22 °

max 25 ° / min 18 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

22° / 13°

Subota

25.05.

24° / 14°

Nedjelja

26.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gorčević: Kao Bošnjakinja ne bih voljela da se bilo koji narod proglasi genocidnim, to je svrha dopune Rezolucije

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 3

Gorčević: Kao Bošnjakinja ne bih voljela da se bilo koji narod proglasi genocidnim, to je svrha dopune Rezolucije

Autor: Antena M

  • Viber

Danas je u Skupštini Crne Gore održan nastavak Četvrte posebne sjednice Prvog redovnog zasijedanja u 2024. god.

Na poslanička pitanja odgovarala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Tok sjednice:

Poslanica posebnog kluba poslanika Jevrosima Pejović rekla je ministarki Gorčević da je zloupotrijebljena i da je odlaskom na Kosovo isprovocirala tamošnje zvaničnike.

"Dozvoljavate da premijer i ministar vanjskih poslova zloupotrebljavaju vas i vaš rodni, vjerski i nacionalni identitet i šalju vas na Kosovo gdje ste isprovocirali zvaničnike jedne a prevarili zvaničnike druge susjedne države. Tada ste podržali kosovskim zvaničnicima da ćete podržati Kosovo u SE, međutim vaš kolega na glasanju u Parizu je ostao uzdržan", rekla je Pejović. 

Gorčević je odgovorila da nije zloupotrijebljena.

"Niti sam poslana na Kosovo da bih se pravdala nekom niti sam bila zloupotrijebljena, tako da u tom dijelu pitanje zloupotrebe treba da postavite sebi", navela je Gorčević.

Gorčević je odgovarajući na poslanička pitanja najavila održavanje Samita za Zapadni Balkan koji će se održati sljedeće nedjelje, 15. i 16. maja u Kotoru. Kako navodi na samitu će biti lideri Zapadnog Balkana.

"Očekujemo da će reformska agenda biti usvojena odmah nakon Samita", rekla je Gorčević.

Reforme neće biti završene sa IBAR-om

Ana Novaković Đurović (URA) istakla je kako suštinski zakoni za poglavlja 23 i 24 još nijesu stigli u Skupštinu, iako je međuvladina konferencija u junu, te da zbog takvog odnosa možemo propustiti priliku da sprovedemo reforme.

"Smatram da se vrlo izvjesno može desiti da propustimo priliku da sprovedemo reforme. Pompezno ste najavljivali zakone o oduzimanju imovine stečene kriminalom, najavljivali italijanski model od kojeg ste odustali, a onda se okrenuli lošijem modelu od postojećeg. Od pompezne najave da ćemo brzo razgovarati o vetingu u pravosuđu, o tome više nema ni riječi", istakla je ona, dodajući da većina veting u pravosuđu, po njenim informacijama, nije ni pročitala.

Đurović je naglasila kako aktuelna Vlada osim formalne priče nema suštinsku volju za borbu protiv korupcije i kriminala.

Gorčević je odgovorila da su pitanja koja je postavila Novaković Đurović iz domena Ministarstva pravde.

"Ali svi zakoni su rađeni sa evropskim ekspertima, neki su išli i ka Venecijanskoj komisiji. Nijesmo se bavili štrikovima, nego određenim stvarima koliko smo mogli. U sve je uključena bila uključena EK, postojala je javna rasprava", kaže ona.

Reforme, navodi Gorčević, neće biti završene sa IBAR-om.

"Imaćemo mi dosta promjena i to ne samo iz oblasti vladavine prava", rekla je Gorčević.

Novaković Đurović je na odgovor Gorčević da će zakoni stići u Skupštinu, i da će poslanici moći amandmanski da djeluju, upitala Gorčević da li zna u kakvoj Vladi sjedi.

"Vi sjedite u Vladi koja je odbila svaki prijedlog opozicije kad smo govorili o budžetu, ne mislim da će se desiti da će opozicija imati mogućnost da utiče", naglasila je, dodajući da je Vlada imala niz nezakonitih odluka.

Manje brojni narodi od izuzetnog značaja za proces evropskih integracija

Amer Smailović iz BS kaže da je dobijanje IBAR-a važno kako bi se čitav proces oživio, te upitao kakav je odnos ministarke Gorčević prema položaju manje brojnih naroda u Crnoj Gori.

Gorčević je odgovarajući Smailoviću rekla da će se u narednom periodu više baviti pitanjima ljudskih prava. 

"Prava svakog pojedinca moraju biti jednaka, a pitanje manje brojnih naroda je od izuzetnog značaja u procesu evropskih integracija", rekla je Gorčević.

Smailović je na izlaganje ministarke odgovorio da se manje brojni narodi često osjećaju ugoženo.

"Svjesni smo da posljednjih godina manje brojni narodi osjećaju ugroženo, naša prava često zavise od političke volje. Kada je tužilačka i sudska grana u pitanju tamo ne postoje, ne rade, Bošnjaci", istakao je Smailović.

Gorčević navodi da manjine treba da budu dio Vlade.

"Ja bih se sjutra radovala da BS bude dio Vlade zato što smatram da bi na taj način pokazali širinu, stabilnost i sve ono što mi zaistaa jesmo. Vjerujem da je ova Vlada pokazala dobar odnos prema manje brojnih naroda", rekla je Gorčević.

Gorčević: Kao Bošnjakinja ne bih voljela da se bilo koji narod proglasi genocidnim

Pitanje je postavio i Milun Zogović iz Demokratske narodne partije rekao je kako trenutna Vlada ima rezultate kao nijedna prije.

"Kada je većina tako efikasna, zašto se odstupa od koalicionog sporazuma, u kojem stoji da se potpisnice obavezuju da neće podržavati ono što narušava koheziju društva ili izaziva bespotrebne tenzije. Ali šta se dešava - Njemačka nije imala snage da oprosti srpskom i crnogorskom narodu na slobodarskom otporu u borbi protiv nacizma i fašizma, pa danas nameće čitavom svijetu da se izjašnjava o pojedinačnom događaju koji se desio tokom rata u istočnoj Bosni", kazao je on.

Zoković je naveo da se optužbama pokušava prekriti istorijska istina.

"Postoje kritička mišljenja više istaknutih pravnika sa više kontinenata, već je izdvojeno mišljenje predsjednice drugostepenog suda u pogledu osude generala Mladića. Uslijediće rezultati istraživanja komisije o žrtvama u regiji Srebrenice od 1992. do 1995. čime će se iskazati istina. A presuda tretira samo jedan događaj, jednu lokaciju i jedan narod kvalifikuje genocidnim. Predlažem da Vlada na podrži Rezoluciju ", rekao je on.

Gorčević je, odgovarajući na pitanje Zogovića, rekla da vjeruje da se Crna Gora u prethodnom periodu jasno postavila prema pitanju genocida u Srebrenici.

"Ja kao Bošnjakinja ne bih voljela da se ovo pitanje koristi u dnevno-političke svrhe, niti da se bilo koji narod proglasi genocidnim i zbog toga je svrha i razlog zašto je Vlada kroz konsultacije sa međunarodnim partnerima i predložila dopunu rezolucije kako bi se spriječile manipulacije u narednom periodu. Kao što postoji volja da Vlada podrži Rezoluciju, sigurna sam da će Skupština pokrenuti pitanje i o svim drugim zločina koji su se desili na teritoriji Crne Gore", istakla je Gorčević.

Nakon toga za riječ se javio Darko Dragović (PES) koji je istakao kako u toj partiji nikad nijesu ni imali dilemu da li će podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici ili ne.

"Od početka smo svi u PES-u imali stav da Rezoluciju o Srebrenici treba podržati", kazao je Dragović.

Sad se Spajić karakteriše kao antisrbin i tako će biti sa svima koji ne budu služili interesima Vučića

Poslanik DPS-a Ivan Vuković upitao je Gorčević da li misli da je prilog jačanju vladavine prave kada se sa pet presuda dokazuje da je generalni direktor Javnog servisa izabran nezakonito, a da institucije ne reaguju, te da li u prilog tome ide i kada zamjenik premijera čestita hapšenje četiri sata prije nego se hapšenje desilo.

Takođe Vuković je tražio da Gorčević kaže da li misli da nas za članstvo u EU preporučuje kada u kontekstu debate oko Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici predstavnici vladajuće koalicije po ko zna koji put negiraju da se genocid dogodio.

Odgovarajući na pitanje Vukoviću Gorčecvić je istakla kako je vladajućaa većina pokazala evropske vrijednosti, pored mnogih problema koje su zatekli u trenutku kada su došli na vlast. 

Gorčević je odgovorila i na pitanje nezakonitog izbora generalnog direktora RTCG-a Raonića.

"Medijski zakoni su nešto na šta se posebno skrenula pažnja, mislim da će osnaživanje Savjeta RTCG-a i izmjene zakona dodatno osnažiti i medijsku scenu", rekla je Gorčević.

Kako navodi potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić odgovorno radi posao i smatra da on sebi sebi ne bi dozvolio grešku.

"Da li je neko nekome čestitao hapšenje, to nije pitanje za mene. Aleksa Bečić je obrazložio hapšenje dok je pritvor bio u toku", kazala je ona.

Što se tiče vanjske politike Gorčević je sigurna da se stopostotna usklađenost sa EU neće pomjeriti ni milimetar.

"Sigurna sam da svaka politička partija, bila u većini ili opoziciji, ima potpuno pravo da ima stavove. Kada se dođe do glasanja za određene stvari koje su izuzetno važne za Crnu Goru, čuli smo juče premijera kako će se odnijeti po pitanju Rezolucije o Srebrenici, imali smo priliku da razgovaramo i o svim drugim pitanjima od izuzetne važnosti. Mislim da je u tom dijelu Vlada pokazala stav koji se nije promijenio", objasnila je Gorčević.

Vuković je odgovorio da zna da nije lako Gorčević i upozorio da u okviru vladajuće koalicije postoje potpuno oprečni stavovi po pitanju fundamentalno važnih stvari za budućnost Crne Gore i evropskog puta.

"Podsjetiću da član Vaše stranke Vasilije Čarapić nije glasao za članstvo Kosova u Savjet Evrope. Čini mi se da se priča o EU pretvara u jednu vrstu fasade koja treba da sakrije sve o čemu govorim i brojne probleme koji opterećuju Crnu Goru, a vezani su za vladavinu prava", naveo je Vuković.

Vuković je kazao da se juče pokušalo spinovati kako DPS želi da uđe u trenutnu vlast Crne Gore.

"Nikada to nijsmo htjeli i nakada ne bi ušli u vašu vladu. Potrebni su izbori jer vi u tom sastavu nijednu priču ne možete dovesti do kraja", rekao je Vuković, nakon čega ga je Gorčević  pozvala da budu konstruktivni i da se sav posao završi za dobrobit Crne Gore.

"Pitanje EU nije fasada ni za koga u tom dijelu vas pozivam da završimo posao za dobrobit građana", poručila je Gorčević.

Vuković je istakao kako niko iz DPS ne radi na štetu građana podsjećajući ministarku na vulgaran istup predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prema njoj.

"Tada je trebalo da Vam bude jasno da nije problem Beograda bio vezano za DPS zato jer je to DPS, već je njihov problem jer nijesmo htjeli da pravimo štetu po nacionalne interese. Vidite li što se desilo juče kada je Vlada najavila podršku Rezolucije o Srebrenici? Vidite li histeriju, vidite li na koji način se karakteriše predsjednik Vlade? Sad je on antisrbin i biće svi koji ne budu služili tom interesu", poručio je Vuković.

Nađa Laković iz pokreta Evropa sad pitala je ministarku koliko intezivnu komunikaciju imaju sa institucijama EU i kakvi su rezultati izvršenja obaveza iz operativnih zaključaka i privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24?

Gorčević je odgovorila da su države članice pokazale podršku i to ne samo na deklerativan način nego i kroz određene eksperte koji će biti ponuđeni Crnoj Gori kako bi radili na zatvaranju poglavlja.

"Crna Gora se nalazi pred istorijskim momentom i sa punim pravom kažem da je ovo momenat cijelog društva. Za kratak vremenski period završene su obaveze koje se tiču poglavlja 23 i 24 od nas se sada očekuje da nakon usaglašavanja sa EK o zakonima koji treba da se usvoje, nadam se da ćemo biti odgovorni da u brzim rokovima usvojimo zakone koji su neophodni i da u junu zakažemo međuvladinu konferenciju na kojoj ćemo dobiti IBAR", rekla je Gorčević.

Sjednicu možete pogledati na linku ispod:

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

BataCucka

A kako će mo ga mi Crnogorci Maida dopuniti i sa kojim amandmanom koji trpimo od Srba od 1918?

BMX

Pa vidis duso, bia gradonacelnik tvojih i paf paf Spajicevih Pljevalja se uveliko sprema da protivustavno i teroristicki otcjepi taj grad iz Crne Gore a vi ste kao nekakva marionetska AV vlada, premijer i ministri i ne smijete mu nista

Trešnjevo

Sram te bilo Gorčrvićka kad tako tumačiš Rezoluciju UN!