28 °

max 28 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

28° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

22° / 15°

Nedjelja

26.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tirana: Održan sastanak političkih direktora ministarstava vanjskih poslova i odbrane američko-jadranske povelje

Politika

Tag Gallery
Comments 0

Tirana: Održan sastanak političkih direktora ministarstava vanjskih poslova i odbrane američko-jadranske povelje

Autor: Antena M

  • Viber

Sastankom političkih direktora ministarstava vanjskih poslova i odbrane Američko-jadranske povelje A5, održanom danas u Tirani, ozvaničen je početak predsjedavanja Republike Albanije tom regionalnom inicijativom.

Crnu Goru su na sastanku predstavljale Milena Kalezić, v.d. generalne direktorice za NATO i politiku bezbjednosti u Ministarstvu vanjskih poslova i Radmila Perović v.d. generalne direktorice za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane.

Ključni prioriteti ovogodišnjeg albanskog predsjedavanja inicijativom, pored promocije evropske i evroatlantske integracije regiona Zapadnog Balkana i pružanja podrške daljoj implementaciji politike otvorenih vrata, biće usmjereni na proširenje oblasti i modaliteta saradnje, uključujući i oblasti suprotstavljanja hibridnim prijetnjama, sajber pitanja i jačanje otpornosti, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane. 

Tokom dvije radne sesije učesnici su diskutovali o aktuelnim bezbjednosnim i političkim izazovima, i u tom kontekstu istakli neophodnost dalje adaptacije Američko-jadranske povelje i jačanje mehanizama za adekvatno suprotstavljanje savremenim prijetnjama sa kojima se suočava međunarodna zajednica, ali i region.

Takođe, razmotrene su buduće aktivnosti Povelje i mogućnosti za dalje jačanje saradnje država članica i posmatrača.

V.d. generalne direktorice za NATO i politiku bezbjednosti Kalezić ukazala je na značaj Povelje za dalju integraciju regiona i zajednički odgovor na izazove s kojima se naše države suočavaju.

U tom kontekstu, ocijenjeno je da evropska i evroatlantska orijentacija regiona mora biti sačuvana i dodatno ohrabrena,
a kao ključni preduslov dugoročne stabilnosti i prosperiteta naših država istakla značaj strateškog partnerstva između EU, NATO i Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju. 

"Kalezić je dodala da moramo nastaviti sa zajedničkim naporima i angažmanima kako bismo osigurali stabilno i bezbjedno okruženje u regionu ZB u svijetlu kontinuiranih interesa i malignih uticaja trećih strana.

S tim u vezi, posebno je naglasila značaj komplementarnog djelovanja EU i NATO u našem regionu", piše u saopštenju. 

V.d. generalne direktorice za politiku odbrane Ministarstva odbrane Radmila Perović je istakla činjenicu da su države Zapadnog Balkana u proteklom periodu pokazale spremnost da zajedničkim naporima, u duhu solidarnosti i međusobne podrške, doprinesu jačanju regionalne stabilnosti.

"Perović je podsjetila da je globalna bezbjednosna struktura konstantno izložena novim izazovima i da samo udruženim snagama možemo osigurati trajni mir i sigurnost, te da upravo Američko-jadranska povelja već 20 godina služi kao odlična platforma za jačanje međusobnog povjerenja i unapređenje odbrambenih kapaciteta.

Ona je naglasila da Crna Gora kao članica Povelje ostaje posvećena aktivnom doprinosu inicijativi kroz razne projekte i da ćemo, u predstojećem periodu, podržati niz aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje regionalne saradnje, ali i zajednički doprinos globalnom miru i stabilnosti", dodaju u saopštenju. 

Na sastanku je usvojen Akcioni plan predsjedavanja Albanije Američko-jadranskom poveljom za 2024. godinu kojim je predviđeno održavanje 14 aktivnosti na radnom i visokom nivou, koje za cilj imaju unapređenje političke i odbrambeno-vojne saradnje država članica Povelje.

Sastanku su prisustvovali predstavnici država članica A5 inicijative - Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i SAD, kao i država posmatrača - Kosova, Slovenije i Srbije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR