16 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 12°

Četvrtak

09.05.

18° / 13°

Petak

10.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đačić i preimenovanje ulica posvađali vlast u Pljevljima

Izvor: TV Pljevlja

Politika

Comments 0

Đačić i preimenovanje ulica posvađali vlast u Pljevljima

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Sve češća mimoilaženja među konstituentima vlasti u Pljevljima u posljednje vrijeme prijete da ugroze funkcionalnost lokalne samouprave, saznaje nezvanično Pobjeda.

U prilog tome govori posljednja sjednica Skupštine opštine koja je prekinuta jer nije postojao kvorum. Indikativno je što je, u momentu kada je predsjednica lokalnog parlamenta Jovana Tošić konstatovala da ne mogu nastaviti rad, u sali bilo samo 11 odbornika od ukupno 34.

Na dnevnom redu sjednice su, pored ostalih tačaka, bile one o imenovanju Bojane Đačić za direktoricu Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, kao i preimenovanju ulica Tivatske i Moše Pijade u ulice Branka Krvavca i Vukomana Tešovića. Prema informacijama tog lista, upravo su ove teme ,,kamen spoticanja“ odbornicima vlasti, odnosno onima koji dolaze iz prosrpskih partija i predstavnicima stranaka koje se deklarišu kao građanski orijentisane.

Sjednice skupštinskih odbora, takođe, ostaju bez kvoruma zbog nedolazaka pojedinih odbornika vlasti.

- Ima puno disonantnih tonova među konstituentima vlasti, naročito kada se radi o tačkama koje se tiču identitetskih pitanja. Na okupu ih drži samo jedna stvar, „podjela kolača“ i držanje pozicija. Takođe, unutar same Nove srpske demokratije postoje dvije struje - jedna koja je uz predsjednika opštine Darija Vraneša i druga koja podržava aktuelnog predsjednika Odbora direktora Rudnika uglja Milana Lekića - kazao je izvor Pobjede iz Pljevalja.

SPORENJA I RAZLIKE


Petnaesta redovna sjednica Skupštine opštine Pljevlja u ponedjeljak je prekinuta nakon četiri sata rada, zbog nedostatka kvoruma. Lokalni parlament čine 34 odbornika, od kojih su 25 iz vlasti (15 iz Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Ujedinjene Crne Gore i Pokreta za Pljevlja, po četiri iz Demokratske Crne Gore i Pokreta Evropa sad i po jedan iz Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta Ura).

Zasijedanje je prekinuto nakon pauze koju je dala predsjednica Tošić jer su dva odbornika Demokratske partije socijalista Haris Alavać i Saša Ječmenica, vrijeme predviđeno za diskusiju, iskoristili da ćute za skupštinskom govornicom.

U tom momentu u sali je bilo svega 11 odbornika, većinom iz Demokratske partije socijalista, dva iz Nove srpske demokratije, po jedan iz Evrope sad, Demokratske, Pokreta za Pljevlja i Ujedinjene Crne Gore.

Potom je na Kolegijumu predsjednice Skupštine usaglašeno da sjednica bude nastavljena danas, u 10 sati, ali je zanimljivo da je tom dogovoru prethodila žučna polemika među odbornicima vlasti.

- U skupštinskoj pauzi bilo je svađe među njima. Da bi se to prekinulo, održan je Kolegijum i sjednica je zakazana za četvrtak u 10 sati. To nije prvi put da se čimbenici lokalne vlasti spore oko pitanja koja su inicirana iz kabineta predsjednika opštine Darija Vraneša. U ovom slučaju nesaglasje postoji u vezi sa imenovanjem direktorice Biblioteke i promjenom naziva ulica Tivatska i Moše Pijade. Ako se od 25 odbornika vlasti ne može obezbijediti njih 18 da prisustvuje sjednici, koliko je potrebno za kvorum, definitivno je da postoji neka vrsta krize u njihovim redovima - kazao je izvor Pobjede.

NEIZVJESTAN GLAS


Podsjećamo, prethodno je Odbor za izbor i imenovanja na sjednici, održanoj 9. aprila, podržao prijedlog da dosadašnja v.d. direktorica Biblioteke Bojana Đačić, koju dio zaposlenih optužuje za mobing i da često izdaje neumjesne radne naloge, ostane na čelu te ustanove.

Đačić je u fokus javnosti dospjela 2021. godine kada je bila postavljena za v.d. direktorice Osnovne škole „Ristan Pavlović“ u Pljevljima i smijenjena nakon samo dva dana zbog fotografije sa kokardom i objava na društvenim mrežama.

Njeno imenovanje su podržali predsjednik Odbora iz nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) Božidar Jelovac i članovi Boriša Kankaraš (DF), Jovana Tošić iz Demokratske Crne Gore, Milomir Drobnjak iz Pokreta Evropa sad, Ratko Pejović iz Socijalističke narodne partije.

Međutim, neizvjesno je kako će se odbornici vladajuće koalicije izjasniti danas, ako sjednica bude održana, i da li će svi biti u sali kada se bude odlučivalo o ovoj tački. Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, jedan od četiri odbornika Demokrata neće prisustvovati glasanju o imenovanju Đačić.

Slična situacija zabilježena je prošle godine prilikom izglasavanja izmjene Statuta Opštine kojim bi se Dan Pljevalja, umjesto 20. novembra, slavio 27. oktobra na dan Svete Petke. Iako je sa brojnih adresa stiglo upozorenje da je ova promjena ozbiljan atak na civilizacijske vrijednosti istorijskog nasljeđa ovog grada i Crne Gore, Skupština opštine je 28. septembra dala podršku prijedlogu glasovima odbornika Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za Pljevlja, Ujedinjene Crne Gore, SNP-a i tri odbornika Demokrata.

Odbornici Pokreta Evropa sad napustili su sjednicu uoči glasanja, poručujući da su protiv načina na koji je donijeta odluka, i smatrajući da građani na referendumu treba da odluče kojeg datuma žele da obilježavaju dan grada.

Bijeg funkcionera PES-a u RUP


Slijedeći primjer Demokratske Crne Gore, nekoliko funkcionera Pokreta Evropa sad planira da iz lokalnih preduzeća pređe u energetski sektor, nezvanično saznaje Pobjeda.

- Bivši direktor Direkcije za izgradnju i razvoj Miroslav Đurišić prešao je na mjesto direktora Proizvodnje, a postoje indicije da će potpredsjednik opštine Pljevlja Darko Gazdić biti direktor sektora Promet u Rudniku, te da će i sekretar za finansije Vladan Aničić nastaviti radni angažman u toj kompaniji. Maltene bijeg kadra PES-a u Rudnik, kao što su nekad činile Demokrate - kazao je izvor Pobjede.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR