10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bojović: Nadamo se da će vakcinacija početi krajem januara, početkom februara, obezbijedićemo je svim građanima koji budu htjeli

KORONAVIRUS

Comments 14

Bojović: Nadamo se da će vakcinacija početi krajem januara, početkom februara, obezbijedićemo je svim građanima koji budu htjeli

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
Predstavljena Nacionalna strategija za imunizaciju protiv koronavirusa

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da Vlada intenzivno pregovara o nabavci vakcine protiv Kovida 19, uz napomenu da "imamo dogovore sa svim proizvođačima i svim zemljama koje nude vakcinu".

To je saopštila na presu na kojoj je predstavljena Nacionalna strategija za imunizaciju protiv SARS – CoV-2 (COVID-19).

O nabavci vakcine, dodaje, vode se istovremeno bilateralni pregovori sa Kinezima i Rusima, ali i pregovori unutar Kovaks inicijative.

"Mi se nadamo da ako pregovori budu tekli ovom dinamikom, da ćemo započeti vakcinaciju u predviđenom roku, što znači krajem janaura, početkom februara", kazala je Bojović i dodala da konkretan datum sada ne može da saopšti zbog, kako je navela, komplikovanih procedura pregovora.

"Mi ćemo omogući svim građanima koji budu željeli na našu preporuku da se vakcinišu", istakla je ministarka zdravlja uz napomenu "da ćemo se ponašati kao sve druge zemlje na svijetu".

"Vakcinacija je dobrovoljna, naša je preporuka da se rizične gupe vakcinišu, ali u krajnjem odluka je dobrovoljna”, kazala je Borovinić Bojović i istakla "da ćemo u odnosu na odgovor građana imati odgovarajući stepen imuniteta".

Bojović je na presu kazala i da u Ministarstvu zdravlja nemaju podatke o tome koliko se sredstava nalazi na računu bivšeg NKT-a.

“Upravo sada budžetski revizori u Ministarstvu finansija bave se tim pitanjem i istražuju prilive i odlive sa tog računa”, kazala je Borovinić Bojović.

"I bez tog novca imamo dovoljno novca za nabavku vakcina", dodala je ministarka zdravlja. 

Upitana da li će se vakcinisati, ministarska zdravlja je odgovrila: "Da, naravno".

Odgovarajući na pitanje koliko smo opremljeni za prijem vakcina, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević kazao je da nema nikakvog razloga za brigu.

"Crna Gora sada ima kapacitete da primi hitne isporuke. Na tri mjesta imamo mogućnost da držimo vakcine na niskim temperaturama ", rekao je Laušević.

Kazao je i da je Montefarm počeo hitnu nabavku zamrzivača, te da ne očekuje probleme u tom dijelu. 

"Nemamo mogućnost da ispitamo da li kod nas ima novog britanskog soja koronavirusa, kazao je Laušević.

Govoreći o Nacionalnoj strategiji Laušević je kazao je da cilj se pokaže da Crna Gora na jedan sistematičan način pristupa velikom izazovu.

Nacionalna strategija, kako je precizirao, sadrži 11 poglavlja.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović poručila je Strategija ima jedan cilj da se omogući jednako dostupna vakcina za sve građane u Crnoj Gori, te da se smanji broj smtnih slučajeva i oboljelih,samim tim i pritisak na zdravstveni sistem Crne Gore.

"Prioritetne grupe su zdravstveni radnici, heroji u bijelom, koji su svih mjeseci pandemije stajali na prvoj liniji odbrane. Osim njih, prioritetne grupe su i starije osobe i hronični bolesnici", kazala je Brajović.

 Prema njenim riječima, istraživanja su pokazala da je Fajzer-Bajontekova vakcina veoma bezbjedna.

Komentari (14)

POŠALJI KOMENTAR

Mina

Pozivamo SDP da podnese prijavu protiv ministrice zato što ugrožava javno zdravlje gradjana otvaranjem granica. Obavijestiti EU da smo jedina država u Evropi koja otvara granice bez svih provjera na korona virus, s čim ugrožava naše zdravlje, a i zdravlje susjednih zemalja. Tražimo njenu ostavku.

Maja

Vi ne možete da se nadate. Vi morate da znate, a mi možemo da se nadamo. Neznalice

Milica

Neozbiljni ste ,neodgovorni i neprijatni.Ne mozete da vasu nesposobnost svaljujete na nekog drugog.Umjesto da ste se bavili vakcinama vi ste Ministarko imali vaznijeg posla da smjenjujete vase kolege vrsne doktore to vam je bilo jako bitno.Zadnji cemo primiti vakcine svi uveliko primaju.