11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Samo sa QR kodom sa potvrde može se u kafiće, restorane, noćne klubove, diskoteke i na utakmice

KORONAVIRUS

Tag Video
Comments 8

Samo sa QR kodom sa potvrde može se u kafiće, restorane, noćne klubove, diskoteke i na utakmice

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada Crne Gore usvojila je mjere koje će važiti od ponoći pa do 20. avgusta.

I. Ulazak u unutrašnjost restorana, kafića, kao i ulazak u noćne klubove i diskoteke, nezavisno od toga da li rade na otvorenom ili zatvorenom omogućava se samo uz najmanje jedan od sljedeća četiri dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde:

1) Da je osoba u cjelosti vakcinisana ili da je primila prvu dozu vakcine protiv COVID19 virusa;
2) Da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID19 virus koji nije stariji od 72 sata;
3) Dokaz da je osoba preboljela COVID19 infekciju, odnosno dokaz da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR testa;
4) Dokaz o negativnom brzom antigenskom testu koji nije stariji od 48 sati;
Jedan od ovih uslova moraju da ispunjavaju svi zaposleni u ugostiteljstvu.

Vlasnici ugostiteljskih objekata u obavezi su da odrede lice koje će kontrolisati posjedovanje dokaza o vakcinaciji ili negativnim testovima.
Od lica koja imaju do 18 godina NE zahtijeva se da ispunjavaju bilo koji od ovih uslova OSIM prilikom ulaska u diskoteke ili noćne klubove. U tom slučaju, moraju pokazati jedan od četiri propisana uslova (vakcinacija, PCR ili brzi antigenski test).

II. Pod istim uslovima omogućava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom.

III. Masovna okupljanja i festivali koji ne mogu da se iskontrolišu na ograničenom prostoru putem Nacionalne COVID potvrde ODLAŽU se do 20. avgusta. To su događaju poput Bokeške noći, karnevala i sl.

Dosadašnje potvrde i dalje važe, skeniranje traje dvije sekunde, od sjutra i online preuzimanje

Svi građani koji su do sada dobili potvrde o vakcinaciji, nezavisno od toga da li su vakcinisani jednom ili objema dozama, te potvrde mogu da koriste i za ulazak u restorane, kafiće, diskoteke, noćne klubove i sportske objekte.

Građani koji se ubuće budu vakcinisali ili radili PCR ili brzi antigenski test, dobiće Nacionalnu COVID potvrdu koja se izdaje na vakcinalnom punktu ili kod izabranog ljekara. Na njoj se nalaze svi podaci:

1) Dokaz o jednoj ili obje doze vakcine;
2) Negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata;
3) Pozitivan PCR koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana;
4) Negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

kako jenavedeno, očekuju da će uskoro, najdalje do ponedeljka, preuzimanje Nacionalne digitalne potvrde preko portala ezdravlje biti omogućeno u narednih 24 sata. Na taj način ćemo skratiti put građanima koji ispunjavaju jedan od četiri propisana uslova – neće morati da idu ni na vakcinalni punkt ni kod izabranog ljekara, već će potvrdu preuzimati online.

S obzriom na to da se vlasnici ugostiteljskih i sportskih objekata pitaju kako će da provjeravaju potvrde – odgovor je: lako, treba im pametan telefon sa kamerom ili besplatna aplikacija za očitavanje QR koda. Kada kameru približite QR kodu, prikazuje se link koji otvara ezdravlje na kom se zelenom bojom potvrđuje da ispunjavate makar jedan od četiri tražena uslova. Ukoliko ne ispunjavate nijedan od propisanih uslova, pojaviće se crvena boja koja je dokaz da ne možete proći dalje. QR kod važi uz lični identifikacioni dokument.

Jokić: U slučaju potrebe, biće formirana tri COVID centra: Sjever, centar i jug, KCCG da radi u punom kapacitetu

Kao šef Koordinacionog tima za praćenje procesa imunizacijeDanilo Jokić, direktor Doma zdravlja, podsjetio je javnost da su preduzeli sve mjere za što komforniji proces imunizacije za građane Crne Gore.

"Podsjećam da, osim na vakcinalnim punktovima, građani u Crnoj Gori mogu se vakcinišu i dalje kod kuće ili na poslu u slučaju da je iz jedne familije prijavljeno dvoje, a iz firme više od četvoro ljudi. Juče smo, na zahtjev građana, otvorili punktove u Tuzima i Golubovcima. Pozivam sve građane u svim sredinama da ako imaju slične potrebe da reaguju i da se obrate podgoričkom Domu zdravlja.

Od ponedjeljka, 2. avgusta pa do kraja septembra u Crnu Goru će stići preko 100 hiljada Fajzer vakcina. One će stizati u manjim kontigentima na nedjeljnom nivou i biće dijeljene svim crnogorskim gradovima jer smo prethodno obezbijedili uslove da svaki dom zdravlja ima mogućnost da čuva ove vakcine na propisanoj temperaturi.

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović je u Skupštini nedavno saopštila da u Crnoj Gori trenutno raspolaženo sa 326 COVID postelja koje momentalno mogu biti proširene na 830. U tom smislu vas informišem da ćemo, u slučaju potrebe, zdravstveni sistem organizovati tako da ćemo COVID pacijente usmjeravati u tri zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa: sjever, centar i jug. Ističemo da će Klinički centar Crne Gore morati da radi u punom kapacitetu, uz naravno, određeni broj i COVID postelja", saopštio je Jokić.

 

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorac

A ovo za sektase ne vazi???Jel to ta rukoljubova pravda?

Sasa

Eto sad mi otac vise nece po lokala izlazimti I trosit pare koje I onako kami imamo (BRAVO STRUKO) sad ocekujem da predje u kazino I kockarnice ?? Pomagajte ....

dejan

Moja potvrda, poslije orve doze, nema qr kod.