26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

18.05.

26° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorski vojnici će obučavati pripadnike ukrajinskih oružanih snaga

Izvor: VCG

Politika

Comments 0

Crnogorski vojnici će obučavati pripadnike ukrajinskih oružanih snaga

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Crna Gora namjerava da se pridruži misiji Evropske unije (EU)za pružanje vojne pomoći Ukrajini (EUMAM) angažovanjem do tri pripadnika Vojske, koji bi učestvovali u obuci ukrajinskih vojnika, saopšteno je Radiju Slobodna Evropa(RSE) iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Kako su naveli, Ministarstvu je nedavno odobreno učešće u ovoj misiji, nakon što je Crna Gora izrazila namjeru da pruži još jedan vid podrške Ukrajini i doprinese Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije.

EUMAM je osnovao Evropski Savjet 2022. godine nakon vojne agresije Rusije na Ukrajinu sa ciljem pružanja pomoći toj državi, kroz jačanje vojne sposobnosti za odbranu teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta.

Misija ima mandat da pruži individualno, kolektivno i specijalističko osposobljavanje pripadnika ukrajinskih oružanih snaga na lokacijama članica EU.

“Trenutno smo u fazi sprovođenja nacionalnih procedura, koje treba da rezultiraju donošenjem skupštinske Odluke o učešću pripadnika VCG u ovoj misiji”, naveli su iz Ministarstva odbrane.

O upotrebi jedinica Vojske u međunarodnim snagama odluku donosi Skupština Crne Gore, na predlog Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Nakon što Savjet utvrdi predlog odluke, kojom će se precizno definisati učešće crnogorskih vojnika u ovoj misiji, ona će biti upućena Skupštini na dalju proceduru, navode iz Ministarstva:

Pripadnici crnogorske vojske obučavali bi ukrajinske vojnike na teritoriji Njemačke.

Da će se Crna Gora pridružiti vojnoj pomoći EU za Ukrajinu, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Marko Marković potvrdio je 10. aprila na sastanku sa ambasadorom Ukrajine Olegom Gerasimenkom.

“Crna Gora snažno stoji uz Ukrajinu u njenoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i slobodu ukrajinskog naroda. Podršku i solidarnost izražava ne samo retorički, već i kroz konkretan politički angažman, kao i finansijski i humanitarni doprinos”, navedeno je iz Ministarstva odbrane.

Da je Crna Gora pouzdan partner NATO-a na Zapadnom Balkanu, poručio je dan kasnije pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za obavještajne i bezbjednosne poslove Skot Brej u razgovoru sa premijerom Milojkom Spajićem u Podgorici.

Crna Gora je članica NATO od 2017. godine i prati evropsku spoljnu politiku, uključujući i odnos prema ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu.

Do sada su 24 članice EU ponudile obuku i osoblje Ukrajini u okviru EUMAM. Opremu obezbjeđuju države članice, a finansira Evropski fond za mir.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR