Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Crna Gora i BiH potpisali protokol o traženju nestalih

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović

Crna Gora i BiH potpisali protokol o traženju nestalih

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac potpisali su danas u Sarajevu protokol o saradnji u traženju nestalih lica između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

U protoloku je predviđeno dalje unapređenje saradnje, s ciljem ublažavanja teških, humanitarnih posljedica sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, polazeći od prava porodica na potpunu istinu o svom nestalom članu.

Osim toga, sporazumom se na poseban način uređuju međusobni odnosi, obaveze i način zajedničkog rada Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore i Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Ministar Purišić je kazao da Crna Gora poklanja posebnu pažnju rješavanju pitanja nestalih lica u oružanim sukobima, kao humanitarnom pitanju od neprocjenjivog značaja za porodice nestalih lica.

"U političkom smislu ovo je važan pokazatelj stvarne demokratizacije društva i države i njene spremnosti da se suoči sa posljedicama kršenja ljudskih prava izazvanih oružanim sukobima", kazao je Purišić istakavši da od rješavanja pitanja nestalih lica na prostoru bivše Jugoslavije zavisi proces pomirenja i izgradnje multietničkih društava zasnovanih na demokratiji, vladavini prava i toleranciji u regionu.

„Dobro je da naše institucije, koje se bave ovim pitanjem, ulaze u fazu koja će najviše pomoći onima koji od nas najviše očekuju, porodicama nestalih koje s pravom traže sve informacije o sudbini svojih najmilijih“, kazao je Purišić.
 


 

Ostavi komentar

0/300