13 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ðuričković: Trend konsultovanja sa MCP je počeo još 2020.

Izvor: Screenshot (Media Biro)

Politika

Comments 0

Ðuričković: Trend konsultovanja sa MCP je počeo još 2020.

Izvor: TV E

Autor: Antena M

  • Viber

Miloš Ðuričković, član SD-a i predsjednik Odbora za vanjsku politiku te stranke, kazao je da ga ne iznenađuje podrška MCP zelenoj agendi, te da je do saradnje sa ministarstvima došlo još prije četiri godine.

“Ako se sjećamo kako je sestavljena prva vlada Zdravka Krivokapića, koja je sastavljena u manastiru uz punu logistiku, konsultacije i ekspertsku pomoć crkve, onda i ovo danas što se dešava je neki logičan slijed svega onoga što smo imali prilike da geldamo proteklih par godina.

Očigledno je da usled nesposobnosti da prave rezultate kao rukovodioci najviših državnih funkcija u Crnoj Gori sve činjenice govore da su jako loši kao političari, da ne znaju da komuniciraju sa javnošću, jednostavno ne znaju da se bave poslom za koji su delegirani. Jedino što im je ostalo je da se oslone na svog tradicionalnog saveznika i prijatelja, a to je SPC u Crnoj Gori”, kazao je Ðuričković.

On ističe da političari na taj način pokušavaju da očuvaju neku popularnost koju imaju ili da se primaknu biračkom tijelu, te da ne priliči državama koje pretenduju da budu dio evropske porodice, dio razvijenog svijeta.

Ova Vlada kao i prethodne dvije, smatra Ðuričković, će imati identičan odnos prema SPC zbog kadrova koji čine vlast.

“Dva aktuelna rukovodioca, na čelnim pozicijama u državi, mislim na Jakova Milatovića i na Milojka Spajića, i jedan i drugi su proizvodi kadrovske službe Crkve Srbije.

Miješanjem karata zapalo ih je da budu ministri u Vladi Zdravka Krivokapića, kao i mnoge druge koji, vjerovatno, ni u najluđim snovima nisu sanjali da će ikad biti u poziciji da obnašaju u državi Crnoj Gori tako visoke funkcije. Ne zato što to pravo njih ne sleduje, nego zato što jednostavno nemaju kapaciteta da se bave tim poslom”.

Mišljenja je da Crna Gora treba prije svega da zaštiti svoj izborni sistem, koji je na udaru, kako kod nas tako i u državama regiona, primarno BiH i Srbiji.

“Stvari koje su se dešavale na proteklim izborima u Srbiji, dominantno u Beogradu, tamo je bio fokus na tom izbornom procesu, je bacilo svjetlo na nešto na što smo mi ukazivali već dugi niz godina, a to je da je izborni sistem u ove tri države izmanipulisan od strane režima u Beogradu, tako što se dupli birači za potrebe izbora u sve tri zemlje organizovano odvode kako bi se na taj način uticalo na konačni ishod i na konačni rezultat”.

Međutim, Ðuričković smatra da se situacija u tom pogledu malo promijenila, jer imamo i rezolucije Evropskog parlamenta.

“To je slaba reakcija međunarodne zajednice na tu anomaliju ali je prvi korak, barem se o tome više ne ćuti. To je opšte poznata činjenica i samim tim i svima onima akterima kojima u Crnoj Gori to nije bilo možda dovoljno u fokusu do sad, svakako bi trebalo da bude za naredni period, jer mi ulazimo opet u ciklus izbora u Crnoj Gori. Ja ću podsjetiti još jednom, država Srbija je jedina država u regionu koja ne želi da podijeli svoje baze podataka o predmetima, o prebivalištima i o državljanstvima. To je država koja ne odgovara na zamolnice susjednih država po pitanju razmjene tih informacija. Izuzev u slučaju Spajića gdje to jasno pokazuje da oni imaju kontrolu nad tim procesom da li će neko da bude kandidat za predsjednika države ukoliko ima duplo državljanstvo i da na taj način manipuliše čitavim procesom”, jasan je Ðuričković.

Prema njegovim riječima, sukob unutar Vlade povodom izbora v.d. direktora policije, o pitanju izbora ambasadora, lokalnih vlasti, vidi kao pokušaj da se nesposobnost podvede da je to sloboda, demokratija.

“Demokratija je imati drugačije mišljenje ali demokratija nije da sistem ne funkcioniše. Demokratija ne može da bude da ministar unutrašnjih poslova ne dolazi na sjednice Vlade. Demokratija ne može da bude da ministar unutrašnjih poslova kaže premijeru da on vrši krivično djelo i da ne osjeća moralnu odgovornost da istupi iz te takve Vlade ako već neko vrši krivično dijelo. Tu je samo riječ o golom interesu, da li će ministar Šaranović biti još 3, 4, 5 ili 6 mjeseci na poziciji ministra. To je to što njih interesuje. Da li će dobiti poziciju direktora Uprave policije da oni mogu da postave koga hoće, da li će dobiti nekoga u CEDIS-u. To je jedna brutalna raspodjela kolača bez vođenja računa o interesima građana”, zaključio je Ðuričković.

Prema njegovoj ocjeni ovo su nelogičnosti koje su svojstvene samo ovome prostoru i da u istoriji političkog djelovanja u svim zemljama Evrope nema takvog primjera.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR