15 °

max 24 ° / min 8 °

Četvrtak

09.04.

24° / 8°

Petak

10.04.

24° / 11°

Subota

11.04.

24° / 12°

Nedjelja

12.04.

23° / 15°

Ponedjeljak

13.04.

21° / 13°

Utorak

14.04.

17° / 14°

Srijeda

15.04.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prava Ljudmila iz Černobilja: Serija je puna laži, teško ju je gledati

Mozaik

Comments 0

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Prava Ljudmila iz Černobilja: Serija je puna laži, teško ju je gledati

Svijet je ljetos "poludio" za serijom "Černobilj", HBO-ovim hitom koji prikazuje događaje i kontekst jedne od najvećih katastrofa u istoriji, eksplozije sovjetske nuklearne elektrane.

Milioni gledalaca širom svijeta pratili su pet epizoda mini serije, a očekivano je narastao i interes za černobiljskom tragedijom, uključujući porast turističkih putovanja u zloglasni i napušteni Pripjat, piše "Jutarnji list".

No, kako to već biva, serija ovjenčana sa čak tri Emija je izazvala i brojne kontroverze jer su se javili mnogi koji smatraju kako nije potpuno vjerodostojno prikazala događaje iz kobne 1986.

Među njima je i Ljudmila Ignatenko, supruga jednog od prvih vatrogasaca koji su poginuli u tragediji, čiji se lik pojavljuje u seriji.

U velikom razgovoru za BBC ona je tvrdila kako HBO-u nikad nije dala odobrenje da njen lik koristi u seriji. Uspjeh projekta uzrokovao joj je brojne probleme, naročito maltretiranje od medija, zbog čega se neko vrijeme skrivala od novinara, a sada je odlučila da progovori.

''Osjećala sam se jako neugodno i uznemireno kada sam saznala da je i moj lik u seriji. Opsjedali su me nepoznati ljudi. Došlo je do toga da su novinari stavljali nogu među ulazna vrata mog stana kako ne bih mogla da ih zatvorim i snimali me'', ispričala je udovica černobiljskog vatrogasca Vasilija, jednog od prvih poginulih od radijacijske bolesti.

Posljednji put vidjela ga je 1. maja 1986, samo nekoliko dana nakon eksplozije, u lokalnoj bolnici. Tada je ispod jastuka izvadio četiri karanfila i poklonio joj ih.

''Nisam znala da je to naš posljednji romantični trenutak'', ispričala je Ljudmila brišući suze.

Vasilij je umro dvije nedjelje nakon eksplozije.

Tada 23-godišnja devojka bila je trudna u vrijeme nesreće, ali je to sakrila od odoblja bolnice. Usljed izloženosti radijaciji iz Vasilija, koji je primio ogromnu dozu radijacije u kratkom periodu, dijete u razvoju je takođe ozračeno, te je mala Nataša umrla samo nekoliko sati nakon rođenja. Ljudmila se zbog toga, nakon serije, izložila brojnim kritikama.

''Tvrdili su da sam ubila svoje dijete. Ali u to vrijeme mi nismo znali mnogo o radijaciji. Ljudi su me pitali zašto sam bila uz mužev krevet u tom stanju. Ali kako sam mogla da ga ostavim? Mislila sam da je dijete u meni zaštićeno - rekla je uznemireno Ljudmila koja se nikada nije ponovno udala nakon Vasilijeve smrti.

Kaže kako HBO-u nikad nije dala nikakvo odobrenje za snimanje njenog lika.

''Mislim da se kompanija ponijela vrlo ružno jer me uopšte nisu kontaktirali. Primila sam tek jedan poziv iz Moskve kada je serija već bila snimljena. Rekli su da su snimali u Kijevu i u Letoniji i da su htjeli da me kontaktiraju, ali nisu uspjeli. Ponudili su mi tri hiljade dolara. Pitala sam za šta je taj novac. Rekli su da žele da mi plate. Odgovorila sam da niko ne želi novac ni za šta i prekinula vezu'', prisjetila se Ljudmila.

Poziv joj je djelovao lažno, naročito jer je stigao iz Moskve, a njena Ukrajina bila je usred rata sa Rusijom.

Kompanije HBO i SKY odbacile su optužbe. Tvrde da su sa Ljudmilom u više navrata razgovarali i objasnili joj kako će priča njenog supruga biti dio serije i da je bila vrlo svjesna projekta.

''Tokom tih razgovora, ona se nijednom nije usprotivila snimanju. Učinili smo sve kako bi priče svih uključenih u tragediju bile ispričane vjerno i sa poštovanjem'', saopštili su.

Ljudmila kaže kako je čitava serija prepuna laži koje je bilo teško gledati. Na primjer, da joj je suprug sahranjen bez cipela koje se u seriji na sahrani nalaze u njenim rukama. Ipak, pohvalila je neke djelove zbog autentičnosti priče.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR