23 °

max 25 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 15°

Nedjelja

26.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spajić: Vlada će podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici; Živković: Kako ćete to objasniti mentorima u Beogradu; Mandić: Treba nam URA za promjenu Ustava

Politika

Tag VideoTag Gallery
Comments 5

Spajić: Vlada će podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici; Živković: Kako ćete to objasniti mentorima u Beogradu; Mandić: Treba nam URA za promjenu Ustava

  • Viber

U parlamentu je održan premijerski sat u okviru koga je premijer Milojko Spajić odgovarao na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.

Premijer Milojko Spajić je najavio da će Vlada podržati Rezoluciju o genocodu u Srebrenici. Predsjednik parlamenta i lider NOVE Andrija Mandić ponovio je da se koalicija ZBCG protivi Rezoluciji o Srebrenici, ali kaže da, iako Vlada odluči drugačije, neće napustiti parlamentarnu većinu. Maja Vukićević iz DNP-a je odluku Vlade da podrži Rezoluciju nazvala antisrpskom, dok je Ivan Vuković iz DPS-a rekao da je fašista svako ko nameće kolektivnu krivicu bilo kom narodu, ali i svako kome su Mladić i Karadžić heroji. Najavljeno je i da će od ljeta krenuti rezultati popisa. Oskar Huter iz DPS-a pitao je za zdravstveno stanje Milivoja Katnića, ministar pravde Andrej Milović je saopštio da Katnić odbio da bude smješten u bolnici, te da je time i preuzeo odgovornost za svoje zdravstveno stanje. 

Spajić: Kapa dolje svim Vladama od 2006. godine za vanjskopolitičku orijentaciju

Danijel Živković iz DPS-a je pitao Spajića o spoljno-političkoj orijentaciji Vlade.

''Vi ste kvalifikovali Vlade koje je vodio DPS sunovratom, a da ćete vi to uraditi bolje. Sve je bila floskula. Spoljn apolitika u prethodnom periodu je bila najbolji dio državne politike u vrijeme vlasti koju je predvodio DPS'', rekao je Živković. Tada su, kaže, urađene neke hrabre političke odluke, među njima i priznanje Kosova.

''Da li će Vlada u predstojećim odlukama međunarodnih institucija i organizacija slijediti do sada definisane ciljeve, i jasno dati podršku u ime Crne Gore, bez obzira što takve odluke nemaju podršku druge najveće grupacije u parlamentarnoj većini nekadašnjeg DF-a, odnosno da li zbog takve spoljne politike očekuje da će koalicija ZBCG pokrenuti pitanje izglasavanja nepovjerenja Spajićevoj Vladi'', pita Živković.

Dodaje da u praksi ne vidi da se to dešava, makar na dva pitanja.

''Jedna je članstvo Kosova u SE, a druga je rezolucija o Srebrenici pred UN-om. Da li vi imate većinu da nastavite spoljnopolitički kurs naslijeđen od DPS-a'', rekao je Živković.

''Tačno je da DPS od 2006 vodi proevropsku i zapadnu politiku. Zato kapa dolje. Prije toga DPS je vodio prorusku politiku, to meni govore NATO partneri'', rekao je Spajić.

Ja nemamo zazor da kažem da je 2006 godine to bio dobar potez, a od tada vidimo da Rusi podržavaju Srbe. Zato kaže da ajde da se dogovorimo, kao što smo se dogovorili i u vezi popisa. Tri Vlade prije toga nijesu imale petlju da završe popis, a mi smo to uz veliku podršku parlamenta učinili za mjesec'', rekao je Spajić.

Problem je kaže regionalna politika.

''I tu vi mislite na BiH i Kosovo, ali su potrebni i dobri odnosi sa Srbijom'', rekao je Spajić.

''Naravno ne mijenjamo našu politiku i ona je jsana i prema Sreberenici i Kosovu, ali ne želimo prst u oko da stavljamo nikome'', rekao je Spajić.

Na to je Živković konstatovao da PES, ako je tačno to što kaže Spajić, vodi politiku DPS-a.

''Ali samo deklarativno. Vi imate makar dva ili tri konstituenta koji ne priznaju Kosovo, a makar dva su protiv NATO-a'', rekao je Živković.

DPS traži odgovor o rezoluciji o Srebrenici, Mandić kaže da je ZBCG protiv tog dokumenta, ali...

On je insisitrao na odgovoru kakav će biti stav Vlade po pitanju rezolucije o genocidu u Srebrenici pred UN,

''Jer su vas koalicioni partneri upozorili da ćete glasanjem za, vi zabiti nož u leđa Srbiji'', rekao je Živković.

Na to je Mandić podsjetio na referendum o zajedničkoj državi sa Srbijom.

''Tada smo bili zajedno sa DPS-om'', dodao je Mandić.

''Meni je drago što ste vi evoluirali, makar deklarativno. Vi ste u Vladi koja podržava Kosovo, NATO, rezoluciju, iako ste štrajkovali glađu zbog Kosova. To nema veze sa politikom, ima veze sa foteljom'', odgovorio je Živković reagujući na Mandićeve riječi. 

''Ne znam samo kako ćete to obrazložiti mentorima u Srbiji'', pitao je Živković.

''Mi nijesmo ničija marioneta'', na to je odgovorio Mandić. Kaže da će ova Vlada sjutr donijeti odluku o rezoluciji, kako ona procijeni.

''A tu bi trebalo da ukalkuliše da ZBCG je protiv jer ne želi da nametne hipoteku srpskom narodu'', rekao je Mandić. Napomenuo je,međutim da zbog toga neće rušiti dogovor o Vladi.

Kenana Strujić Harbić iz BS-a je kazala da da partije oko bivšeg DF-a nijesu konstituenti sadašnje Vlade, ali da ih "ima i previše" na odgovornim pozicijama.

Mandić je rekao da će ih biti i više, navodeći da nema nesporazuma sa Bošnjačkom strankom ni bošnjačkim narodom.

Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović je rekla da SNP na Vladi neće podržati Rezoluciju o Srebrenici.

PES pita o auto-putu

Prvo pitanje je Spajiću uputila Dragana Vučević iz PES-a, a odnosi se na izgradnju dionice auto-puta Mateševo-Andrijevica.

Spajić je rekao da su se jako zalagali da gradnja krene što prije.

''Naravno svi rokovi ne zavise od nas, mi idemo i brže nego smo predvidjeli. Imamo 90 miliona eura u budžetu za auto-put i računamo da će izgradnja krenuti mnogo ranije nego što se ranije predviđalo'', rekao je Spajić.

''Vi iz URE ste uradili nula koraka za godinu i po rada vaše vlade, a mi smo već uradili sedam koraka'', kazao je Spajić nakon što se iz klupa URE čulo ''paf-paf''.

Mandić pozvao da se povede računa o zdravlju Katnića

Oskar Huter iz DPS -a je pozvao Viši sud i UIKS da saopšti stanje Milivoja Katnića.

''Čija će biti odgovornost ako Katnić umre u zatvoru, želimo da znamo ko je ta osoba'', rekao je Huter.

Andrija Mandić je potom pozvao i VDT i GST da se povrede računa o zdravstvenom stanju Milivoja Katnića.

''Niko nema pravo da dovede drugoga da izgubi svoj život. Svi treba da imamo razumijevanja da je ljudski život najdragocjeniji'', dodao je Mandić.

Ministar pravde Andrej Milović kaže da se pitanje Katnića politizuje.

''Ovo nije prvi put da neko u UIKS-u štrajkuje glađu i žeđu. Katnić ima pravo na štrajk i sve dok je pri svijesti mi ga ne može protiv njegove volje smjestiti u bolnicu. On je to odbio i sve ovo što radi je na njegovu ruku i sve što se desi biće na njegovu odgovornost. Mi njemu ne možemo omogućiti ništa više od toga'', rekao je Milović. 

''Štrajkuje jer su ugrožena njegova prava, a ne zato što prokišnjava ćelija. Poenta je da se njemu sudi dok je živ, svi će ovdje biti poraženi ako taj čovjek umre'', kazao je Huter.

Nedović i Abdić različito o značenju Čarapićeve jučeršnje poruke ''sram vas bilo''  

Na početku je Jelena Nedović iz PES-a tražila izvinjenje poslanika DPS-a zbog jučerašnjih dešavanja.

