16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

16° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kobi - Crna Mamba veliki život u malo vremena

Izvor: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Košarka

Comments 0

Kobi - Crna Mamba veliki život u malo vremena

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber

Kobi Brajant (Kobe Bryant) je bio mnogo više od košarkaške ikone -bio je  zvijezda veća od života na terenu i van njega. Kobi oskarovac, producent, pisac, inspiracija mladima.

Los Anđeles „krvari“ nakon vijesti o njegovoj tragičnoj smrti u 41-godini. Mediji će bez dileme dugo još dugo ponavljati mutni snimak Le Brona Džejmsa (James) kako, gušeći se u suzama po kiši, tromim korakom hoda prema aerodromskoj zgradi po dolasku u LA, ali i kako ostatak svijeta, poznatog i nepoznatog žali zbog preranog odlaska superstara.

Ilustruje to veoma dobro naslovnica čuvenog francuskog sportskog magazina L Equipe,  gdje su,  igrajući se sa riječima, nazvali Kobija „Briljantnom zvijezdom“  –„L ETOILE BRYANT“.

Tri godine nakon što se oprostio od profesionalne košarke, Kobi Brajant, jedna od najvećih sportskih zvijezda ikad nastavio je zvjezdanu karijeru na drugim poljima, koja je prekinuta  helikopterskoj nesreći u nedjelju, u kojoj je sa njim stradala i njegova kćer, 13-godišnja Điana (Gianna).

Koristeći zvjezdanu platformu koju mu je omogućio vanserijski košarkaški dar ali, kako kažu svi koji su ikada radili ili igrali sa njim, i izvanrednu radnu etiku, po okončanju karijere u NBA,  razvio je biznis u nekoliko pravaca: osvojio je Oskara (Oscar) za animirani film, napisao je nekoliko knjiga i osnovao medijsku kompaniju. Sve usmjerno ka tome da bi inspirisao i edukovao mlade.

„Draga košarko“ (Dear Basketball) naziv je animiranog filma, čiji je producent bio on i koji je 2018. dobio, Oskara za najbolji animirani film. Šestominutni film je rađen na temelju pjesme koju je napisao upravo Mamba i koja je objavljena 2015. u Plejers Tribjunu ( The Players Tribune), kada je najavio povlačenje iz košarke.

„Ne znam da li je moguće. Mislim, znam da kao košarkaši mi treba da umuknemo i driblamo, ali meni je drago da radimo malo više od toga“, rekao je primajući Oskara Američke filmske akademije u martu 2018.

„Zahvaljujem Akademiji na ovoj izuzetnoj časti. Hvala Džonu Vilijamsu (John Williams) za ovako divnom muzičkom djelu, hvala Verajzonu (Verizon) što je vjerovao u film. Zahvaljujem Moli Karter (Molly Carter) bez tebe ne bih bio ovdje. A mojoj supruzi Venesi (Vanessa), našim ćerkama Nataliji (Natalia), Điani (Gianna) i Bjanki (Bianca)- Ti amo con tutto il mio cuore. Vi ste moja inspiracija.Hvala vam“.

Kobi je na ljeto prošle godine dobio još jednu djevojčicu, Kapri (Capri).

Kobijev otac Džo (Joe) takođe je bo košarkaš i NBA-igrač, a porodičnu tradiciju trebalo je da nastavi 13-godišnja Điana koja je poginula sa ocem. Kako je jednom ispričao za medije, desilo mu se da ga na ulici zaustave obožavoci i kažu: „Hej Kobi, moraš imati sina čovječe, neko mora nastaviti tvoj put“. On je odmahnuo glavom, a njegova kćer Điana, koja je bila sa njim je odgovorila: „Ne, ne mora, ja sam tu“.

Nesreća se dogodila kada su Kobi i Điđi, kako  su je zvali, sa ostalima letjeli prema Spotskoj akademiji Mamba, koju je takođe pohađala njegova talentovana 13-godišnja nasljednica.

Kako su mnogi na društvenim mrežama napisali, slika Kobija i Điđi na košarkaškoj utakmici ns kojoj tata daje instrukcije svojoj mezimici, ostaće jedno od posljednjih sjećanja na legendu.

Oskar po završetku zvjezdane karijere naglasio je njegovu želju da gleda u budućnost poslije košarke, iako nesvjesno, kako je rekao,  u jednom od svojih posljednjih intervju za USA TODAY.

„To nije nešto što sam očekivao. Kao dijete imaš cilj da osvajaš šampionate i sve drugo što dolazi sa tim. Biti u industriji u kojoj sam sada? Nije da sam zamišljao da ću osvojiti Oskara!“

Uspješno se u „drugoj karijeri“ okušao i kao autor. Prije više od dvije decenije, Brajant je pohađao časove kreativnog pisanja, dok je bio u srednjoj školi kod Žanin Mastriano (Jeanne). Ona ga je smatrala „harizmatičnim talentom za pričanje priča“ (storytelling).

Prva knjiga koju je napisao nosila je naslov: „Mentalitet Mambe: kako igram“ (The Mamba Menatlity: How I Play), objavljena u novembru 2018., za koju je predgovor napisao bivši trener Los Angeles Lakersa, Fil Džekson ( Phil Jackson). Knjiga je ušla među deset bestselera USA Today-a.

Sljedeći poduhvat je bila saradnja sa Vesli Kingom (Wesley King) sa kojim je započeo projekat serije knjiga za mlade (Young Adult book series) pod naslovom „Čarobnjakova serija“ ( The Wizenard Series). Prvi dio „Trening kamp“ takođe je dospio na bestseling liste, a knjiga je ocjenjenja kao „ukrštanje fantazije u stilu Hari Potera  (Harry Potter) sa tradicionalnim sportom“.

Drugi dio serije „Sezona jedan“ treba da bude objavljen 31 marta. Prema opisu izdavača riječ je o „priči o teškoćama i žrtvovanju, super-prirodnim uspjesima i vrhunskoj posvećenosti igri“.

„Moraš da radiš ono što voliš“, rekao je Brajant o pisanju.“ Ja volim da pričam priče. Volim da inspirišem djecu ili da im omogućim sredstva koja će im biti od pomoći“.

Treća uspješno započeta karijera je bila producentska.  Formirao je Graniti studija (Granity Studios) multimedijsku kompaniju koja se bavi kreiranjem sadržaja za mlade. Među ostalim su producirali jednu seriju za ESPN + koja se bavila analizom performansa profesionalnih sportista pod imenom „Detail“ kao i prvorangirani porodični podcast koji uči životnim lekcijama kroz muziku i sport „Punies“.

ESPN je nedavno obnovila ugovor za još tri sezone „Detail“, u kojima će godišnje biti emitovane 52 epizode, i u kojima će učestvovati gosti, čija imena još nijesu objelodanjena. U avgustu će započeti i treća sezona podcasta sa specijalnim novogodišnjim izdanjem, a istovremeno će biti producirana i kao animirana televizijska serija.

U intervju za magazin People, objavljenom samo dva dana prije smrti, Brajant je osnivanje multimedijske kompanije Granity Studios obrazložio kao „dobar način da se generacije koje dolaze uče dragocjenim životnim lekcijama, bez obzira čime će se baviti. Cilj je ohrabriti djecu da razviju sopstvenu unutrašnju magiju kao i da vjeruju da mogu postići nemoguće, i sve to na zabavan način.“  

Kako je govorio: „Pričanje priča mi je uvijek bio interesantno, tako da mi je i tranzicija bila veoma interesantna. To je novi izazov na potpuno novi način i zaista volim priliku da vježbam i moje kreativne mišiće“.

Za magazin Forebs je o novoj karijeri rekao:

„Uživam u tome. Imao sam sreće da se povučem iz igre i da nađem nešto što volim da radim, a to je umjetnost pričanja priče.Nema ničeg kao što je imati prazan papir i skicirati priču, svijet, karakter. Kako će sve da izgleda, kako će sve ispasti skupa? Nema ničeg zabavnijeg za mene od toga“.

Direktor Gimnazije Brajant, koja danas nosi ime po njemu, i koju je on sam nekada pohađao, devastiran viješću, nije u nedjelju bio u stanju da izađe pred medijima, već je njegovo saopštenje pročitala PR škole. Neki od Mambinih kolega iz školskog vremena koji su govorili za medije, kada je užasna vijest obišla svijet, naglasili su da su ga tamošnji profesori uvijek izdvajali po ozbiljnosti i talentu, ne samo košarkaškom.

Odlično je govorio italijanski jezik, i obožavao fudbal, a njegovu smrt u nedjelju veče oplakivali su građani na ulicama sjevernog italijanskog gradića Ređo Emilije (Reggio Emilia) gdje je proveo dio djetinjstva kada je njegov otac Džo Brajant tamo igrao košarku.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR