u karantinu, naravno pod dnevnim nadzorom naših ljekara“, naveo je Lazović.

Kako je kazao, srednje teškim bolesnicima, kojih je 15 odsto, ne treba respirator.

„I pet odsto završava na mehaničkoj ventilaciji, sa ishodom koji može biti ovaka ili onakav", dodao je Lazović.

On je istakao da je ukupna stopa mortaliteta 3,4 odsto, a na sezonskom gripu je dva odsto.

Komentarišući upozorenje SZO da je sve veći broj zaraženih ljekara, Lazović je kazao da je u Crnoj Gori, za sada, situacija dobra.

"Imamo tri ljekara koji su pozitivni na koronavirus, naši specijalizanti koji su bili u drugoj državi. Jedna medicinska sestra, koja ne pripada zdravstvenom sistemu Crne Gore, ali je naš državljanin na kruzeru Opera, i jedna doktorica čiji je suprug jedini naš preminuli pacijent iz Herceg Novog", naveo je Lazović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR