Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Upoznajte najskuplji cvijet na svijetu - živi samo jednu noć

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Upoznajte najskuplji cvijet na svijetu - živi samo jednu noć

Kadupul ili “kraljica noći”, je jedan od najrjeđih cvjetova na svijetu.

To je cvijet čiji je život vrlo kratak, jer ova biljka cveta samo jednu noć svake godine.

Cvjetanje počinje nakon sumraka, kad vrući zraci sunca opadnu. Mnogo očekivani trenutak započinje bez žurbe. To je mukotrpan proces kaktusa prema savršenstvu, jedan zapanjujući događaj u prirodi.

Kada je cvijet Kadupul spreman za cvetanje, bitno je biti na pravom mjestu u pravo vrijeme za snimanje čarobnog trenutka.

Nekoliko trenutaka kasnije procvjetalog cvijeta latice mijenjaju izgled, gotovo kao da biljka želi sakriti tu ljepotu od zemaljskih bića prije svitanja zore.

I dok se sunce probudi, sve što je ostalo kao dokaz velikog spektakla je izblijedjeli cvijet.

To ga čini i najskupljim cvijetom na svijetu, jer nijesmo ni sigurni hoće li cvjetati ili ne, a čak i ako to učine, oni se suše prije nego što ih možete ubrati.

Kadupul je lijepi bijeli cvijet porijeklom iz Šri Lanke.

Cvijet ima drugačija imena u različitim zemljama Kraljica noći, cvijet s Mjeseca… On raste u Meksiku, Venecueli, u toplim djelovima Amerike na zapadnoj obali, i u Teksasu.

Putnici iz cijeloga svijeta dolaze na ostrvo Šri Lanka da pogledaju ovaj zadivljujući i rijedak cvijet. Botaničari još nijesu saznali zašto ovaj cvijet brzo umire.

Pogledajte životni ciklus ovog cvijeta koji traje samo jednu noć.


Komentari

Mirjana Mirjana,

Postovana Mirjana, Moja pokojna majka je dobila na poklon ovu biljku pre par godina, tako da unazat par godina imamo privilegiju da gledamo cvetanje "par puta" godosnje. S postovanjem Vasa imenjakinja.

Ostavi komentar

0/300