9 °

max 16 ° / min 8 °

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hrana za brisanje posljedica stresa

Izvor: Screenshot

Dom i porodica

Comments 0

Hrana za brisanje posljedica stresa

Izvor: B92

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Masaža, opuštanje u kadi prepunoj pjene, slušanje umirujuće muzike, miris lavande i meditacija najprije nam padaju na pamet kada je riječ o borbi protiv stresa, ali dobrim odabirom namirnica koje nam se nalaze na tanjiru takođe možemo pomoći svom organizmu da izađe na kraj sa stresovima.

Malo je onih koji mogu da kažu da im svakodnevni raspored nije toliko pretrpan obavezama, a život brigama i problemima da na počinak odlaze rasterećeni.

Nivo stresa ne bi smio da bude previsok tokom dužih perioda jer može ugroziti i mentalno i fizičko stanje čoveka, a zdravstveni problemi koji se sa njim dovode u vezu kreću se od dijabetesa i raznih bolesti srca i krvnih sudova pa sve do depresije.

Ukoliko nemate vremena za masaže, opuštanje u kadi prepunoj pjene i druge poznate distres metode, nutricionisti podsjećaju da se hranom takođe može boriti protiv nagomilane napetosti.

Na trpezi bi, zbog toga, trebalo da imate što češće proizvode od cijelog zrna umesto mafina, kolača, krofni od bijelog brašna za kojima često posegnemo kada nam je potrebna utjeha.

Razlog za to leži u brzom ispuštanju serotonina, to jest hormona sreće, nakon konzumiranja ugljenih hidrata tog tipa.

No, mnogo bolje je unijeti ugljene hidrate koji su od cijelog zrna poput ovsene kaše, kokica (bez masnih i kaloričnih preliva i previše soli) i integralnog pirinča.

Bez dodatnih komplikacija i opasnosti po zdravlje osjećaćete se odlično.

Sposobnost crne čokolade, odnosno one sa velikim sadržajem kakao putera i djelova, da ugodi čulima dovoljna je da znatno spusti nivo stresa.

Međutim, i na hemijskom nivou ona radi dosta toga – određeni sastojci crne čokolade mogu da učine da se nivo hormona stresa u krvi smanji.

Slične „moći“ ima i magnezijum kojim je bogata ova zdrava poslastica.

Riba bogata omega 3 masnim kiselinama odličan je saveznik. Ove masnoće snižavaju nivo stresa, a jedna od njihovih glavnih uloga je uklanjanje loših efekata stresa na mentalno zdravlje.

Sardine, tunjevina, losos i haringa samo su neke vrste riba sa obiljem masnoća koje treba unositi redovno.

Takođe, omega 3 masne kiseline mogu se naći i u orašastim plodovima i sjemenkama pa se u zdravoj hrani opremite bademom, indijskim orahom, pistaćima, sjemenkama susama, bundeve suncokreta i lana.

Osim izuzetno korisnih masnoća unijećete u organizam i neke vitamine B grupe, te dodatno pomoći imunom sistemu u odbrani tijela od raznih virusa i bakterija.

Zdrav sistem organa za varenje osnova je borbe protiv stresa i njegovih posljedica jer hormoni sreće u stvari nastaju u njemu.

Budući da sistem organa za varenje snabdijeva korisnim bakterijama, jogurt može biti veoma koristan.

Razne vrste biljnih čajeva mogu da pomognu kada smo riješeni da se izborimo sa stresom.

Čajevi od đumbira ili kurkume odlični su za smirivanje upala izazvanih stresom.

Lavanda i kamilica čajevi su koje ćete odabrati kada ne možete da spavate od stresa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR