10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Programeri postidjeli državu: Besplatno joj prave sistem za plaćanje putarine

Izvor: Foto: EPA

Mozaik

Comments 0

Programeri postidjeli državu: Besplatno joj prave sistem za plaćanje putarine

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Češki programeri ponudili su, a premijer Andrej Babiš prihvatio, da narednog vikenda na javnom hakatonu naprave sistem elektronskog plaćanja putarine besplatno.

Programeri su bjesni što češka vlada troši novac poreskih obveznika na sumnjivo skupe javne nabavke bez tendera, a kao posljednju, istakli su onlajn sistem elektronskog plaćanja putarine.

Državni fond saobraćajne infrastrukture Češke bez tendera je povjerio kompaniji Aseko sentral Jurope posao izrade sistema za elektronsku naplatu putarine, za cijenu od 16 miliona eura, iako je po ocjenama IT stručnjaka takav sistem moguće napraviti za deset puta manju sumu.

"Više nikada niko ne smije da se ophodi sa našim parama tako kako sada radi država. Odlučili smo da narednog vikenda organizujemo javni hakaton i programiramo besplatno cio sistem e-šopa za elektronsku putarinu. Želimo da pokažemo koliki je apsurd da neko naruči posao za 16 miliona eura kada to nekoliko sposobnih ljudi može da uradi tokom vikenda", pozvao je krajem prošle sedmice posredstvom medija i na mreži Linkedin češki programer Tomaš Vondraček.

Hakaton je događaj je u kome kompjuterski programeri i drugi uključeni u razvoj softvera sarađuju intenzivno na softverskim projektima.

Ministar saobraćaja Vladimir Kremlik brani projekt kompanije Aseko sentral Jurope od optužbi opozicije da je cijena nadzidana, ali premijer Andrej Babiš sastao se danas sa Vondračekom pošto se i njemu projekt bez tendera učinio sumnjiv i preskup i dogovorili su se da e-šop naprave programeri, a da osjetno jeftinija javna nabavka ostane samo u dijelu registra gdje su povjerljivi podaci i sistem kamera.

"Država će pokušati da stornira javnu nabavku ili da je podijeli tako da se država posveti onome što je važno za bezbjednost i sistem kamera koje prate automobile da li su platili putarinu ili ne. Sve druge servise će prepustiti trećoj strani, znači iskoristiće rezultate našeg hakatona koji organizujemo tokom vikenda", kazao je češkim medijima nakon sastanka sa premijerom Tomaš Vondraček.

Sistem elektronskih vinjeta umjesto dosadašnjih papirnih naljepnica u Češkoj bi trebalo da bude uveden od naredne godine.

Sličan sistem kakav želi da uvede Češka već ima Slovačka a njen je koštao više od četiri puta manje nego što traži češko preduzeće kojem je povjeren posao - u Slovačkoj je cio sistem plaćen tri miliona eura.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR