9 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Građani zbunjeni: Potvrda o vakcinaciji iz Crne Gore ne važi svuda?

Izvor: EPA-EFE

KORONAVIRUS

Comments 6

Građani zbunjeni: Potvrda o vakcinaciji iz Crne Gore ne važi svuda?

Izvor: rtcg

Autor: Antena M

  • Viber

Podgoričanin Blagota Pavićević uredno je vakcinisan i revakcinisan AstraZeneka vakcinom, prije tri mjeseca. No bio je neprijatno iznenađen kada je prošle sedmice boravio u švajcarskom gradu Luganu, gdje je živio više od 30 godina.

"Bio sam u Švajcarskoj i kada sam htio da uđem, tražili su potvrdu, koju sam pokazao, ali nije validna", kazao je Pavićević za RTCG.

"Kad sam se vakcinisao, rekli su mi da sa ovom potvrdom mogu da putujem", kazao je Pavićević.

Iz Ministarstva zdravlja dostavili su spisak 13 država, u koje se može ući sa crnogorskim potvrdama. Od onih koje su u Evropskoj uniji možemo s potvrdom u Hrvatsku, Sloveniju, Francusku i Tursku. Objašnjavaju da problem može biti i do mobilne aplikacije koja prepoznaje Kovid potvrde.

Spisak zemalja koje su priznale Nacionalnu COVID potvrdu koju izdaje Crna Gora su Slovenija, Francuska, Andora, Monako, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Hrvatska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Island, Narodna Republika Kina, Kuvajt, Bahrein, Saudijska Arabija.

"Može da se desi problem da naša potvrda ne validira kroz mobilnu aplikaciju EU digitalnog sertifikata još uvijek, već se validira običnom kamerom, tako da na taj problem određeni građani mogu da naiđu u Švajcarskoj, ali može da se desi i u Americi, Rusiji i bilo kojoj državi koja nije članica EU", kazao je Aleksandar Sekulić iz Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva savjetuju šta da radite ukoliko aplikacija ne prepozna vašu potvrdu o vakcinaciji.

"Možemo uputiti apel našim građanima u inostranstvu da na mjestima gdje validiraju da zamole osobe koje su za to zadužene da validaciju izvrše običnom kamerom koja vodi na portal ezdravlje.me i u tom slučaju ne bi trebalo da bude nikakvih problema", pojasio je Sekulić.

Problema ne bi trebalo da bude kada dobijemo EU digitalnu kovid potvrdu. To se očekuje krajem oktobra, što će značiti da će građani sa takvim potvrdama moći da putuju kao da su iz Evropske unije.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

eu

kad ste se vakcinisali s kineskim i ruskim vakcinama koje nisu priznate u eu, niste trrbali drugo ocekivati

Danka

Ocekivano da nam niko na svijetu ne priznaje potvrde kada vidimo kako se svetosavci ponasaju, neznanje, nevaspitanje, bezobrazluk izbija iz njih! Ja sam vakcinisana ali ni poslije 3 mjeseca nijesam sigurna da su mi dali vakcinu koju sam htjela! Ko normalan moze da im vjeruje?!

Maja

Sasvim ocekivano od nepismenih svetosavaca! Ljudi na tudje potvrde ulaze u deltu, PV i PPV u deset minuta deset puta javno slazu! Ambasadori znaju koliko ovaj cirkus na vlasti nista ne zna, ni broj zarazenih, umrlih, na crnoj smo listi...laz,laz,laz...to je sve sto oni znaju!