''Jer ne mogu da razumijem da se zbog riječi ''sram vas bilo'' nasrće na nas'', kazala je Nedović. Evo i sad vam ja kaže ''Sram vas bilo'', jer još nijesmo čuli od vas konstruktivnu diskusiju'', kazala je Nedović. Sa tim se saglasio i predjsednik parlamenta Andrija Mandić.

Nermin Abdić iz DPS-a je rekao da iz razlog prema dami ima respekta kako će reagovati.

''Možda to za vas nije uvreda, ali za ljude koji imaju integriteta jeste i te kako'', kazao je Abdić dodajući da u ljudima postoji ljudska emisija zbog koje se reaguje.

''U krajevima iz kojih ja potičem to se smatra uvrjedljivim, a ja to dozvoliti neću'', rekao je Abdić.

Potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj je takođe u uvodnom dijelu sjednice odgovarajući Filip Adžići rekao da je imao sastanak sa radnicima Košute. ''Njihovi zahtjevi će imati prioritet'', dodao je Đeljošaj.

Ibrahimović pita Spajića da li će Crna Gora podržati Rezoluciju UN-a o genocidu o Srebrenici?

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pitaće Spajića hoće li Crna Gora na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) podržati Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici koju su inicirale Njemačka i Ruanda.

Ibrahimović je podsjetio da su Rezoluciju do sada kosponzorisali neki od ključnih crnogorskih međunarodnih partnera, među kojima su SAD, Francuska, Turska, Velika Britanija, Luksemburg, Austrija, Švedska, Italija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Slovenija i Sjeverna Makedonija.

Ibrahimović smatra da bi Crna Gora glasanjem za Rezuluciju još jednom stala na istu stranu sa državama razvijene demokratije i poštovanja prava i potvrdila da suštinski, a ne deklarativno, pripada dijelu civilizivanog svijeta čiji dio želi da bude vrijednosno, suštinski i formalno.

On je dodao da je pitanje o Srebrenici suštinsko pitanje i na ovom ćemo, kako kaže, vidjeti da li je 44. Vlada proevropska.

Spajić: Podržaćemo sve rezolucije koje osuđuju genocide, upravo i ovu o Srebrenici

Premijer Spajić kaže u odnosu na kolege iz DPS-a koje su rekli da pratimo njihovu politiku, navodi, da je PES i svi ljudi oko njega bili prozapadno orjentisani.

"Mi ćemo glasati za sve rezolucije koje osuđuju genocide i zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Upravo ovu rezoluciju koju imamo ispred nas, Srebrenicu, nikakav problem to nije. Znači, glasat ćemo za, rekli smo više puta, ja sam javno govorio o tome, osuđivali smo genocid, nemamo problem da to uradimo. Mi smo sto posto usklađeni sa evropskom spojnom bezbjednostnom i odbranbenom politikom. Tu nema nikakve dilene. Vlade će o tome raspravljati, naravno, ali mislim da je izlišno to pominjati.

Zašto to govorim? Zato što smo se mi s porazumom obavezali da vodimo jednu politiku koja je pro-evropska politika. I tu je stavljena tačka na sve ove razgovore. Ja razumijem da je vama u interesu da dignemo tenzije sa Srbijom, sa nekim drugim narodima iz regiona. Možda je to vaš interes, ja to razumijem. U redu nije problem, ja prihvatam to, ali nama kao državi to nije interes", rekao je Spajić.

Ibrahimović ga je potom pozvao da Crna Gora bude kosponzor.

"I odbacite ova dva amandmana", dodao je.

Spajić je rekao u vezi amandmana zašto bi nekome smetali?

"Nećemo povlačiti amandmane niko ih nije nazvao problematičnim, svi su ih podržali pa i BiH. Nijesmo čuli njihovu reakciju na amandmane jer su im prihvatljivi. Oni otvaraju mogućnost da Srbi i Bošnjaci pruže ruku jedni drugima", rekao je Spajić.

Na to je Ibrahimović dodao da onaj koji je predložio amandmane sigurno ne misli dobro premijeru Spajiću.

Mandić je rekao nakon što je čuo stav Crne Gore povodom rezolucije o Srebrenici, te da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti Skupštini da usvoji rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

Povodom amandmana Kenana Strujić Harbić iz BS-a je rekla da se nada da će amandmani biti odbijeni.

''Ni u rezoluciji koju smo usvojili ovdje niko nije pominjao nikakavu kolektivnu krivicu'', rekla se Strujić Harbić i pročitala predlog rezulucije UNA-a.

Seid Hadžić iz PES-a je rekao da mu je važno da se podvuče da je sama Vlada od samog početka imala stav da podrži rezoluciju.

''Zločin se desio, a međunarodni sud je donio presudu o genocidu u Srebrenici. Da je sreće, tu rezoluciju bi predložio entitet RS. Bošnjaci su bili najmanje glasni tokom zadnjih dana, jer se nekako osjeća da je ovo politizovana i nametnuta tema. Da se o tome i ranije tako govorilo genocid se nikada ne bi nikada desio'', rekao je Hadžić. Kaže da iz prošlosti treba govoriti, ali treba gledati u budućnost.

''Da to ne bude tema dnevne politike'', rekao je Hadžić.

Vuksanović Mandiću: Pavelić je za mene zločinac, a za vašu politiku je Mladić heroj

Adrijan Vuksanović iz HGI-ja je, kaže, očekivao da Mandić tokom priče o Srebrenici pomene i Jasenovac.

''I to je najveća sramota hrvatskog naroda. I to je razlike, jer je za mene Pavelić zločibac, a za vas, gospodine Mandiću su Karadžić i Mladić heroji'', rekao je Vuksanović i dodao da će se u skaldu sa tim odnijeti i ako ta tema dođe na dnveni red.

''Nema Srbina koji je ponosan zbog onih koji su ubijali zarobljenike u Srebrenici'', na to je rekao Mandić, ali je naveo i da se vode rasprave o tome ko je izdao naredbe za ubijanje u Srebrenici.

''Mislim da su ratni zločinci treba da odgovaraju, žao mi nje što niejsu odgovarali oni koji su ubijali 1945. godine po Sloveniji'', dodao je Mandić.

Amer Smailović je rekao da izjava o tome da su u Srebrenici ubijani zarobljenici, predstavlja negoranje genocida. ''

''Osuđeujem zločin, posebno ako je među ubijenima bilo žena i djece. Ja sam, znate bio i u Bratuncu, gdje su ubijani i žene i djeca'', rekao je Mandić.

Vuković: Fašista je svako za koga su Karadžić i Mladić heroji

Poslanik DPS-a Ivan Vuković je rekao da je svako fašista ko tvrdi da je srpski ili bilo koji drugi narod genocidan.

''Ali i ako neko kaže da je Mladić ili Karadžić heroj on je za mene fašista'', rekao je Vuković. 

Pitao je Mandića da pojasni svoje stavove kad je rekao da je izdajnički čin što je Mladić isporučen Hagu, te da je presuda njemu pokazala da je Haški tribunal antisrpska tvorevina.

Mandić je rekao da kada se Vuković izjasni o rezoluciji o totalitarnim režimima, te kada se očiste jame po Crnoj Gori gdje su ubijani ljudi, tada se može odgovoriti na sva pitanja.

Vukićević: Joše jedna odluka protiv srpskog naroda

Maja Vukićević iz DNP-a kaže da je odluka o Srebrenici još jedna odluka Vlade protiv srpskog naroda.

"Srpski narod je dominantno dao doprinos promjeni vlasti 2020. godine", navela je Vukićević.

Vukićević je postavila pitanje zbog čega se i dalje opstruiraju rezultati popisa.

Spajić kaže da će ova Vlada do kraja mandata poštovati svaki narod.

"Mislim da su amandmani koje smo predložili ljekoviti, mi gledamo interes naših građana", rekao je Spajić.

Spajić: Rezultati popisa od ljeta

Premijer Spajić kaže da je završena faza unosa podataka popisa prije par dana a sada je faza obrade podataka koja će trajati dva do tri mjeseca i ubijeđen sam, kako kaže, da će objavljivati podatke u drugoj polovini ove godine tj. od ljeta.

"To je bio i plan Uprave za statitisku. Imamo sad i komisiju za softver sa članom opozicije, sa malim zakašnjenjem, ali mislim da ide sve po planu da svaki građanin može da provjeri podatke iz etno-kulturuloškog dijela - kazao je Spajić.

Abazović pitao o Do Kvonu, za Spajića je to dječje pitanje

Dritan Abazović je rekao da je Spajić imao sastanke sa Do Kvonom, što je Spajić nazvao dječjim tik-tok pitanje.

Spajić je na opasku Dritana Abazovića da je na račun Vlade stigao šamar iz SAD-a rekao da želi što više takvih šamara, kakave dobijaju od SAD i zapadnih partnera.

''Upravo zbog tih šamara Crna Gira treba da uđe u EU mnogo brže nego što je bilo ko očekivao. Sada su uslovi teži nego u vrijeme DPS-a, a za vrijeme Abazovića je ispunjenje evropskih uslova bilo na na istorijskom minumumu'', rekao je Spajić. 

A Abazoviću je poručio na pitanja o nekretnini u Singapuru:

''Dosado jedna dosadna, šta i da sam imao nekretninu. Vi ništa nijeste u životu stvorili, prva plata vam je bila iz parlamentima. Nema nijednu nekretninu, a vi ste što imate o meni dajte tužilaštvu'', rekao je premijer.

Optužio je Abazovića da je na štetu države potpisao ugovor sa kompanijom koja nije postojala prije toga.

''Taj čovjek je primao mjesečnu platu 30.000 eura, a moja je 1800 eura. Ta kompanija se ugasila poslije završetka ugovora i tužilaštvo će time da se bavi. Ja nikada nijesam oštetio državu Crnu Goru, a vi jeste'', rekao je Spajić. 

''Oko vaših transkacija ćemo tek da vidimo'', na to je rekao Abazović. 

On je rekao da premijera Spajića brani ''predsjednik parlamenta koji je zasio u fotelju i ne može ga bager skloniti''.

Na to je reagovao Mandić.

''Ne smeta mi kada me neko napada, ali mi smeta kada se iznose stvari koje nemaju nikakve veze sa tim. 2020. je nametnut koncept manjinske Vlade, ali je to bila ideja URE, koja je imala tri mandata. Pa je potom on postao predsjednika Vlade, zna Spajić da sam se zalagao da URE bude u Vladi. Ali Abazović ništa nije prihvatao ako ne bi bio predsjednika Vlade. Zar ne bi bilo nepiorodno da to budete sa samo tri mandata'', rekao je Mandić i dodao da mu je žao zbog ovih polemika. 

''Umjesto da smo svi koji smo pobijedili 2020. godine na jednoj strani. Bila bi to dvotrećinska većina, a treba nam URA za primjenu Ustava. I da znate nešto, ova pozicija predsjednika parlamenta je vrlo važna za srpski narod'', poručio je Mandić. 

''Ja navijam da vi što prije budete u Vladi, što prije se nađete tamo, brže ćete se naći i ovamo'', na to je kazao Abazović.

Sjednica se bastavlja sjutra poslaničkim pitanjaima na koja će odgovarati ministarska evropskih integracija Maida Gorčević.

Tok sjednice možete pogledati na linku ispod:

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

sičija

S kojim pravom Mandić vodi isključivo polemiku sa opozicijom? Je li on koordinator Skupštine ili privilegovani i neograničen vremenom, "komentator" i pljuvač po stavovima opozicionara? I zadnja seoska opajdara bi na koncu umuknula i dala mogućnost drugima da kažu što imaju. Ima li tome lijeka?

Mila K

"Ajmo da se izujemo svi! Znači, ja mislim da su ovi amandmani odlični, jer izuvaju svakoga!", Milojko Spajić, predsjednik Vlade Crne Gore. Ako je premijer ovo izgovorio okrenuo je leđa EU integracijama.

jovan

Ovo već pomalo liči na Skupšti nu. A ovaj Mandić, na vlasnika Skupštine. E, sevap je bio što su ga izabrali, a DPS je ogriješio du šu što oni nijesu. Na svaku riječ poslanika opozicije, on ima šest.