26 °

max 26 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

26° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NASA traži ljude koji će učestvovati u simulaciji života na Marsu

Izvor: Pixabay

Mozaik

Tag Video
Comments 0

NASA traži ljude koji će učestvovati u simulaciji života na Marsu

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

NASA se nada da će u bliskoj budućnosti imati astronaute na Marsu. To neće biti lako putovanje jer boravak na drugoj planeti će biti izuzetno opasan. Stoga, američka svemirska agencija želi biti što spremnija, a kako bi se spremili, procedura zahtijeva volontere koji će učestvovati u 12-mjesečnoj simulaciji života na Marsu.

Prva misija CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) započela je već 25. juna 2023. godine, a NASA sada traži sljedeća četiri simul-astronauta koji će zauzeti mjesto astgronauta koji već sada prolaze simulaciju. Njihova misija završava 6. jula 2024, a sljedeća misija CHAPEA trebalo bi početi na proljeće 2025.

"NASA traži zdrave, motivisane građane SAD-a ili osobe sa stalnim boravkom koji su nepušači, starosti 30-55 godina i dobro govore engleski kako bi imali učinkovitu komunikaciju među članovima posade i kontrole misije. Kandidati bi trebali imati snažnu želju za jedinstvenim, korisnim pustolovinama i interes za doprinos NASA-inom radu na pripremi prvog ljudskog putovanja na Mars", napisala je NASA u objavi.

Prijave se sada mogu podnijeti, a krajnji rok je 2. aprila. Proces odabira biće sličan onom kod astronauta u smislu vještina, a očekuje se da će selekcija trajati između 12 i 14 mjeseci.

"Odabir posade slijediće dodatne standardne NASA-ine kriterije za kandidate/astronaute. Neophodna je diploma iz STEM područja kao što su inženjerstvo, matematika ili biologija, fizika ili računarstvo sa akreditovane institucije s najmanje dvije godine profesionalnog STEM iskustva ili minimalno hiljadu sati upravljanja avionom", objasnila je NASA, iako bi se mogli uzeti u obzir doktori, ljudi koji trenutno rade na doktoratu STEM znanosti i nekoliko drugih skupina.

Tim će morati ići u simulirane svemirske šetnje, izvoditi robotske operacije, održavati stanište, održavati redoviti režim vježbanja i uzgajati usjeve za preživljavanje. Komunikacije s vanjskim svijetom odvijaju se s odgađanjem od najmanje 20 minuta, na najbližoj udaljenosti, Mars je udaljen samo tri svjetlosne minute, ali na najvećoj udaljenosti udaljen je oko 22 i po svjetlosne minute.
Ova simulacija govori o poteškoćama

Posada će se morati suočiti s ograničenjima resursa, kvarovima opreme i okolišnim stresovima povrh kašnjenja komunikacije. Iako se mnoga pitanja u prijavama odnose na sposobnost prijavljenih, NASA takođe pita mogu li kandidati proći bez razgovora sa svojim voljenima u razdoblju dužem od dvije sedmice.

Učenici će za ovu misiju biti plaćeni, ali koliko – nije objavljeno. Ove informacije će biti dostavljene kandidatima tokom procesa provjere, piše IFLScience.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR