28 °

max 28 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

28° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

22° / 15°

Nedjelja

26.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bogdanović: Premijer neupućen u oblast o kojoj po svaku cijenu želi govoriti

Izvor: DPS

Politika

Comments 0

Bogdanović: Premijer neupućen u oblast o kojoj po svaku cijenu želi govoriti

Autor: Antena M

  • Viber

Generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović reagovao je povodom jučerašnje izjave predsjednika Vlade Milojka Spajića o tome kako Crna Gora ranije nije povlačila bespovratna sredstva za projekte iz fondova Evropske unije.

"Premijerova izjava očito samo svjedoči o tome u kojoj je mjeri neupućen u oblast o kojoj po svaku cijenu želi govoriti.

Ipak, čudi da makar neko oko njega nije provjerio lako dostupne podatke – počev od onog od gotovo milijardu eura koje je Crna Gora povukla iz evropskih fondova kroz instrument IPA.

Ako u njegovom kabinetu nema baš nikoga ko je upućen, onda čudi kako makar iz ministarstva nadležnog za evropske integracije ne znaju da je samo kroz program IPA I Crna Gora za projekte dobila bespovratna sredstva od gotovo 240 miliona, a kroz IPA II više od 279 miliona. Ovome treba dodati i činjenicu da je kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir (WBIF) Crna Gora dosad imala koristi od 59 grantova u iznosu od 341,3 miliona eura tehničke pomoći i kofinansiranja investicija. Da ne govorimo o drugim projektima prekogranične i transnacionalne podrške koje smo takođe u kontinuitetu koristili kroz partnerske projekte - navodi Bogdanović. 

Iako Spajić, kako kaže, želi predstaviti projekte za koje su odobrena sredstva kao neko dostignuće ove Vlade – u pitanju je posao koji su počele i završavale one prethodne.

- Uostalom, bespovratna sredstva u periodu od 2007. do 2020. ne samo da je povlačila država, već gotovo nema opštine koja to nije uradila i bila sposobna da se prijavi sa dobrim projektima. Pa, upravo dok sam bio gradonačelnik Cetinja, dobijali smo niz grantova, među kojima i jedan od skoro pet miliona za rješavanje gradske infrastrukture.

I konačno, kad ga već interesuju sredstva od evropskih fondova, Spajiću bi možda bolje bilo da se pobrine da njihova koalicija u Podgorici ne opstruira više onaj ključni projekat, za koji je grant davno obezbijeđen, a to je gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Jer, kako su krenuli sa “evropskom” politikom i oni i njihovi partneri, sve su veće šanse da to propadne - zaključuje Bogdanović. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR