22 °

max 23 ° / min 11 °

Srijeda

30.09.

23° / 11°

Četvrtak

01.10.

20° / 13°

Petak

02.10.

22° / 15°

Subota

03.10.

27° / 17°

Nedjelja

04.10.

22° / 20°

Ponedjeljak

05.10.

22° / 19°

Utorak

06.10.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Požari otkrili poljoprivredni sistem stariji od egipatskih piramida

Izvor: Foto: Wikipedia

Mozaik

Comments 0

Izvor: RTS

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Požari otkrili poljoprivredni sistem stariji od egipatskih piramida

Prostrana mreža kanala, napravljena 6.600. od pripadnika Gunditjmara – domorodačkog naroda Australije, otkrivena je nakon velikih požara u kojima je izgorjela bogata vegetacija koja ih je skrivala.

Australijski domoroci napravili su složenu mrežu kanala, pregrada i brana kako bi u svoje zamke usmjerili „kujange“ jegulje na teritoriji današnje države Viktorija.

Buđ Bim zaveden je u Uneskovu listu kao kulturni krajolik i jedan je od najvećih drevnih sistema vodoprivrede i datira od prije više od 6.600 godina, što ga čini starijim od egipatskih piramida.

Uprkos tome što se za Buđ Bim zna već dugo nedavni australijski požari, koji su zahvatili velika prostranstva, spalili su i vegetaciju koja je skrivala veliki dio kanalske mreže koja nikada prije nije viđena.

„Kada smo se vratili poslije požara, zatekli smo nove kanale za koje ranije nijesmo znali da su tu“, rekao je predstavnik naroda Gunditjmara, Denis Rouz.

Osim kanala, pronađene su i druge ljudskom rukom napravljene strukture, poput malih ograđenih jezera.

Veoma produktivni akvakulturni sistem napravilo je domorodačko stanovništvo koristeći vulkanske stijene kojih je tu bilo u obilju, jer je Buđ Bim takođe i ugašeni vulkan.

Oni su tu izgradili mrežu kanala, prepreka i brana kojima su manipulisali i upravljali vodenim tokovima i tako usmjeravali jegulje u svoje zamke i olakšavali prehranu stanovništva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR