20 °

max 27 ° / min 17 °

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

22° / 13°

Subota

25.05.

24° / 14°

Nedjelja

26.05.

19° / 14°

Ponedjeljak

27.05.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vujović: Da Vraneš proglasi SAO Pljevlja bi li onda Tužilaštvo reagovalo?

Izvor: SDP

Politika

Comments 0

Vujović: Da Vraneš proglasi SAO Pljevlja bi li onda Tužilaštvo reagovalo?

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović kazao je za Pobjedu da će tražiti preispitivanje odluke Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Pljevlja o odbacivanju krivične prijave koju je ta stranka, zajedno sa kolegama iz Socijaldemokrata (SD) i Liberalne partije (LPCG) podnijela protiv predsjednika opštine Darija Vraneša zbog organizovanja svečane akademije kojom je obilježen Dan državnosti Srbije.

Vujović je rekao da će tim povodom podnijeti i pritužbu Višem državnom tužilastvu.

ODT je krajem februara formiralo predmet po prijavi koju su podnijeli zamjenik predsjednika SDP-a Petar Odžić, generalni sekretar Socijaldemokrata Miloš Čelanović, potpredsjednica LP-a Jelena Marković i advokat Bojan Vujović.

- Obavještavamo Vas da je Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima, u predmetu formiranom povodom događaja koji opisujete, sprovelo izviđajni postupak i donijelo rješenje o odbacivanju krivične prijave - navedeno je odgovoru koji je Pobjeda dobila u utorak, a koji potpisuje državni tužilac i portparol ODT u Pljevljima Ivan Gačević.

Ovo je druga krivična prijava protiv Vraneša koju je ODT Pljevlja odbacilo u pola godine. Prethodno je Tužilaštvo konstatovalo da prvi čovjek Pljevalja nije počinio krivično djelo kada je izložio poruzi državu upoređujući proslavu Dana nezavisnosti sa „cirkuskom predstavom“.

Vujović je ocijenio da je još jedno tužilačko odbacivanje krivične prijave protiv Vraneša novi podsticaj ovoj, kako je rekao, opskurnoj figuri, sa najvišeg pravosudnog nivoa da nastavi da se ruga državi, prekraja njenu teritoriju i djeluje kao klasični antidržavni element.

- Ako u ovome što radi Vraneš i to u produženom trajanju, u čemu se jasno očituje njegova namjera, nema krivičnog djela onda ne znamo čemu služi Krivični zakonik. Ako pravosudni organi ne žele da štite ustavni poredak, teritoriju, suverenitet i nezavisnost ove države i ako je Vranešu i sličnima sve dozvoljeno u razvaljivanju osnovnih atributa državnosti, postavlja se pitanje gdje je granica i šta je zaštita od svega toga, i ko sve to treba da štiti. Teško da ima krivičnog djela sa višim stepenom društvene opasnosti od ovoga što radi Vraneš i to je tako u svakoj demokratskoj zemlji na svijetu, ali se naši nadležni očigledno prave mrtvi - istakao je lider SDP-a.

Prema njegovim riječima, Vranešu je nebo granica ako se uzme u obzir i politički momenat kroz podršku u lokalnom parlamentu ovakvom predsjedniku opštine od strane tzv. evropskog PES-a i Demokrata.

- Može da nastavi da poziva na prekrajanje teritorije, da slavi praznike druge države, vrijeđa zastavu i simbole itd. Zato, pitamo Tužilaštvo u pravnom, a navodne evropejce u liku PES-a i Demokrsta u političkom smislu, šta je sljedeće što možemo očekivati od Vraneša? Možda za ovaj 21. maj da ode korak dalje u odnosu na prošli kada se rugao crnogorskoj zastavi, pa da proglasi SAO (srpsku autonomnu oblast) Pljevlja ili slično onome što se već desilo 1992. godine. Da li će tada reagovati - upitao je Vujović.

Dan državnosti Srbije obilježen je u Centru za kulturu 14. februara. Vranešu nije pronalazio ništa problematično u tome jedna crnogorska opština obilježava državni praznik druge zemlje i smatra da Pljevlja taj datum treba da slave vječno. Tvrdio je da ovim događajem ne podriva Ustav Crne Gore, već da se njime slavi, kako je rekao, „njegoševska Crna Gora“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR