0 °

max 5 ° / min 0 °

Subota

16.01.

5° / 0°

Nedjelja

17.01.

2° / -2°

Ponedjeljak

18.01.

4° / -3°

Utorak

19.01.

6° / -3°

Srijeda

20.01.

6° / -1°

Četvrtak

21.01.

10° / 4°

Petak

22.01.

10° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivokapić najavio raspuštanje NKT i novu strategiju

Politika

Comments 18

Izvor: dw.com

Autor: Antena M

  • Viber

Krivokapić najavio raspuštanje NKT i novu strategiju

Crna Gora bi naredne sedmice trebalo da dobije novu vladu koju će formirati dosadašnja opozicija. Budući premijer Zdravko Krivokapić za DW najavljuje novu strategiju u borbi protiv korona-virusa:

„Ići ćemo u dva pravca: donosićemo nove mjere i tražićemo njihovo striktno poštovanje. Planiramo da sprovedemo istraživanja među građanima i na osnovu njihovih rezultata prilagodimo dalji plan mjera“, kaže Krivokapić.

On otkriva da će raspustiti Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti koje je do sada upravljalo borbom protiv epidemije. „NKT će biti ukinuto i formiraće se dva stručna tijela: Savjet i Komisija za kontrolu zarazne bolesti. Savjet će biti formiran pri vladi, i vlada će na osnovu preporuka Savjeta donositi plan daljih mjera. Dakle, Savjet će preuzeti funkciju NKT, a prijedloge mjera će donositi u saradnji s Komisijom, koja će funkcionisati pri Ministarstvu zdravlja“.

Mjere će prvo predlagati Institut za javno zdravlje, a premijer će, u dogovoru s članovima vlade, prihvatati ili odbijati prijedlog mjera Savjeta“, objašnjava Krivokapić.

Na pitanje kako će obezbijediti da građani poštuju mjere kada ih sada ignorišu, Krivokapić ponavlja da će i njih uključiti u ocjenjivanje mjera. „Nakon burnog perioda sukoba, previranja i nepovjerenja, došlo je vrijeme da svi zajedno shvatimo da moramo zajednički da radimo i da žrtvujemo neke svoje običaje i navike kako bismo osigurali naše i zdravlje najbližih“, poručuje Krivokapić.

Budući premijer je, međutim, i sam kršio mjere. Tokom sahrane mitropolita Amfilohija u Podgorici nije nosio masku, a prethodno se pričešćivao na Cetinju, i pored upornih apela ljekara da je pričešće istom kašičicom ozbiljna prijetnja u ovom trenutku. Krivokapić se zbog maske javno izvinio.

Možda će mu najteže biti da natjera upravo njegove i vjernike Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da poštuju mjere? Krivokapić to vidi drugačije:

„Cilj nove strategije jeste postizanje povjerenja građana u institucije, koje je djelovanjem prethodne političke garniture dovedeno u pitanje. Njihovo, uskopartijski motivisano, selektivno djelovanje doprinijelo je da su građani, bez obzira na političku pripadnost, počeli da preispituju svaku njihovu odluku. Nažalost, smrt mitropolita bio je neželjeni događaj, koji je imao ogromnu emocionalnu i empatijsku težinu. Desio se iznenada i nije dao dovoljno prostora i vremena da se sve organizuje po preporukama koje je i sama crkva tražila od vjernika. Nadam se da više nećemo imati takvih trenutaka“, kaže Krivokapić. Inače, i sam Amfilohije umro je od posljedica korona-virusa.

I dok broj novozaraženih i dalje ne pada, postavlja se pitanje da li će Crna Gora makar Novu godinu i Božić dočekati s boljom situacijom. Posljednje mjere uključuju policijski sat od 19 uveče, do 5 sati ujutro, dok sve radi samo do 18 sati.

„Hajde da pokušamo da se disciplinujemo i dočekamo praznike u manje napetoj i teškoj atmosferi. Ako budemo poštovali mjere, možemo očekivati poboljšanje situacije“, vjeruje Mugoša.

Ipak, Božić možda donese i nova masovnija vjerska okupljanja. Na pitanje da li će pozvati građane da to izbjegnu ako se situacija ne popravi, Krivokapić odgovara da je crkva već pozvala vjernike na poštovanje mjera.

„Mi ćemo u dogovoru sa svim vjerskim zajednicama pronaći najbolja rješenja. Ne sumnjam da su svi svjesni činjenice da masovna okupljanja, bez pridržavanja mjera prevencije, predstavljaju rizik za širenje infekcije“, zaključuje Krivokapić.

Komentari (18)

POŠALJI KOMENTAR

I.M.

Ima li kraja ovom ludilu. Pitaće narod što da radi! Oće li i za ostale oblasti pitati narod? Raspusti Rukoljube i škole i fakultete, što će nam stručnjaci. Možda ovi primitivci zatucani počnu ruke da peru i nose maske kad im njihove četničke vođe narede. Distancu teško, vole oni na gomilu.

LOVCEN

BRAVO RUKOLJUBE ZATVORI SVE ZDRAV USTANOVE I NOVE MJERE SVI NA PRICEST I U CRKVU LJUDI OVAJ COVJEK NAS OCE DA UBIJE DIZIMO SE

Bosiljka

Prostakluk, primitivizam, nedosljednost, nestručnost, lažinjanje, babologija je ono što krase ovog "div-junaka"! Kad se udruže glupost i bezobrazluk šteta je nemjerljiva! Ima li iko od najbliže familije da mu kaže u lice da ovo što radi je LUDILO!