13 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

29.09.

19° / 13°

Srijeda

30.09.

21° / 12°

Četvrtak

01.10.

20° / 11°

Petak

02.10.

21° / 13°

Subota

03.10.

25° / 18°

Nedjelja

04.10.

23° / 18°

Ponedjeljak

05.10.

22° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pametni jastuk i sat rješenja protiv hrkanja

Izvor: Foto:Screenshot

Mozaik

Comments 0

Izvor: RTS

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Pametni jastuk i sat rješenja protiv hrkanja

Na nedavno održanoj Međunarodnoj izložbi potrošačke elektronike u Las Vegasu, predstavljena su i rješenja za poboljšanje sna. Novine bi trebalo da pomognu da postanemo ili ostanemo zdravi.

Hrkanjem remetimo kvalitet sna osoba pored nas, ali i sopstveni san. Ostajemo neispavani, uz opasnost da nam hrkanje blokira disajne puteve i rad srca.

Za takve osobe osmišljen je poseban, pametan jastuk. Ne samo da prepoznaje problem, već se prilagođava intenzitetu promjenom visine. Automatski, naduvava silikonske džepove za vazduh sa unutrašnje strane jastuka od memorijske pjene.

Uređaj ima mikrofon za detekciju hrkanja i senzor pritiska za detekciju vibracija iz uzoraka disanja i hrkanja korisnika. Pored rješavanja problema, jastuk je povezan sa aplikacijom, kojoj šalje podatke o kvalitetu i trajanju sna.

U pomoć spavačima uskače i specijalni sat. Može da otkrije atrijalnu fibrilaciju i apneju u snu, odnosno poremećaj srčanog ritma i kratke periodične prestanke disanja.

Ako se ne liječe, poremećaji mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija, uključujući srčani udar, glaukom i još mnogo toga. Da bi se otkrili, dovoljna je samo jedna noć uz sat. Svi rezultati prate se u aplikaciji i mogu se podijeliti sa ljekarom korisnika.

Sat, koji takođe može da očita elektrokardiogram i identifikuje nivo kiseonika u krvi, čeka odobrenje Američke uprave za hranu i lijekove.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR