27 °

max 27 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

27° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UNESKO podržao projekat ''Žensko kulturno nasljeđe''

Kultura

Comments 0

UNESKO podržao projekat ''Žensko kulturno nasljeđe''

  • Viber
Generalna direktorka UNESCO Irina Bokova je odobrila sredstva od 24.114,00 američkih dolara za realizaciju projekta „Žensko kulturno nasljeđe kao pokretačka sila crnogorskog razvoja – kakav Muzej žena nama treba?", kojim je NVO „NOVA Centar za feminističku kulturu", posredstvom Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, aplicirala za Program participacije 2016 – 2017.

Odobreni projekat posvećen je nastavku aktivnosti NVO „NOVA" koje se odnose na formiranje Muzeja žena, ali i na aktivnosti koje se odnose na promovisanje ženskog kulturnog nasljeđa uopšte.

Projekat će biti implementiran u saradnji sa Ministarstvom kulture, sa ciljem da ojačaju institucionalne kapacitete neophodne za osnivanje Muzeja žena, a kako bi se sprovela istraživanja i došlo do strateških preporuka o najvažnijim pitanjima u procesu osnivanja, te kako bi se doprinijelo donošenju Studije izvodljivosti o osnivanju Muzeja žena.

U okviru projekta biće organizovana konferencija „Žensko kulturno nasljeđe kao pokretačka sila crnogorskog razvoja – kakav Muzej žena nama treba?", kao i radionice praćene naučnim istraživanjima, posvećene različitim aspketima formiranja ove institucije i njihovim uticajima na društvenu stvarnost.

Iz kancelarije Generalnog direktorijata za spoljne odnose i javno informisanje preporučeno je da je neophodno u procesu primjene i evaluacije ovog projekta uzeti u obzir ravnopravnost polova što je u skladu sa globalnim prioritetima UNESCO. Izvršenje ovih projekata podliježe Principima i Odredbama koje predviđa Program participacije, a koji su propisani u dokumentu 37 C/Rezolucija 72.

Odobreni projekat se nalazi na Listi odabranih projekata koja je sačinjena kao rezultat konkursa UNESCO Programa participacije 2016-2017. Crnogorska nacionalna komisija prijavila je ukupno pet projekata koji su zadovoljavali kriterijume za prijavu propisane od strane UNESCO.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR