Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dokumentarni film o postkolonijalizmu osvojio Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu

Izvor: Screenshot

Kultura

Comments 0

Dokumentarni film o postkolonijalizmu osvojio Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu

Izvor: Danas.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Žiri 74. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale) večeras je dodijelio glavnu nagradu Zlatnog medvjeda, francusko-senegalskoj rediteljki Mati Diop za dokumentarni film „Dahomey“ koji se bavi pitanjem restitucije umjetničkih djela ukradenih u Africi za vrijeme kolonijalizma.

Nagrađivanjem filma koji se direktno bavi postkolonijalnim pitanjem, žiri kojim je predsjedavala meksičko-kenijska glumica Lupita Nijong’o (Nyong’o), prva crnkinja na čelu žirija, ostao je vjeran političkoj tradiciji Berlinala.

„Možemo da zaboravimo prošlost, što je neprijatan teret koji nas sprječava da se razvijamo, ili da preuzmemo odgovornost za tu prošlost, iskoristimo je i napredujemo“, rekla je rediteljka Diop citirajući poznatog intelektualca sa Martinika Emea Sezera (Aime Cesaire).

„Kao filmski stvaralac francusko-senegalskog porijekla, afro-potomak, odabrala sam da budem jedna od onih koji odbijaju da zaborave, koji odbijaju amneziju kao metodu“, dodala je 41-godišnja rediteljka.

„Dahomey“ je priča o restituciji (u novembru 2021. u Beninu), 26 djela koje su francuske kolonijalne trupe opljačkale 1892. godine.

To je drugi afrički film koji je dobio Zlatnog medvjeda, poslije južnoafričkog ostvarenja „U-Carmen e-Khaielitsha“ Marka Dornford-Meja (May) 2005. godine.

Žiri 74. Berlinala dodijelio je i nagradu za najbolju glumu rumunsko-američkom glumcu Sebastijanu Stanu za ulogu u filmu „A Different Man“.

Gran pri žirija dodijeljena je stalnom gostu festivala, južnokorejskom reditelju Hong Sang-su za film sa Izabel Iper (Isabelle Huppert) „A Traveller’s Needs“, a nagrada žirija je pripala filmu „Empire“ reditelja Brunoa Dimona (Dumont).

Tokom festivala koji je počeo 15. februara, počasnog Zlatnog medvjeda je dobio čuveni reditelj Martin Skorseze (Scorsese).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR