25 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuksanović: Ustavni sud da poštuje ćirilicu

Politika

Comments 1

Vuksanović: Ustavni sud da poštuje ćirilicu

  • Viber
Srpski nacionalni savjet zatražio je od Ustavnog suda da u administraciji i korespondenciji u potpunosti izjednači ćirilično i latinično pismo.

SNS je zatražio od Ustavnog suda i da u najkraćem roku vrati tablu sa ćiriličnim natpisom te institucije.

Predsjednik Savjeta, Momčilo Vuksanović, naveo je u pismu predsjedniku Ustavnog suda, Dragoljubu Draškoviću, da je SNS krovna institucija srpskog naroda u Crnoj Gori, registrovana kod Vlade radi zaštite nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta srpskog naroda.

„Dužnost naše organizacije je da čuvamo Ustavom zagarantovana prava i pozitivno zakonodavstvo koje nas, kao državotvorni narod u Crnoj Gori, štiti od diskriminacije i asimilacije“, kazao je Vuksanović.

Sve to, kako je naveo, pokušavaju ostvariti preko institucija države Crne Gore.

„Ali, i pored naših nastojanja da za svoje sunarodnike obezbijedimo ravnopravnost i zaštitu identiteta, kako nacionalnog, tako i kulturnog, jezičkog i vjerskog, nailazimo na nepremostive prepreke, čak i kod institucija koje su zadužene za odbranu ustavnih prava i zaštitu od svakog vida diskriminacije“, rekao je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, jedna od takvih institucija je, kako kaže nažalost, i Ustavni sud Crne Gore.

„Koji je trajno i tajno sklonio tablu sa nazivom svoje insitucije ispisanu ćiriličnim pismom, i tako grubo narušio ustavnu odredbu iz člana 13 Ustava Crne Gore, koja izričito potvrđuje da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni“, dodao je Vuksanović.

On je u pismu Draškoviću poručio da ne postoji nijedan razlog za potiskivanje i napuštanje ćirilice, ni istorijski, ni kulturni, ni estetski, ni lingvistički, ni vjerski, ni tehničko-tehnološki.

„Ćirilica je bila i ostala jedna od osnovnih odrednica našeg identiteta i istorijske Crne Gore. Njeno napuštanje znači prekid sa našim kulturnim i duhovnim identitetom, odnosno odricanje od svog kulturnog nasleđa“, kazao je Vuksanović.

On je ocijenio da takav odnos državnih institucija, među kojima je i Ustavni sud, predstavlja nasilje nad zvaničnim Ustavom, ali i nad istorijom i kulturom Crne Gore.

„Zato Vas molimo da u administraciji i koorespodenciji Ustavnog suda u potpunosti izjednačite ćirilično i latinično pismo, i da u najkraćem roku na ulaznoj fasadi zgrade u kojoj se nalazite vratite tablu sa ćirilinim natpisom vaše institucije“, naveo je Vuksanović.

On je upozorio da će se Savjet, ukoliko se upotreba ćiriličnog pisma u potpunosti ne upodobi sa ustavnom odredbom o ravnopravnosti dva pisma, „na sve dopustive načine boriti za poštovanje ustavnih odredbi“.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Labud Dabanović

Ne prdoklačite-Ustavni Sud nedozvoljava da negatori crnogorskog naroda i države mogu šetat u skupštinu i torokćat protiv crnogorskog naroda i države i za to parama bit bogato nagrađen.Pa se ne bunite da se anticrnogrstvom krši Ustav i bespravno bogate plate dobijaju. Ne čudi me današnje srpstvo što nema stida (zna se da je to proizvod ljubakanja raje/mileti i turskog podanika) što je uzelo da se vabi srpstvom i ćirilicom a za to u 5 vjekova nije ni glas obrane podizalo a kamoli ginulo-nego umjesto odbrane nosili tursko podaništvo i njim se plodili i množili.Čude me takvi koji imaju obrazovanje i nose bale godina-da se tom brukom ponose i ljudi ne stide. Uzmite Rome (koje takvi ka vi zovu 'ciganima') gladni i bosi od rođenja do smrti pa se nikad neće odreć svoje prioadnosti.Pa uporedite sebe sa njima.