23 °

max 28 ° / min 19 °

Srijeda

12.06.

28° / 19°

Četvrtak

13.06.

27° / 18°

Petak

14.06.

25° / 15°

Subota

15.06.

26° / 16°

Nedjelja

16.06.

27° / 18°

Ponedjeljak

17.06.

30° / 20°

Utorak

18.06.

31° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NVU Bunt Scena pokrenula peticiju za smjenu Jelića

Kultura

Comments 0

NVU Bunt Scena pokrenula peticiju za smjenu Jelića

Autor: Antena M

  • Viber

VU Bunt Scena pokrenula je peticiju za smjenu umjetničkog direktora Nikšićkog pozorišta Janka Jelića koji je prije dva dana zatvorio vrata za predstavu „IzloŽene“ uz obrazloženje da je diskriminacija nad ženama propaganda.

- Nakon skandaloznog mejla kojim se zabranjuje izvođenje predstave „IzloŽene“, a kojim se unižava značaj borbe za rodnu ravnopravnost i borbe protiv nasilja nad ženama, građani Crne Gore pokreću peticiju za smjenu umjetničkog direktora JU Nikšićko pozorište - navodi se u peticiji.

Peticija je dostupna na linku: https://www.peticije.online/peticija_za_smjenu_umjetnikog_direktora_ju_nikiko_pozorite?fbclid=PAAaY8RVP9aqPk8S1mhbH-m0Sae0YNJdV8r_R3_Hkhnj3TwjKjzv1mp4emltU.

U pismu koje je Jelić uputio Bunt sceni, ističe se da on ne nalazi „nijedan opravdani razlog da do beskonačnosti razvlačimo izlizanu temu o ženskoj obespravljenosti i o tome kako žene neko diskriminiše, iskorišćava i ponižava.“

- Igrom slučaja, oženjen sam, imam živu majku, u komšiluku mi živi udata sestra i oženjen brat, a usput sam zapamtio i babu, poznajem komšije, družim se sa kumovima i poznanicima... Ni u jednom od pomenutih primjera nijesam primijetio diskriminaciju žena, čak naprotiv, mislim da žene diskriminišu - poručio je Jelić.

Njemu je dosadno od „terora priče o diskriminaciji nad ženama.“ Svakako je, kako je rekao, svjestan da postoje ljudi koji maltretiraju žene, ali je isto tako svjestan da postoje i drugi vidovi diskriminacije koji nijesu ništa manje prisutni, ali su u javnom životu potpuno zapostavljeni.

- Zbog toga moja malenkost ne daje pristanak na igranje vaše predstave zato što mislim da je to vid angažovane propagande, a ne nikakva umjetnost. Znajući da vam neće biti pravo dajem vam za pravo da ovu moju poruku javno obznanite i da me zbog toga pozovete na odgovornost lično, jer je ovo isključivo moj lični stav i odluka mimo bilo kog drugog organa Nikšićkog pozorišta - zapisao je Jelić.

U NVU Bunt scena podsjećaju tema predstave „IzloŽene“ geneza nasilja nad ženama i promocija vrijednosti u čijoj osnovi je zalaganje za bolji, pravedniji svijet i društvo jednakih šansi za sve žene i muškarce.

- Zato je ova peticija poziv građankama i građanima Crne Gore na solidarnost i zajednički bunt protiv opasnih narativa, relativizacije nasilja i ponižavanja žena. Pozorište je hram slobode, kritičke misli, emancipacije i edukacije - navode u peticiji.

Zato je, dodaju, važno da posao umjetničkog direktora obavlja osoba svjesna odgovornosti koju ta funkcija sa sobom nosi.

- Ako gospodin Janko Jelić ne želi da prihvati vlastitu odgovornost i uradi jednin moralni čin u ovoj situaciji, odnosno sam ponudi ostavku, onda pozivamo na odgovornost njegove nadređene i tražimo da ga razriješe sa funkcije kojoj nije dorastao. Ostavka ili smjena sa funkcije - zaključuje se u peticiji.

       

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR