14 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
I neandertalci koristili penicilin i aspirin?

Mozaik

Comments 0

I neandertalci koristili penicilin i aspirin?

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Neandertalci, daleki rođaci današnjih ljudi koji su živjeli prije 50.000 godina, imali su lijek za zubobolju – aspirin, a možda čak i penicilin, pokazalo je jedno istraživanje.

Australijski naučnici su do ovog zaključka došli genetskom analizom zubnog plaka s ostataka četiri neandertalaca iz pećina u Belgiji i Španiji. Uzorci su bili stari između 42.000 i 50.000 godina.

Vođa istraživanja Laura Vejrič sa Univerziteta u Adelaideu rekla je da je DNK analiza plaka naučnicima pružila čitav niz informacija.

"Dentalni plak sadrži mikroorganizme koji su živjeli u ustima i patogene iz respiratornog i gastrointestinalnog trakta", napisala je u časopisu Nature.

Pošto sadrži i djeliće hrane, plak predstavlja jedinstveni prozor u način života neandertalaca, od toga što su jeli i kakvog su bili zdravlja do informacija kako su se koristili svojim okolinom. Jedna od najvažnijih spoznaja otkrivena je u vilici neandertalca iz španske pećine El Sidron.

"Mučio ga je dentalni apsces, koji je vidljiv na njegovoj vilici", rekao je australijski naučnik Alan Kuper.

"Plak nam je otkrio i da je imao crijevne parazite koji uzrokuju akutnu dijareju, što znači da je bio prilično bolestan", dodao je Kuper.

"Ali nam je DNK analiza otkrila i neočekivano. Taj neandertalac jeo je bijelu topolu, koja sadrži salicilnu kiselinu, aktivni sastojak aspirina", istakao je naučnik.

Dodaje da je još zanimljivije to što su kod neandertalca pronađeni tragovi prirodne antibiotske plijesni – penicilina.

Otkrića upućuju na to da je "neandertalac imao dobro znanje o ljekovitim biljkama i njihovim protivupalnim i analgetskim sastojcima i da se sam liječio".

"Upotreba penicilina 40.000 godina pre Aleksandra Fleminga bila bi nevjerovatna. I zasigurno je suprotna našem popularnom pojednostavljenom gledanju na našu drevnu rodbinu", rekao je Kuper.

Izvor: n1

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR