14 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna Gora i BiH potpisali protokol o traženju nestalih

Politika

Comments 0

Crna Gora i BiH potpisali protokol o traženju nestalih

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac potpisali su danas u Sarajevu protokol o saradnji u traženju nestalih lica između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

U protoloku je predviđeno dalje unapređenje saradnje, s ciljem ublažavanja teških, humanitarnih posljedica sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, polazeći od prava porodica na potpunu istinu o svom nestalom članu.

Osim toga, sporazumom se na poseban način uređuju međusobni odnosi, obaveze i način zajedničkog rada Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore i Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Ministar Purišić je kazao da Crna Gora poklanja posebnu pažnju rješavanju pitanja nestalih lica u oružanim sukobima, kao humanitarnom pitanju od neprocjenjivog značaja za porodice nestalih lica.

"U političkom smislu ovo je važan pokazatelj stvarne demokratizacije društva i države i njene spremnosti da se suoči sa posljedicama kršenja ljudskih prava izazvanih oružanim sukobima", kazao je Purišić istakavši da od rješavanja pitanja nestalih lica na prostoru bivše Jugoslavije zavisi proces pomirenja i izgradnje multietničkih društava zasnovanih na demokratiji, vladavini prava i toleranciji u regionu.

„Dobro je da naše institucije, koje se bave ovim pitanjem, ulaze u fazu koja će najviše pomoći onima koji od nas najviše očekuju, porodicama nestalih koje s pravom traže sve informacije o sudbini svojih najmilijih“, kazao je Purišić.
 


 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR