Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Dragan B. Perović dobitnik nagrade „ГРАМОТА“

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Dragan B. Perović dobitnik nagrade „ГРАМОТА“

Ministarstvo kulture  Republike Bugarske, povodom velikog bugarskog praznika „Dana narodnih prosvjetitelja“ („Деня на народните будители“), koji se obilježava 1. novembra, nagradilo je veći broj istaknutih djelatnika i institucija za njihov doprinos razvoju i popularizaciji bugarske kulture.

Kao jedini stranac, ove godine nagrađen je i Dragan B. Perović, istaknuti crnogorski intelektualac i enciklopedista.

Nagrade je dobitnicima, na svečanoj ceremoniji održanoj 5. novembra 2019, uručio ministar kulture Boil Banov, koji je istakao da je za njega „velika čast dati ove nagrade povodom Dana narodnih prosvjetitelja i podstaći savremene prosvjetitelje - oni su ljudi koji nas vode naprijed.“

Dragan B. Perović nagrađen je „GRAMATOM“ („ГРАМОТА“) u kojoj se navodi da nagradu Ministarstva kulture dobija: „Za doprinos promociji bugarske kulture i umjetnosti i za razvoj obostrane saradnje između Republike Bugarske i Crne Gore.”

Praznik „Dan narodnih prosvjetitelja” prvi put se slavio u Plovdivu 1909, da bi ga 1922. Narodna skupština proglasila nacionalnim praznikom.

Ovaj praznik je ustanovljen u znak śećanja na sve narodne buditelje, prosvjetitelje, preporoditelje, revolucionare, koji su doprinijeli buđenju narodnog duha i doveli do nacionalnog oslobođenja i napretka Bugarske.

Poslije Drugog svjetskog rata, 1945, prekinutо je njegovo proslavljanje. Praznik „Dan narodnih prosvjetitelja” ponovo je uveden u zvanične državne praznike i proslavlja se od 1992.

Draganu B. Peroviću nagrada  „GRAMOTA“ biće uručena na Cetinju, 12. novembra 2019, u 18:30, u Ministarstvu kulture Crne Gore, pred početak svečanog koncerta kojim se obilježava 140. godišnjica bugarske diplomatije.

U ime ministra kulture Boila Banova, nagradu Ministarstva kulture Republike Bugarske Peroviću će uručiti Meglena Plugčieva, izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Bugarske u Crnoj Gori.

Komentari

MAG,

Dragan zaslužuje prije svega nacionalnu nagradu. Kad ce se neko odgovoran iz Crne Gore sjetiti da mu dodijeli nagradu za rad i trud da se upoznaju gradjanji o istini iz prošlosti Crne Gore.

Ostavi komentar

0/300