9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prijavljeno nekoliko sumnji na neželjena dejstva ljekova za terapiju COVID-19

Izvor: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/Ilustracija

KORONAVIRUS

Comments 0

Prijavljeno nekoliko sumnji na neželjena dejstva ljekova za terapiju COVID-19

Izvor: Dnevne novine/CdM

Autor: Antena M

  • Viber

Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) primila je pet sumnji na neželjeno dejstvo lijeka kod COVlD-19 pozitivnih pacijenata, saopšteno je Dnevnim novinama iz CALIMS-a.

Riječ je o, kako pojašnjavaju, ljekovima koji se koriste za terapiju COVId-19 infekcije, ali i ljekovima primijenjenim za terapiju hroničnih oboljenja.

“CALIMS je za sada primila pet prijava sumnje na neželjeno dejstvo lijeka kod COVID-19 pacijenata. U pitanju su neželjena dejstva ljekova primijenjenih za terapiju COVID-19 infekcije, ali i ljekova koji su primijenjeni za terapiju hroničnih oboljenja, kod COVID-19 pozitivnih pacijenata”, pojasnili su iz CALIMS-a, ali nijesu precizirali o kojim je ljekovima riječ.

Iz Agencije napominju da u Crnoj Gori trenutno nije registrovan nijedan lijek za terapiju COVID-19 infekcije.

“U takvim uslovima, kada je neophodna primjena ljekova van indikacija za koje su odobreni, potrebno je posebno obratiti pažnju na bezbjednost njihove primjene. Iz tog razloga je Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) pozvala sve zdravstvene radnike da prijave svaku sumnju na neželjeno dejstvo lijeka kod COVID-19 pacijenata”, navode iz CALIMS-a.

Kada je riječ o prijavljenim neželjenim dejstvima, naglašavaju da su ona “karakteristična za bezbjednosni profil primijenjenih ljekova”.

“Procjena ovih prijava je u toku, kao i prikupljanje dodatnih informacija u vezi sa prijavljenim slučajevima”, kazali su iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

Na pitanje da li su ljekari upozoreni na prijavljena neželjena dejstva, iz CALIMS-a navode da se sve informacije i saopštenja vezana za terapiju COVID-19 objavljuju na njihovom sajtu.

“Prateći prije svega preporuke Evropske Agencije za ljekove (EMA) CALIMS na svom portalu (www.calims. me) u dijelu COVID-19 Informacije i saopštenja redovno objavljuje novosti vezane za terapiju COVID-19, kao i nova saznanja vezana za bezbjednost primjene ljekova u liječenju ove infekcije”, kazali su iz CALIMS-a.

Što se tiče načina prijavljivanja sumnje na neželjena dejstava ljekova za COVID-19 od strane ljekara u Crnoj Gori, iz Agencije poručuju da se ono može obaviti direktno, ali i elektronski.

“Sumnju na neželjeno dejstvo lijeka zdravstveni radnici mogu prijaviti direktno CALIMS, popunjavanjem CALIMS je za sada primila pet prijava sumnje na neželjeno dejstvo lijeka kod COVID-19 pacijenata. U pitanju su neželjena dejstva ljekova primijenjenih za terapiju COVID-19 infekcije, ali i ljekova koji su primijenjeni za terapiju hroničnih oboljenja, kod COVID-19 pozitivnih pacijenata obrasca za prijavu neželjenog dejstva lijeka koji je dostupan na www.calims.me. Popunjeni obrazac se može dostaviti CALIMS putem pošte, faksa, ili elektronskom poštom na adresu [email protected].

Osim toga, prijavu je moguće dostaviti i putem aplikacije za online prijavu, kojoj se takođe pristupa preko portala CALIMS dok je zdravstvenim radnicima zaposlenim u domovima zdravlja, opštim bolnicama i ZU Apoteke Crne Gore Montefarm na raspolaganju i forma za prijavu sumnje na neželjeno dejstvo lijeka kroz integralni informacioni sistem zdravstva (IISZ), koji koriste u svakodnevnom radu. Osim nabrojanih načina, zdravstveni radnici sumnju na neželjeno dejstvo lijeka mogu prijaviti i predstavnicima farmaceutskih kompanija u Crnoj Gori, čija je obaveza da prijavu proslijede CALIMS”, dodaju iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR