14 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stankov: Sastanak ministra Martinovića i mitropolita Joanikija dio marketing strategije

Politika

Comments 0

Stankov: Sastanak ministra Martinovića i mitropolita Joanikija dio marketing strategije

Autor: Antena M

  • Viber

Ne čini mi se da je položaj SPC-a toliko važan da bude konsultovana u kontekstu zelene agende, kazao je sagovornik Antene M, saradnik u nastavi na FPN Nemanja Stankov, komentarišući sastanak mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija i ministra, turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimira Martinovića.

Stankov kaže da nije problematično da crkva ili neka druga vjerska organizacija ima stav po određenim društvenim pitanjima. Međutim ono što jeste problematično, po mišljenju sagovornika Antene M, je kada državne institucije tretiraju neku religijsku organizaciju kao apsolutni autoritet za formiranje mišljenja u određenoj oblasti.

"Meni se u ovom konkretnom slučaju ne čini da je pozicija SPC-a ili bilo koje druge društvene organizacije toliko važna da bude konsultovana u kontekstu zelene agende ili ekonomskog rasta i razvoja zemlje. Tako da bih ja ovaj sastanak više tumačio kao politički akt i prije svega demonstraciju tijesnih veza koje Demokrate imaju sa SPC-om", kaže Stankov.

Stankov smatra da je sastanak ministra i mitropolita dio marketing strategije, pogotovo u ovom periodu kada, kako kaže, dolazi do velikih političkih previranja na crnogorskog političkoj sceni.

"Autoritet u bilo kojoj oblasti društvenog angažovanja prije svega moraju biti državne institucije, a onda pojedinačni dijelovi društva, bilo to religijske organizacije ili bilo koje druge organizovane grupe ili skupine društvenih interesa, mogu da iskažu svoj stav, ali ne i da djeluju na način da dominantno kreiraju politike po određenim društvenim pitanjima", navodi saradnik u nastavi FPN-a.

Uporedivši situaciju u Srbiji i česte sastanke državnih zvaničnika sa patrijarhom SPC-a Porfirijem, Stankov govori da je kontekst u Srbiji drugačiji od onog kojeg imamo u Crnoj Gori, zbog kako navodi, dominacije jedne religijske skupine.

"Mi pored SPC imamo i CPC, Islamsku zajednicu, Katoličku zajednicu, tako da u tom smislu su ti problemi možda kod nas i izraženiji nego što su u Srbiji", smatra Stankov.

Stankov kaže da nije neuobičajeno da se i u mnogo razvijenijim zemljama vjerske organizacije uključuju u društvena pitanja. Kao geografski najbližu zemlju, članicu EU i NATO-a, Stankov navodi Poljsku gdje je katolička crkva uticala da se 2020. donese Zakon o zabrani abortusa u toj zemlji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR