15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brajović: CG se suočava sa političkom destrukcijom SPC usmjerenom protiv države i njenih institucija

Politika

Comments 0

Brajović: CG se suočava sa političkom destrukcijom SPC usmjerenom protiv države i njenih institucija

Autor: Antena M

  • Viber
Istakao je i da će parlamentarni izbori biti održani na jesen.

Pored zdravstvenih i ekonomskih izazova, Crna Gora se istovremeno suočava sa grubom političkom destrukcijom usmjerenom protiv države i njenih institucija, od strane Srpske pravoslavne crkve, potpomognute pojedinim političkim akterima iz susjedne države, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović i dodao da se sve to dešava pod plaštom odbrane vjerskih prava i sloboda.

To je kazao danas putem videokonferencije sa čelnicima Parlamentarne skupštine OEBS-a predsjednikom Džordžom Ceretelijem, generalnim sekretarom Robertom Montelom i specijalnim izvjestiocem za Jugoistočnu Evropu Markom Pritčardom, kao i šefovima delegacija parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Srbije u toj organizaciji, saopšteno je iz Brajovićevog kabineta.

Kako je navedeno, otvarajući konferenciju, predsjednik PS OEBS Cereteli istakao je da su tokom pandemije Kovida 19 odbori ove organizacije koja broji 57 država bili u stalnoj komunikaciji, kao i da je postojala razmjena informacija između članica u prioritetnoj oblasti zdravstvene bezbjednosti.

"Predsjednik Brajović kao prvi govornik nakon predsjednika PS OEBS istakao je zadovoljstvo činjenicom da je od juče Crna Gora prva država bez zaraženih korona virusom, a da su odlične vijesti rezultat pravovremene i osmišljene strategije i napora institucija i pojedinaca, kao i cijelog društva. Predsjednik Brajović je informisao sagovornike u PS OEBS da je Skupština Crne Gore tokom pandemije funkcionisala na efikasan način uz maskimalnu zaštitu zaposlenih i poslanika. On je naglasio da su region i Crna Gora dobili političku i ekonomsku podršku Evropske unije, čime je potvrđena evropska perspektiva Zapadnog Balkana", piše u saopštenju.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima, Brajović je istakao da će oni biti održani na jesen u zakonskom roku, i podsjetio da je početkom maja uputio poziv evropskim institucijama za posmatračke misije.

Specijalni izvjestilac za Jugoistočnu Evropu Mark Pritčard je akcentovao zadovoljstvo saradnjom država, solidarnošću i odgovornošću tokom epidemije virusom korona, a sada predstoji očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu i suočavanje sa ekonomskim izazovima. Specijalni izvjestilac Pritčard se takođe založio za slanje posmatračkih misija u države kojima predstoje parlamentarni izbori, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna.

"Učesnici su se saglasili o važnosti narednih mjeseci kada je riječ o kreiranju strategija za prevazilaženje izazova, i iskazali potrebu za snažnom multilaterlanom saradnjom koja može biti značajna pomoć svakoj od država. Šefovi delegacija iz regiona razmijenili su informacije o trenutnim zdravstvenim, ekonomskim i političkim prilikama i izazovima u njihovim državama, posebno uoči izbora u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Saglasili su se da novonastale okolnosti treba iskoristiti kao priliku za unaprjeđenje odnosa, posebno u oblasti zdravstva, saobraćaja, trgovine među državama regiona", navodi se u saopštenju.

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR