15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zakonodavni odbor nije dao zeleno svijetlo Izmjenama zakona o tužilaštvu

Politika

Tag Video
Comments 0

Zakonodavni odbor nije dao zeleno svijetlo Izmjenama zakona o tužilaštvu

Autor: Antena M

  • Viber

Zakonodavni Odbor utvrdio je da Izmjene Zakona o tužilaštvu nijesu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom. Za izmjene Zakona glasao jedan poslanik, dok su ostali bili protiv.

Predlogom izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu bilo je  predviđeno da mandat vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca može trajati do izbora čelnika tužilaštva u punom mandatu. Vlada je predložila parlamentu da izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu donese po hitnom postupku.

Važećim zakonom je predviđeno da v.d. VDT-a može obavljati tu funkciju dva puta po šest mjeseci.

Zakonodavni i Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmatraju predložene izmjene danas, a Skupština će se o tome izjasniti na vanrednoj sjednici u subotu.

U obrazloženju izmjena koje predlaže Vlada navedeno je  su  izmjene predložene  na inicijativu Tuzilačkog savjeta ,u cilju unapređenja zakonskih odredbi koje se odnose na prestanak mandata VDT-a i određivanje v.d.

TS podsjeća da je nakon isteka perioda od šest mjeseci, u julu 2022., odredio istu osobu za v.d. VDT-a na isti vremenski period, odnosno do 5. februara ove godine. Na toj funkcije je trenutno Maja Jovanović.

U vezi sa tim ministara pravde Marko Kovač kazao je na sjednici Odbora  da s obzirom na činjenicu da još nije izabran VDT u punom mandatu,  te da će uskoro vjerovatno  biti potrebno odrediti novog v.d. VDT-a, a imajući u vidu ograničenje iz Zakona o Drzavnom tužilaštvu, predlažu se izmjene Zakona. Naglašava, takođe, da diskonuitet na poziciji VDT-a, a time i predsjednika TS, česte personalne promjene na tim pozicijama, mogu negativno uticati na rad institucije.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kaže da se Odbor bavi usklađenošću sa Ustavom i pravnim sistemom, navodi da ima određene dileme sa tog aspekta.

"Predlog ovog Zakona nije prošao javnu raspravu. Otvaraju se dvije dileme, kako jedno isto lice moze biti birano na više puta za vršioca dužnosti. Ako će to stanje da traje bez jasnog vremenskog ograničenja, mislim da se tako obesmišljava ovo stanje. Moraju da postoje ograničenja. Tako da i na taj način Skupština može da bude demotivisana da se izađe iz v.d. stanja. Treba VDT izabrati u punom mandatu što prije", kazao je Koprivica.

Poslanik Miodrag Lekić kaže da ako odbace predlog doprinose uzdrmavanju konsolidovanog sistema pravosuđa, ali dodaje da neograničeno v.d. stanje liči na doživotni mandat.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR