18 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

27.09.

22° / 12°

Ponedjeljak

28.09.

20° / 17°

Utorak

29.09.

19° / 14°

Srijeda

30.09.

21° / 12°

Četvrtak

01.10.

21° / 12°

Petak

02.10.

21° / 15°

Subota

03.10.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pušten u rad novi vodovodni sistem na Kakarickoj gori

Podgorica

Tag Video
Comments 0

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Pušten u rad novi vodovodni sistem na Kakarickoj gori

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i direktor gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Filip Makrid, sa saradnicima, pustili su danas u rad novi vodovodni sistem na Kakarickoj gori.

"Podsjećanja radi, Kakarica gora je posljednje neformalno naselje u Glavnom gradu koje nije imalo riješeno pitanje vodosnabdijevanja. Vrijednost radova koji su danas završeni iznosi preko 250.000 eura, Glavni grad u budžetu za narednu godinu opredijelio još 200.000 eura kako bismo do polovine godine završili i drugu fazu – 6,5 km distributivne mreže i 80 šahtova, odnosno mjernih mjesta, a da bismo sve to završili kako treba biće nam potrebna i podrška lokalne zajednice, jer Grad finansira glavninu radova, a građani će plaćati po veoma povoljnim uslovima individualne priključke”, istakao je gradonačelnik Vuković.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i direktor gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Filip Makrid, sa saradnicima, pustili su danas u rad novi vodovodni sistem na Kakarickoj gori.

“Danas smo zvanično priveli kraju realizaciju prve faze izgradnje novog vodovodnog sistema za naselje Kakaricka gora.
Prva faza je podrazumijevala izgradnju jednog manjeg objekta u kojem se nalazi pumpna stanica, izgradnju potisnog cjevovoda 1.250m i rezervoara zapremine 6.000 metara kubnih.

Mi smo ovaj posao uz maksimalno angažovanje kolega iz preduzeća Vodovod i kanalizacija, kao i naših partnera, priveli kraju vrlo uspješno i u kratkom roku, iako znamo da nam vremenski uslovi tokom novembra mjeseca, nijesu bili naklonjeni.
Podsjećanja radi, Kakarica gora je posljednje neformalno naselje u Glavnom gradu koje nije imalo riješeno pitanje vodosnabdijevanja.

“Znate da smo prije desetak dana imali priliku da u istom danu pustimo u rad tri nova vodovodna sistema – za Gornje Vraniće, Berislavce i Lješansku nahiju, za 450 domaćinstava.

Ako imamo u vidu samo ova četiri projekta, to podrazumijeva da će tokom naredne godine pitanje vodosnabdijevanja riješiti preko 5.000 naših sugrađana.

Mi smo najavili da nastavljamo realizaciju sličnih projekata u onim djelovima Podgorice gdje ovo pitanje još uvijek nije riješeno na odgovrajaći način. Uskoro kreću radovi u selu Ponari, u cetralnom dijelu Golubovaca, u toku naredne godine ćemo tamo dobiti 10-ak km vodovodne mreže.

Ovaj projekat će nas u konačom koštati preko 600.000 eura, ako se uzme u obzir i I faza koja je realizovana i koja je podrazumijevala izgradnju distrubutivne mreže za nekih 120 domaćinstava.

Do kraja januara završićemo projektnu dokumentaciju za realizaciju II faze ovoga projekta, u februaru, najkasnije martu ćemo raspisati tender i računamo da ćemo od toga trenutka za 3-4 mjeseca završiti i tih prostalih 6,5 km distributivne mreže“, zaključio je gradonačelnik.

“Puštanjem u rad ovog objekta stvorili smo preduslove da na Kakarickoj gori oko 550 do 600 domaćinstava u potpunosti dobije organizovano vodosnabdijevanje.

U toku naredne godine planiramo da kroz drugi korak – izgradnju distributivne mreže u dužini od 6,5 km stavimo tačku na projekat Kakaricke gore što se tiče vodosnabdijevanja.

Važno je imati u vidu i složenost ovog projekta – donji dio Kakaricke gore se snabdijeva iz I zone i tu imamo oko 120 potrošača. II zona iz koje će se dobiti voda je od kvote 140 do kvote 55, to je zona koja će se snabdijevati iz ovog novog objekta, a III je zona koja je u ravni ovog objekta ili iznd ovog obekta i za koju je planirana izgradnja nove pumpne stanice, tako da će nas cilj da svako domaćinstvo na Kakarickoj gori ima vodu biti ispunjen.

Ono što je još važno – crpna stanica je kapaciteta 15 litara po sekundi i da je rezervoar 600 kubika. Ove cifre apsolutno garantuju i mogućnost širenja ovog naselja i zadovoljavanje potreba za vodom u nekom dužem narednom periodu“, istakao je direktor gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Filip Makrid.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR