16 °

max 23 ° / min 13 °

Srijeda

27.05.

23° / 13°

Četvrtak

28.05.

25° / 12°

Petak

29.05.

23° / 14°

Subota

30.05.

21° / 14°

Nedjelja

31.05.

19° / 15°

Ponedjeljak

01.06.

21° / 13°

Utorak

02.06.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Haglajtner: Trošenje državnog novca mora biti transparentno

Politika

Comments 0

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Haglajtner: Trošenje državnog novca mora biti transparentno

Crna Gora je posljednjih godina napredovala u reformi javne uprave, ocijenio je šef jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje, Tomas Haglajtner i poručio da trošenje državnog novca mora biti što više transparentno.

On je, na konferenciji za novinare povodom sedmog sastanka Posebne radne grupe za reformu javne uprave, naveo da je reforma javne uprave važna za pripremu Crne Gore pristupanju Evropskoj uniji i ocijenio da je posljednjih godina u toj oblasti postignut napredak.

„Profesionalna i depolitizovana javna uprava, koja je orjentisana na pružanju usluga građanima, je motor pristupnih pregovora“, istakao je Haglajtner.

On je kazao da su na sastanku razgovarali o Zakonu o slobodnom pristupu informacijama(SPI) i saglasili se da će Crna Gora uzeti u obzir sve inpute tokom javne rasprave o Nacrtu tog zakona.

Hajglajtner je rekao da Zakon o SPI ne treba dramatizovati i pohvalio što je organizovana javna rasprava o tom dokumentu i što se konsultuju nevladine organizacije.

„Crnogorski zakonodavni okvir je imao nekih problema u prošlosti i određene stvari se moraju ponovo preispitati, ali na proporcionalan način kako ne bi ograničenja bila previše restriktivna“, kazao je on.

Hajglajtenr je rekao da se nakon javne rasprave nevladin sektor možda neće u potpunosti protiviti usvajanju zakona, i dodao da postoji prilika da se parlamentu upute sve pritužbe.

Na pitanje da li transparentno to što Vlada odbija da objavi spisak kome je dodijelila stanove po povoljnim uslovima do 2016. godine i da li takva praksa postoji u EU, Haglajtner je naglasio da trošenje javnog novca zahtijeva što više transparentnosti.

Govoreći o optimizaciji javne uprave, Hajglajtner je rekao da taj proces obezbjeđuje da službenici sa pravim kompetencijama budu zapošljavani i da je za crnogorsku javnu upravu od suštinske važnosti da napravi napredak u transparentnom zapošljavanju.

Na pitanje da prokomentariše to što umjesto da se smanjuje broj zaposlenih u javnoj upravi, on povećan za 50, Haglajtner je naveo da je optimizacija procesa kojim pokušavaju da prave ljude dovedu na pravo mjesto.

„To su ciljevi koje želimo da postignemo. Još smo u fazi analize tih brojki i posao koji je do sada urađen je donio određene rezultate. Nastavićemo da ohrabrujemo crnogorsku javnu upravu da ostvari te ciljeve, ali će biti potrebna posvećenost kompletne Vlade i lokalnih samouprava“, istakao je on.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović kazala je da je na sastanku konstatovan napredak Crne Gore u procesu reforme javne uprave i da posebno ohrabruju poruke i spremnost EK da i u narednom periodu podrže Crnu Goru na putu evropskih integracija.

Kako je navela, Ministarstvo javne uprave (MJU) je u prethodnom periodu bilo posvećeno realizaciji preuzetih i dogovorenih obaveza, koje su bile usmjerene ka stvaranju boljih uslova života građana i povećanja standarda, što je ključni cilj reforme javne uprave.

“Zato je poseban fokus bio na stvaranju profesionalne javne uprave, koja je okrenuta građanima, kao i transparentne i finansijski održive”, dodala je Pribilović.

Prema njenim riječima, na sastanku je posebno istaknut napredak u razvoju i koordinaciji politika, strateškom okviru, upravljanju ljudskim resursima.

“Informisali smo partnere iz EK da ćemo nastaviti dalje aktivnosti na planu evaluacije i kreiranja novog strateškog okvira za reformu javne uprave, punu implementaciju zakona o državnim službenicima i namještenicima i o državnoj upravi, kao i optimizaciji javne uprave i unaprjeđenja javnih usluga”, rekla je Pribilović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR