10 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EU: Crna Gora da vrati debatu u Skupštinu

Izvor: Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Politika

Comments 0

EU: Crna Gora da vrati debatu u Skupštinu

Izvor: rtcg.me

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Evropska unija pozvala je sve političke aktere u Crnoj Gori da preuzmu odgovornost i vrate političku debatu u parlament, gdje joj je i mjesto, ocijenivši da bojkot nije rješenje posebno u zemlji koja pregovara o članstvu u EU.

EU izražava žaljenje što, zbog nedostatka kvoruma, privremeni parlamentarni Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva Crne Gore nije uspio uspješno da okonča rad do isteka mandata 18. decembra, naveo je u saopštenju portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.

To je, dodaje se, za Crnu Goru propuštena prilika da ponovo uspostavi politički dijalog u parlamentu, poveća povjerenje u sprovođenje parlamentarnih izbora iduće godine i postigne međupartijski sporazum o nizu stavki važnih za reformsku agendu Crne Gore prije svega u vezi sa pregovaračkim poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

Uz podsjećanje da je Vlada Crne Gore predložila Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica i da je regulisanje vjerskih zajednica nacionalna nadležnost, EU je u saopštenju ukazala da to treba činiti na sveobuhvatan način, okupljajući sve relevantne učesnike i u skladu s relevantnim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima, posebno sa svim preporukama iz mišljenja Venecijanske komisije od 24. juna 2019.

Komentarišući poziv Evropske unije Crnoj Gori Ambasadorka Sjedninjenih Amričkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke je na svom Tviter nalogu napisala da podržava poziv EU i dijalog političkih partija u Skupštini Crne Gore.

"Vlada i opozicija moraju udvostručiti napore kako bi osigurali kredibilne izbore 2020. godine", napisala je Rajnke na svom Tviter nalogu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR