15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bojović tražio da se iz Rezolucije obrišu sankcije Rusiji, opozicija protiv, a PES i Demokrate – uzdržani

Politika

Comments 6

Bojović tražio da se iz Rezolucije obrišu sankcije Rusiji, opozicija protiv, a PES i Demokrate – uzdržani

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

POSP čini 14 poslanika crnogorske skupštine, iz redova vlasti i opozicije, kao i 26 poslanika Evropskog parlamenta.

U usvojenoj deklaraciji pozdravlja se „kontinuirano puno usklađivanje Crne Gore sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući sve sankcije usvojene nakon ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, i njenu podršku međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima na nivou Ujedinjenih nacija, te očekuje od Vlade da zadrži svoju posvećenost u ovom pogledu; pozdravlja se aktivno učešće Crne Gore u misijama i operacijama zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU, kao što je operacija pomorskih snaga Evropske unije Atalanta, te u NATO i drugim međunarodnim i multilateralnim misijama“.

Međutim, Bojović je predložio da se zaključak izmijeni, te da se iz njega izmijeni dio koji se odnosi na sankcije Rusiji, ali i dio koji se odnosi na posvećenost NATO i učešće u misijama.

- Pozdravlja se kontinuirano puno usklađivanje Crne Gore sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU; podržava se međunarodni poredak zasnovan na pravilima na nivou Ujedinjenih nacija i u tom kontekstu osuđuje ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali i svih drugih država; pozdravlja se aktivno učešće Crne Gore u misijama i operacijama zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU, kao što je operacija pomorskih snaga Evropske unije Atalanta, kao iu međunarodnim misijama u okviru UN - piše u amandmanu koji je predložio Bojović članovima POSP-a iz Crne Gore, ali i Evropskog parlamenta.

Amandman nije usvojen, ni od strane crnogorske skupštine, ni od strane Evropskog parlamenta. Za njega je glasalo troje poslanika, svi iz reda nekadašnjeg Demokratskog fronta - predlagač Vladislav Bojović, Slaven Radunović i Jelena Božović. Protiv su bili poslanici opozicije, predvođeni Ivanom Vukovićem.

Bili su uzdržani Radinka Ćinćur bivša članica PES-a, Seid Hadžić, nezavisni poslanik sa liste PES-a, Anđela Vojinović iz Demokrata i kopredsjedavajući POSP iz redova PES-a Boris Pejović.

Kako su glasali poslanici koalicije ZBCG, odnosno bivšeg DF-a, nije iznenađenje, ali je pitanje zašto su Demokrate, kao i oni sa liste PES-a, uključujući i funkcionera te partije Pejovića, koji je i potpredsjednik Skupštine – svi grlati „zagovornici“ evropskih i evroatlantskih vrijednosti - bili uzdržani?

OBRAZLOŽENJE

Obrazlažući amandman, Bojović je poslanicima EP i Crne Gore rekao je da je amandmanom naglašeno poštovanje međunarodnog poretka koji je zasnovan na pravilima Ujedinjenih nacija.

- Za nas je u Crnoj Gori od posebnog značaja članstvo u EU, i smatram da na to treba staviti fokus. Mi smo posvećeni i treba da budemo posvećeni usvajanju kriterijuma za punopravno članstvo, a amandman je tako koncipiran i fokusiran sa namjerom da u prvi plan stavi ove ciljeve koji su nama najvažniji, a to je u ovom slučaju da što skorije dobijemo IBAR i završna mjerila za zatvaranje pregovora. Ovaj amandman obezbjeđuje cjelovitije formuilisanje ciljeva i vrijednosti za koje smatram da su značajniji za Crnu Goru - istakao je Bojović.

Poslanik Zelenih Tomas Vajs rekao je da se snažno zalaže za zadržavanje prvobitnog teksta Rezolucije, te da je to ono što se očekuje od svih partnera na Balkanu. Poslanik DPS-a i član POSP Ivan Vuković rekao je da je indikativno da članovi vladajuće stranke traže da se izostavi dio koji se odnosi na agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu.

REZOLUCIJA I ZAKLJUČCI

U usvojenoj Rezoluciji navodi se i da Crna Gora i EU ponavljaju čvrsto uverenje da EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana i navodi se da je proširenje, kao najmoćnije spoljnopolitičko sredstvo EU, ponovo visoko na dnevnom redu za obje strane.

- Pozdravlja se podrška Evropske unije pružena Crnoj Gori u postizanju njenog najvažnijeg strateškog cilja članstva u EU i pohvaljuje se dugogodišnja posvećenost Crne Gore integraciji u EU; konstatuje se stanje pregovora o pristupanju, sa svim otvorenim poglavljima i tri privremeno zatvorena, ali i žali što više od šest godina nijedno dalje poglavlje nije privremeno zatvoreno.

Politički akteri u Crnoj Gori pozivaju se da daju nepokolebljivu podršku javnosti evropskim integracijama Crne Gore. - Neophodan je kooperativan i konstruktivan odnos između predsjednika, Skupštine i Vlade Crne Gore, a vjeruje da bi ova saradnja trebalo da da prioritet interesima crnogorskih građana i da se fokusira na osiguravanje funkcionalnosti crnogorskih institucija, u konačnici ubrzavajući napredak zemlje na njenom putu ka EU – piše u Rezoluciji.

Pozivaju se sve političke snage u novoizabranoj skupštini da se uključe u konstruktivan, smislen i inkluzivan dijalog u parlamentu, što je, kako se navodi u dokumentu, ključno za uspješnu parlamentarnu demokratiju. Rezolucijom se pozdravljaju nedavna imenovanja u pravosuđu i, kako se navodi, izražava nada da će upražnjeno mjesto za predsjednika Vrhovnog suda biti popunjeno u bliskoj budućnosti; - Očekuje se od novoimenovanih nosilaca funkcija na ovim ključnim pozicijama da obezbijede pravilno funkcionisanje pravosuđa uz nezavisnost, nepristrasnost i integritet – piše u zaključcima.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Kakvo potonuće poslanika Bojovića. Bez institucija Crne Gore bio bi anonimus bez škole, koji se drži politike jer samo tamo može biti nesrećno biće koje uneređuje sopstvenu kuću.

TOMIC

NIJE LIJEPO OD TEBE SPAJICU-DA OSTAVIS RUSOMANE NA ĆEDILU!

Sve vi cvjetalo

Sto je cudno sto se crkvene partije PES i Demonkrate tako ponasaju. Ista matrica ka i veliki brat Vucic. Samo da drmnemo pare od Evrope, sve cemo im obecati, a mi cemo da sprovodimo mracni srednji vijek sa nepismenim popovima i jurenjem i spaljivanjem vjestica.