9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Upozorenja naših baka: Ova jela veoma su opasna ako ih jedete podgrijana

Izvor: Screenshot

Mozaik

Comments 0

Upozorenja naših baka: Ova jela veoma su opasna ako ih jedete podgrijana

Izvor: Radio Sarajevo

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Kad žurite, a ostala vam je hrana od juče, onda je mikrotalasna pećnica vaš najomiljeniji kućni aparat. Zagrijati, jesti, gotovo!

Međutim, sjećate li se još riječi svoje bake koja vas upozoravala da se određene namirnice – poput gljiva, spanaća ili krompira – ne smiju podgrijati!

U tome je mnogo istine, neke namirnice nijesu ni ukusom dobre kad su podgrijane, a mogu izazvati i tegobe u želucu pa je najbolje cijelu priču izbjeći.

Ipak, ako vam je žao baciti nepojedenu hranu (a kome nije?), čak i za "rizične" namirnice vrijedi opšte pravilo: planirate li ih sjutra jesti, najbolje ih je što brže spremiti u frižider, čim se ohlade nakon kuvanja. To će pomoći.

Pečurke

Jedna stara kuhinjska mudrost kaže da se pečurke ne smiju podgrijavati. Naime, gljive imaju visok udio vode i bjelančevina te su zbog toga idealna podloga za mikroorganizme i ako ostanu duže vremena na sobnoj temperaturi, u njima se mogu stvoriti otrovne materije. Zbog toga ih obavezno treba držati u zamrzivaču te potrošiti u roku 24 sata, mada je ljudima osjetljivog želuca i u tom slučaju od gljiva loše.

Spanać, blitva, cvekla i celer

Spanać prirodno sadrži puno nitrata koji se kod zagrijavanja na visoke temperature pretvara u otrovni nitrit. Zato su nam još bake govorile da je spanać jedno od onih jela koje je najbolje pojesti odmah, čim je pripremljeno, a ako vam nešto ostane, najbolje je to baciti. Slično je i kod drugih sorti povrća koje sadrže nitrate – poput cvekle, celera ili blitve. Želite li kuvani spanać ili blitvu sačuvati za neki drugi put najbolje ih je samo ocijediti od vode u kojoj su se kuvali i zamrznuti u što kraćem roku.

Jaja

Ugrijati jaja nakon što su kuvana ili pržena? Ne, to nije dobra ideja! Znamo da su jaja dušu dala za nastank salmonele, posebno ako su stajala na sobnoj temperaturi.

Krompir

Da, da, i to ste već vjerovatno čuli, krompir ne valja kad se podgrijava. I u tome ima istine. U kuvanom ili pečenom krompiru se mogu razviti bakterije koje se neće u potpunosti uništiti nakon podgrijavanja. Te su bakterije loše za želudac te mogu prouzrokovati tegobe u želudcu Mogućnost za to se povećava što krompir duže stoji. Neki ljudi pak tvrde, ako jedeš krompir od dana ranije, bolje ga je pojesti hladnog nego zagrijati. Možda jeste, ali nemamo dokaza...

Riža

Jedino što moraze paziti ako želite podgrijati jelo s rižom: stavite kuvanu rižu, nakon što se ohladi, odmah u frižider. Ako će provesti neko vrijeme na sobnoj temperaturi, stvoriće se bakterije koje mogu uzrokovati mučninu i poteškoće sa želucem i crijevima, piše Miss7.

Piletina

Naravno da vam je žao baciti sočnu i slasnu piletinu, ali ako je podgrijavaš, promijeni se struktura bjelančevina, a to može uzrokovati probleme sa želucem i probavom. Osim toga, slično kao kod jaja, stvara se salmonela (ako nije na hladnome).

Opšte prvilo za sva jela: ako ih želite podgrijati, prije toga ih spremite na hladno mjesto (najbolje u frižider) ili ih zamrznite. Pazite pri zagrijavanju da su temperature najmanje 90 stepeni – kako bi se uništile eventualno nastale bakterije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR