21 °

max 35 ° / min 20 °

Četvrtak

09.07.

35° / 20°

Petak

10.07.

37° / 21°

Subota

11.07.

36° / 22°

Nedjelja

12.07.

34° / 23°

Ponedjeljak

13.07.

31° / 21°

Utorak

14.07.

33° / 19°

Srijeda

15.07.

33° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bogdanović učestvovao na Kreativnom forumu u Ljubljani

Izvor: Foto: Ministarstvo kulture

Kultura

Tag Video
Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Bogdanović učestvovao na Kreativnom forumu u Ljubljani

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović učestvovao je na Kreativnom forumu u Ljubljani, u okviru kojeg je predstavio aktivnosti Vlade Crne Gore u oblasti kreativnih industrija.

U okviru današnje sesije Foruma, ministar Bogdanović nastupio je na panelu lidera pod nazivom "Podsticanje kreativne ekonomije" tokom kojeg je razmijenio mišljenja sa ministrom ekonomskog razvoja Kosova Valdrinom Ljukom, ministrom ekonomije Palestine Kaledom Al – Osailijem, zamjenicom ministra kulture Albanije Valbonom Šujaku i direktorkom Euro-Med foruma "Fondacije Ana Lind" Aidom Riđanović.

Tokom panela, na kome su se video porukama obratili generalni sekretar OECD Angel Guria i evropska komesarka Maria Gabriel, ministar Bogdanović naglasio je tendenciju Vlade Crne Gore ka uspostavljanju crnogorskog kulturnog proizvoda, koji će imati svoju prepoznatljivost, ne samo na nacionalnom, već i na regionalnom tržistu, saopšteno je iz Ministarstva kulture. 

U tom kontekstu, on je posebno govorio o programu "Kreativna Crna Gora", ali i o mjerama na uspostavljanju kreativnih habova, o kojima je bilo više riječi i u okviru ostalih segmenata ljubljanskog Foruma.

"U pravcu uspostavljanja crnogorskog kulturnog proizvoda, usmjerili smo dio javne kulturne politike ka uspostavljanju nacionalnog programa Kreativna Crna Gora, sa ciljem da strateški uspostavimo ambijent za razvoj oblasti kreativnih industrija. Prvi rezultati su tu – 11 mladih autora već je predstavilo svoje proizvode, a u toku je drugi poziv u okviru pomenutog programa. U tu svrhu izdvajamo i sve veća sredstva, koja mladim autorima služe za prostor, opremu, promociju, ali i razvijanje prototipa. Zahvaljujući tome, brojni proizvodi nastali u okviru Kreativne Crne Gore već su našli put i do crnogorskog i do regionalnog tržišta.

Paralelno sa tim, radimo i na uspostavljanju regionalnih kreativnih habova u svim djelovima Crne Gore, koji neće biti samo radni prostor za naše umjetnike, već i lokacije za rezidencijalne programe. Dva takva sadržaja nalaziće se na primorju, po jedan u glavnom gradu i na sjeveru, i svaki od njih imaće posebnu programsku strukturu", naglasio je ministar Bogdanović, dodajući kako je program "Kreativna Crna Gora" već dobio i brojna međunarodna priznanja, među kojima nedavno i dvije "Big SEE" nagrade u Ljubljani.

Kreativni forum u Ljubljani otvorio je ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Miro Cerar, koji je naglasio da smatra da je "posebno važno što smo uspjeli da okupimo donosioce odluka iz privrede, vanjske politike i kulture",

Ovo je Ujedinjeni kreativni kapital u pravom smislu: ne samo gradovi, provincije i zemlje su uključeni ruku pod ruku, već i sektori otkrivaju zajedničko tlo za proboj u industriji, obrazovanju, međunarodnoj politici, turizmu, informatičkoj tehnologiji i drugim oblastima, kazao je on.

Cerar je podsjetio i na jedinstveni potencijal kreativnosti da nas vodi kroz nemirne vode euro-mediteranskog regiona i na potrebu da kultura ne bude dodatak već stub strategije regionalnog razvoja, dodaju u saopštenju. 

Tokom boravka u slovenačkoj prijestonici, ministar Bogdanović sastao se i sa ministrom kulture u Vladi Republike Slovenije Zoranom Pozničem. Tom prilikom, više riječi bilo je o bilateralnoj saradnji, za koju su današnji sagovornici ocijenili kako je tekuće godine posebno intenzivirana.

"Kao dobar primjer saradnje, sagovornici su akcentovali dosadašnju saradnju u okviru Traduki mreže i Foruma slovenskih kultura.

Ministri Bogdanović i Poznič ocijenili su kako je nedavna smotra Dani Crne Gore u Sloveniji bila uspješna, tim prije jer je slovenačka publika bila u prilici da se upozna sa dometima crnogorske nezavisne teatarske scene, ali i da isprati nastup crnogorskih muzicara.

Taj program, kako su ocijenili današnji sagovornici, treba da bude podsticaj da u budućnosti dvije države zajednički rade na realizaciji sličnih segmenata – a pritom je ministar Bogdanović predložio da u doglednom periodu i Crna Gora ugosti predstavnike slovenačke umjetničke scene.

Na sastanku, kome je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Republici Sloveniji Vujica Lazović, posebno je akcentovana potreba jačanja saradnje u oblasti kinematografije, kao oblasti koja ima snažan potencijal razvoja u obije zemlje", navode iz Ministarstva. 

Kreativni forum u Ljubljani, kojem prisustvuju zvaničnici i kulturni radnici iz brojnih država svijeta, biće završen sjutra.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR