27 °

max 35 ° / min 21 °

Četvrtak

09.07.

35° / 21°

Petak

10.07.

37° / 21°

Subota

11.07.

36° / 22°

Nedjelja

12.07.

35° / 23°

Ponedjeljak

13.07.

31° / 22°

Utorak

14.07.

32° / 19°

Srijeda

15.07.

33° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Je li vam stigla poruka da limun i soda liječe koronavirus? Ovo je istina

KORONAVIRUS

Comments 16

Izvor: raskrinskavanje.me

Autor: Antena M

  • Viber

Je li vam stigla poruka da limun i soda liječe koronavirus? Ovo je istina

U situaciji dok se zdravstveni radnici u brojnim državama bore protiv pandemije COVID-19 paralelno sa tim se skoro svakodnevno pojavljuju dezinformacije, lažne vijesti i teorije zavjere o toj bolesti.

Veliki broj tih vijesti se širi putem društvenih mreža i aplikacija, kroz postove, direktne poruke i skrinšotove sa savjetima koji ne dolaze od stručnjaka. Te objave sadrže savjete bez ikakvog naučnog utemeljenja, obećanja o nekim ljekovima, ili različite teorije zavjere.

Ovih dana je putem Vibera dijeljena poruka u kojoj se tvrdi da u Izraelu nema smrtnih slučajeva od COVID-19 jer građani imaju jednostavan lijek koji se sastoji od miješanja limuna sa sodom bikarbonom.

U poruci piše:

“Postignut je lijek za virus COVID-19 ili način za njegovo uklanjanje.  Iz Izraela dolaze informacije  da  ovaj virus tamo nije uzrokovao smrt. Recept je jednostavan - limun i soda bikarbona. Miješajte i pijte kao vruć čaj svako popodne. Djelovanje limuna sa toplom sodom bikarbonom  odmah ubija virus, potpuno ga  eliminira iz tijela. Te dvije komponente  alkaliziraju imunološki  sustav, jer kada padne noć  sistem postaje kiseli i obrana je niža.  Zbog toga je narod Izraela opušten zbog ovog virusa. Svi u Izraelu noću piju šalicu vruće vode s limunom i malo sode bikarbone, jer to dokazano ubija virus.”

Poruka, očekivano, sadrži i poziv da se nastavi s njenim proslijeđivanjem.

Ova objava je samo prevod dezinformacije koja se ranije pojavila na drugim jezicima, i koju je već analizirao američki Snopes. Sadrži više netačnih informacija.

Prvo, nije tačno da u Izraelu nema oboljelih od COVID-19.  Prema podacima sa Worldmeters prvi slučaj  zaraze koronavirusom u Izraelu registrovan je 20. februara, dok je trenutno u toj državi registrovano 8018 oboljelih i 46 mrtvih.

Drugo, i pored toga što Svjetska zdravstvena organizacija i svi relevantni zdravstveni autoriteti već sedmicama upozoravaju da za COVID-19 još nema lijeka, ova se objava koristi starim mitovima o ljekovitosti limuna i sode.

Iako su neki rani radovi predlagali vitamin C kao lijek za prehladu, savremena naučna istraživanja ne podržavaju tvrdnju o sposobnosti vitamina C da ubije virus ili smanji njegovo širenje. Snopes citira američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) da „dosadašnji dokazi upućuju na to da redovni unos vitamina C u dozama od najmanje 200 mg dnevno ne smanjuje učestalost prehlade u opštoj populaciji.“

Jedan limun sadrži oko 30 miligrama vitamina C. NHC sugeriše i da bi “suplementi vitamina C mogli skratiti trajanje jačine prehlade i ublažavanja simptoma”, ali i pružiti određenu potencijalnu korist određenoj populaciji ljudi s ugroženim imunološkim sistemom.

Snopes podjeća da je i teorija o alkalizovanju tijela stara, i da su je promovisali naučnici u prvim decenijama dvadesetog vijeka, ali i neki današnji zdravstveni gurui. Međutim, ako osoba ne pati od određenih specifičnih medicinskih stanja i oboljenja, nemoguće je putem ishrane efektivno izmijeniti pH ćelija i tkiva. Jedina pH vrijednost koja se može izmijeniti ishranom je pH urina. Takva izmjena ne donosi nikakve medicinske koristi u borbi protiv virusne infekcije.

Da zaključimo, kombinacija limuna i sode bikarbone neće “ubiti virus” niti ga “eliminisati iz vašeg organizma”. Ova smješa neće alkalizovati vaše tijelo i imuni sistem. Zbog toga sadržaj o limunu i sodi bikarboni kao lijeku za COVID –19 ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Komentari (16)

POŠALJI KOMENTAR

Nada

@Mittar licno na mom primeru znam da mi je za potpuno eliminisanje kiseline iz organizma koja me je i nocu mučila pomogla ova kombinacija sa 3 deci tople prokuvane vode ,ujutru pre obroka i uvece posle obroka. Nakon toga veliki zdravstveni problemi prikazani na CT pluca nestali su

Vesna

Mozda ne leci,ali je dobra oreventiva za imuno sistem ne moze naskoditiu svakom slucaju! Ja nastavljam sa limunom ...oduvek sam ga i pila..

Mittar

@Nada Želudačna kiselina je 70% HCl, tj. 4 puta jača od sone kiseline. Šta može čaša limuna i sode da joj mrdne kiselost?