16 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Korifej teatar prekida saradnju s Nikšićkim pozorištem: Svrstali ste se na stranu diskriminacije i ugnjetavanja

Izvor: screenshot

Kultura

Comments 0

Korifej teatar prekida saradnju s Nikšićkim pozorištem: Svrstali ste se na stranu diskriminacije i ugnjetavanja

Izvor: Portal Analitika

Autor: Antena M

  • Viber

Kolašinsko nevladino udruženje Korifej teatar prekida svaku vrstu saradnje sa Nikšićkim pozorištem zbog cenzurisanja predstave "IzloŽene". U mejlu upućenom direktoru Radinku Krulanoviću, u tom NVU kažu da će njihova odluka važiti dok god Janko Jelić obavlja funkciju umjetničkog direktora pozorišta.

„Poštovani, kao udruženje koje svoje staralačke kapacitete stavlja i u funkciju borbe sa ozbiljnim društvenim problemima, u koje spada diskriminacija žena i nasilje nad ženama u Crnoj Gori, ovim putem vas obavještavamo da su stavovi vašeg umjetničkog direktora u vezi cenzurisanja predstave "IzloŽene" (Scena BUNT) u potpunosti neprivatljivi i da do prestanka mandata g-dinu Jeliću naše udruženje prekida svaku vrstu saradnje sa vašom kućom“, navedeno je u obraćanju Korifej teatra Nikšićkom pozorištu.

lako je u međuvremenu predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević preuzeo ingerencije umjetničkog rukovodioca i obećao da će izmijeniti repertoarsku politiku Jelića, predstavljajući njegov rigidni stav kao izvršnu platformu za razoj dijaloga (te nizom aktivnosti preporoditi sadašnji diskurs u obilje razumijevanja i podrške), ta objava ih je, kako su rekli u Korifej teatru, još više udaljila od mogućnosti saradnje sa vašom ustanovom.

„Slično je danas uradila i vaša uprava, predstavijajući neprivatijive stavove kao principe estetičnsti, čime se svrstala na stranu diskriminacije, nasilja i ugnjetavanja. Na to su ukazali i mogi stručnjaci i ustanove ovih dana, pa i sam Ombudsman i MUP“, naglašeno je u mejlu.

Korifej teatar je Nikšićkom pozorištu poželio brz oporavak i povratak na kolosjek koji, kako su rekli, prije svega građani Nikšića zaslužuju, a nezavisna scena u Crnoj Gori priželjkuje.

I Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju odlučilo je da, zbog diskriminatornog stava prema predstavi IzloŽene, prekine saradnju sa Nikšićkim pozorištem sve dok njegov umjetnički direktor bude Janko Jelić.

NVU Bunt Scena pokrenula je peticiju za smjenu Jelića. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR