18 °

max 23 ° / min 17 °

Srijeda

23.09.

23° / 17°

Četvrtak

24.09.

23° / 19°

Petak

25.09.

22° / 20°

Subota

26.09.

22° / 18°

Nedjelja

27.09.

18° / 15°

Ponedjeljak

28.09.

19° / 16°

Utorak

29.09.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada CG plaća promociju NATO na TV Vijesti

Politika

Tag Gallery
Comments 14

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada CG plaća promociju NATO na TV Vijesti

Najava početka emitovanja magazina “Geopolitika”na TV Vijesti, koji će se baviti promocijom evroatlantske politike Crne Gore i prisustvo čak dvoje novinara te medijske kuće na nedavnom samitu Alijanse u Londonu, iznenadili su barem onaj dio crnogorske javnosti koji pamti, minimum, pet godina.

Koncern Vijesti bio je medijska pesnica Demokratskog fronta, u burnim događajima uoči izbora 16. oktobra 2016.

Glavni predizborni programski cilj DF-a, podsjetimo, bio je sprječavanje ulaska Crne Gore u NATO. Vijesti su, takođe, bile (i ostale) promoter bagatelisanja “državnog udara” i stanovišta da je posrijedi politička ujdurma, sračunata da DPS sačuva vlast. Ni izjava američkog državnog sekretara Majka Pompea, tokom nedavne posjete Podgorici, nije ih ubijedila da Rusija atakuje na Crnu Goru i da hibridni rat nije zvečka kojom crnogorska vlast plaši narod i satanizuje opoziciju.

Stoga je zanimljiv odgovor Vlade Crne Gore, na pitanja Antene M: da li je, u kojoj proceduri, sa koliko novca Vlada podržala produkciju magazina “Geopolitika” televizije Vijesti?

U odgovoru, koji je potpisao šef Vladinog Biroa za odnose s javnošću Srđan Kusovac, objašnjavaju da je finansiranje projekta Vijesti u skladu sa Komunikacionom strategijom Vlade, usvojenom 6. jula prošle godine, radi “promocije evropske i evroatlantske politike Crne Gore uključujući i benefite članstva naše zemlje u NATO-u i to kroz provođenje komunikacionih kampanja”.

Da bi građanima vjerno dočarala “benefite članstva naše zemlje u NATO”, Vlada je 7. juna ove godine uputila poziv na saradnju “medijima i nevladinim organizacijama”.

Iz odgovora nije moguće zaključiti je li poziv na saradnju upućen svim medijima ili samo “televizijama koje prema istraživanjima javnog mnijenja provedenim u cilju izrade Strategije predstavljaju primarni izvor informisanja građana”? Anteni M, recimo, taj poziv stizao nije?

Ne znamo ni koliko se medija (televizija) javilo na poziv i, ako se još neko javio, kako su bodovani, rangirani...

Kako god, za partnere u promovisanju ciljeva definisanih Komunikacionom strategijom, Komunikacioni interresorski tim odabrao je NVO Alfa centar i TV Vijesti. Izabrao ih je vođen “nalazima istraživanja javnog mnijenja korišćenim u koncipiranju Strategije, ciljevima definisanim Strategijom, usvojenim Akcionim planovima i sadržajem ponuđenih partnerskih projekata”.

Dakle, tipična definicija procedura koje ne treba da dovedu do smisla, nego da kamufliraju obostrano nelagodnu trgovinu.

Iz Vladinog odgovora naslućujemo da bi moglo biti još projekata, mimo “Geopolitike” pošto se redovno koristi množina; prilično je jasno da se Komunikacioni tim neće bitnije plekati u uređivanje, ali hoće u plaćanje partnerskih proizvoda. Uostalom, zaključite sami:

“Partnerski projekti sa medijima podrazumijevaju saradnju u koncipiranju sadržaja bez uticaja Komunikacionog tima na uređivačku politiku i nezavisnost medija. U skladu sa akcionim planovima saradnja podrazumijeva i učešće Komunikacionog tima u dijelu troškova koje mediji i nevladine organizacije imaju u realizaciji partnerskih projekata.”

Koliko je novca Vlada odvojila za TV Vijesti ili je račun otvoren, u odgovoru ne piše? Piše ovako: “Komunikacioni tim će neposredno po okončanju predviđenih procedura objaviti sva relevantna dokumenta koja se tiču saradnje sa medijima i nevladinim organizacijama na partnerskim projektima.”

Šta možemo zaključiti iz gore navedenog?

Prvo: Koncern Vijesti je na krajnje neobičan, moglo bi se reći unosan, način žrtva režima?

Drugo: Dio Vlade Crne Gore, a Komunikacioni interresorski tim svakako, pogođen je dubokom amnezijom. Njihovo pamćenje ne dobacuje, čak, ni do kraja prošloga mjeseca, kad je, na Osmom kongresu DPS, pominjana do koljena krvava Sirija, kao metafora za ono što je mogla biti Crna Gora 16. oktobra 2016.

Treće: NATO je, možda, uistinu doživio “moždanu smrt” kako to tvrdi Makron, kad je, nezvanično saznajemo, jednom novinaru Vijesti direktno platio troškove izvještavanja sa nedavnog Samita u Londonu! Ili su u Alijansi, naivno, vjerovali da Vlada CG bira pouzdane partnere?
.......................
Ovdje bi se komotno mogla staviti tačka na tekst, logiku i principe... da nije momenta koji ironiju opisanog slučaja diže na razinu ciničnog ruganja Komunikacionog tima Ministarstvu odbrane?

Jedna od zadaća koju TV Vijesti treba da ispune je promocija aktivnosti Vojske Crne Gore. Iste one TV Vijesti koje su, izvještavajući o posjeti učenika podgoričkih osnovnih škola vojnom aerodromu “Knjaz Danilo”, početkom oktobra, javile kako tamo “Vojska Crne Gore djecu upoznaje sa sredstvima za uništenje i ubijanje”!

Pa, neka neko kaže da na crnogorskoj medijskoj i političkoj sceni ne važe pravila bordela.

Suđenje prekinuto, Željko Ivanović bez odgovora o državnim parama za Vijesti

Komentari (14)

POŠALJI KOMENTAR

Damirka

A, vole se mnogo i "Vijesti" i Ministarstvo prosvjete!

Marija

Pogledajte reklame kad otvorite portal Vijesti pa ce vam biti jasno dje idu pare iz budzeta i zasto ih u zvijezde dizu Vijesti