19 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

18° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

23° / 14°

Petak

10.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
BS još jednom poziva Vladu da donese odluku o kosponzorisanju Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici,

Politika

Comments 5

BS još jednom poziva Vladu da donese odluku o kosponzorisanju Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici,

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Bošnjačka stranka još jednom poziva Vladu Crne Gore da donese odluku o kosponzorisanju Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici, podsjećanjem na saopštenje koje je u ime Bošnjačke stranke dala poslanica Kenana Strujić-Harbić. 

BS, podsjetimo, pozdravlja inicijativu 14 NVO i građanskih aktivistkinja upućenu Vladi Crne Gore da Crna Gora bude među kosponzorima rezolucije UN o genocidu u Srebrenici.

“Njemačka, Ruanda, Turska, Jordan, Malezija, Severna Makedonija, Sjedinjene Američke Države, Novi Zeland, Albanija, Holandija, Finska, Lihtenštajn, Slovenija, Republika Irska, Italija i Francuska kosponzori su Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici kojom bi se osudilo svako poricanje genocida u Srebrenici kao i svako veličanje ratnih zločinaca osuđenih za taj genocid, pozvalo na obilježavanje Dana genocida u Srebrenici, sjećanje na genocod i čuvanje činenjica o genocidu kroz obrazovne sisteme država članica UN, uspostavio program informisanja UN pod nazivom “Genocid u Srebrenici i UN” te pozvalo na podržavanje obaveza iz Konvencije UN o sprječavanju genocida i pronalaženje i identifikaciju svih nepronađnih žrtava genocida u Srebrenici.

Kenana Strujić-Harbić, poslanica BS navela je da je Skupština Crne Gore usvojila 9. jula 2009. Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici i time prihvatila Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici i proglašenju 11. jula za Dan sećanja na žrtve tog genocida.

"Takođe, 17. juna 2021. Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom se osuđuje genocid u Srebrenici i poziva na kažnjavanje negiranja tog genocida.

Ova dva dokumenta usvojena u Skupštini Crne Gore predstavljala su odnos većinske Crne Gore, ne vladajuće većine, jer su za prvi dokument glasali poslanici vladajuće većine i opozicionog Pokreta za promjene, a drugi dokument usvojen je izostankom glasova nekih partija vladajuće većine i glasovima opozicije.

Zato je Crnoj Gori, kao državi članici NATO pakta, kao državi koja je prva sljedeća članica EU, kao državi koja se obavezala na priznavanje i poštovanje odluka suda u Hagu i kao državi koja ima jasan odnos prema genocidu u Srebrenici i važnosti njegovanja kulture sjećanja na ovaj genocid u cilju prevencije budućih genocida mjesto na listi 17+ država kosponzora ove rezolucije.

Pozivamo Vladu Crne Gore da, kao odgovoran i jedino ispravan stav o ovom pitanju i potvrdu jasne opredijeljenosti Crne Gore da poštuje svoje civilizacijske ali i medjunarodno preuzete obaveze, kao kosponzor podrži Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici”, istakla je Strujić-Harbić.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Bajo

Zaista . Kakav je gospodin i kakva velika licnost bio Rafet Husovic. Temelje BS kao ozbiljne partije je udario on. A nikada i niposto na stetu Crne Gore. Jer je znao da je ona jednako - gradjanska - crnogorska, bosnjacka , hrvatska albanska ( osim Dritana i onih koji su mu se pridruzili ) i srpska ( osim onih velikosrpskih , osudjenih terorista , sa njihovom Crkvom ) . Kad god treba da BS nesto odluci , prvo sebi postavite pitanje : " A kako bi sada postupio Rafet Husovic "?

Legenda

Ko da ti podrži.Ćeznićina Mandić,Koprivica.Df cijeli?Čarapić iz Pesa Ivanović ne ma tu.To je samo želja

DejanRVujičić

2-Isto se odnosi i na antialbanske, antihrvatske i antimuslimanske namjere,sve Zbog mrvica kratkotrajne četničke vlasti, da bi na kraju s vama legitimirali „Srpski SS svet.“. Jeste li se za to" borili i izborili" na referendumu 2006? Je li vam mirna duša pred rahmetli Rafetom Husovićem?