3 °

max 8 ° / min 2 °

Petak

15.01.

8° / 2°

Subota

16.01.

3° / -2°

Nedjelja

17.01.

2° / -3°

Ponedjeljak

18.01.

3° / -5°

Utorak

19.01.

7° / -5°

Srijeda

20.01.

6° / -2°

Četvrtak

21.01.

8° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"CG može računati na podršku UK u borbi protiv malignih uticaja"

Politika

Tag Video
Comments 0

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

"CG može računati na podršku UK u borbi protiv malignih uticaja"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadorku UK u Crnoj Gori Alison Kemp, na njenu inicijativu u svijetlu izlaska UK iz EU i definisanja okvira budućih odnosa sa Crnom Gorom u tom kontekstu.

Jedna od tema razgovora bile su i aktuelne prilike u Crnoj Gori u kontekstu usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti i uvjerenja.

Ambasadorka Kemp je ocijenila da Crna Gora ima apsolutno suvereno pravo da donosi zakone kojim reguliše i uređuje bilo koje pitanje. U ovom slučaju, fokus je sada na implementaciji. Iskazala je visoke ocjene za uzdržanost koju je policija kao državni organ pokazala tokom nedavnih protesta.

''Crna Gora može računati na podršku Ujedinjenog Kraljevstva u borbi protiv malignih uticaja''- navedeno je u saopštenju nakona sastanka.

Kako je saopšteno nakon sastanka, Đukanović je zahvalio ambasadorki na inicijativi za susret i čestitao na uspješno obavljenim izborima u Velikoj Britaniji koji su stvorili uslove za realizaciju odluke donešene na referendumu. Uz žaljenje zbog napuštanja EU, on je iskazao puno poštovanje za tu odluku koja će, kako je kazao, imati posljedice na Uniju kojoj Crna Gora želi da pripada, ali neće uticati na naše odnose sa UK i želju da sa Ujedinjenim Kraljevstvom gradimo najbolje odnose.

''Podsjetio je na značajne benefite prisustva Velike Britanije u Crnoj Gori i regionu uz želju za nastavak saradnje na svim poljima. U tom kontekstu osvrnuo se i na poruke podrške evropskoj perspektivi Crne Gore iz Londona tokom njegove prošlogodišnje posjete, naglašavajući i dalje jednako snažno uvjerenje da je jedina dobra perpektiva za Crnu Goru i Zapadni Balkan puna integracija u EU''- navedeno je u saopštenju.

Đukanović je, kako se dodaje, uvjeren i u nastavak partnerstva dvije države u okviru NATO, kao i na bilateralnom planu, ističući oblasti odbrane, bezbjednosti, pravde i carinskih službi u kojima je u prethodnom periodu ostvarena odlična saradnja.

''Crna Gora ostaje snažno zainteresovana za dalje jačanje bilateralne saradnje i njeno širenje posebno na planu ekonomije''- poručio je on.

Ambasadorka Kemp je uz izraze prijateljstva prema Crnoj Gori naglasila da iako Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz EU, ostaje potpuno posvećeno podršci reformama u Crnoj Gori baziranim na zajedničkim vrijednostima kroz savezništvo u NATO i proces evropske integracije Crne Gore.

"Iako izlazimo iz EU, ne napuštamo Evropu, a sasvim sigurno ne napuštamo Zapadni Balkan", kazala je Kemp.

Na toj liniji najavila je dalju apsolutnu podršku reformama u Crnoj Gori, uključujući odbranu i bezbjednost, vladavinu prava i slobodne i odgovorne medije.

Uz to, UK će, u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nastaviti da radi na implementaciji programa škole 21. vijeka u svim osnovnim školama u Crnoj Gori. Ovaj program uključuje obuku iz programiranja, kritičkog razmišljanja, kreativnosti i rješavanja problema.

Sagovornici su dali punu podršku izradi ugovora o parterstvu, trgovini i saradnji  između dvije zemlje koji se pregovara i čije se usaglašavanje uskoro očekuje, a koji će regulisati odnose dvije zemlje po izlasku UK iz EU.

Zajednički je ocijenjeno da će predstojeći samit COP26 koji se krajem ove godine održava u Glazgovu biti dobra prilika za kreiranje ili preoblikovanje snažnijeg globalnog odgovora na izazove u oblasti klimatskih promjena sa kojima se suočavamo, i u kojoj Ujedinjeno Kraljevstvo namjerava da intenzivira saradnju sa Crnom Gorom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR