6 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Darmanović u Solunu: Potvrđena evropska perspektiva Zapadnog Balkana

Politika

Comments 0

Darmanović u Solunu: Potvrđena evropska perspektiva Zapadnog Balkana

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas na konferenciji pod nazivom „Od Soluna 2003. do Zagreba 2020“, koja je održana u Grčkoj.

Darmanović je tokom izlaganja ukazao na simboliku održavanja konferencije u Solunu, gradu u kom je evropski put Zapadnog Balkana započet prije sedamnaest godina.

"Vjerujemo da će obećanja data 2003. biti ispunjena i okupiti sve zemlje Regiona za istim stolom sa članicama EU", rekao je on.

On je izrazio uvjerenje da bi odluka o otpočinjanju pristupnih pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom poslala pozitivan signal  za politiku proširenja i dalje reformske aktivnosti na prostoru Zapadnog Balkana. U tom smislu, ohrabrujuće su poruke nove Evropske komisije, u kojima se navodi da će jedan od njihovih prioriteta biti proces proširenja.

Govoreći o novoj metodologiji, koju je nedavno predstavila Evropska komisija, Darmanović je kazao da će Crna Gora detaljno razmotriti elemente i uporediti koja od dvije metodologije je optimalno rješenje za nastavak našeg procesa pregovaranja.

''Ističući značaj regionalne saradnje, šef crnogorske diplomatije je rekao da je neophodno da sve države regiona zajednički rade na kreiranju bolje budućnosti, sa posebnim akcentom na ekonomski razvoj i infrastrukturne projekte. Na toj liniji, naglasio je da Crna Gora aktivno učestvuje u više od 30 regionalnih inicijativa i u nekima od njih predsjedavaju. Takođe, izrazio je očekivanje da će Hrvatska kao novi predsjedavajući Savjetom EU, susjed, blizak prijatelj i saveznik, dodarno unaprijediti proces pristupnih pregovora''- navedeno je u saopštenju.

Učesnici konferencije izrazili su očekivanje da bi 2020. mogla biti bolji period po pitanju procesa pregovaranja, u kojem države kandidati moraju nastaviti predano da rade, ali i da se EU posvećeno i sa novom energijom vrati procesu proširenja.

U sklopu konferencije, Darmanović je prisustvovao i radnom ručku na temu „Zapadni Balkan u EU – put naprijed“.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR